bebeklere yemeği sevdirmenin yolları

Çocuğunuza Yemek Yeme Alışkanlığı Kazandırmanın 10 Püf Noktası

Çocuğunuza Yemek Yeme Alışkanlığı Kazandırmanın 10 Püf Noktası

Beslenme, canlılık özelliklerinden biridir. Her canlıda olduğu gibi insanlar da canlılığını devam ettirebilmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi, besinlerden alırlar.

Siz ebeveynler sağlıklı büyüme ve gelişmenin anahtarının; dengeli ve yeterli beslenme olduğunu biliyorsunuz.

Bu nedenle en hassas olduğunuz konulardan birinin, bebeğinizin beslenmesi olduğunun farkındayız. Ancak çocuklara yemek yedirme konusu çoğu anne için tam bir işkencedir. 

Bebek, yumurta ve spermin bir araya gelip de zigotu oluşturmasından doğuma kadar, göbek bağı aracılığıyla annenin yediği besinleri tüketir. Bu nedenle gebelik döneminde beslenme tamamen annenin kontrolündedir.

İlk altı ayda sadece anne sütü veya formül mama kullanıldığını düşünürsek; bu dönemde de yemek yemeyen bebekler ile ilgili bir sıkıntınız olmayacaktır.

Asıl sorun ek besine geçiş ile başlayıp, çocukluk dönemiyle devam eden o uzun zaman zarfıdır. Bebeğinize doğru bir yemek yeme alışkanlığı kazandıramazsanız, bu süreç sizin için stresli, bebeğiniz için sıkıntılı olabilir.

Bebekler için en faydalı ek besinler makalemizi okumak isterseniz aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Bebekler için en faydalı ek besinler; https://www.bebek.com/bebekler-icin-en-faydali-ek-besinler/

Çocuğunuza Yemek Yeme Alışkanlığı Kazandırmanız Neden Önemlidir?

Yemek yemeyen çocuk ve bebek ebeveynler için ciddi bir stres kaynağıdır. Miniğiniz bir öğün bile atlasa ya da o öğün çok az yemek yese; sanki bebeğiniz büyüyemeyip hastalanacakmış gibi hisseder ve çocuğum yemek yemiyor diyerek derhal panik olup, sonraki öğün bebeğin ağzına zorla da olsa bir şeyler sokmaya çalışırsınız.

Bebeğiniz hâlâ mı yemek istemiyor? Size tavsiyemiz durumu lütfen bir güç savaşına dönüştürmeyin. Biliyorum size “Aman canım zorlama bebeği, bir iki öğün yemek yemeyen bebekler açlıktan ölmez.” diyen kayın valide ya da annenize sinirleniyorsunuz, ama sinirlenmeyin çünkü; haklılar.

Erken dönemden itibaren baskı altında, zorlama ile yemek yiyen çocuklar ilerde yeme ile ilgili ciddi problemler yaşayabilir. Zorla beslenen çocuklarda;

  • Şeker hastalığı, tansiyon ve çağın hastalığı olan obezite görülebilir.
  • Bu çocuklar sırf anneyi memnun edebilmek için zorla yemek yiyip hem psikolojik hem de fiziksel olarak birçok rahatsızlığa kapı açarken, tam tersi bir tepki göstererek anneye karşı öfke de duyabilir.
  • Her çocuğun belli bir yemek yeme sınırı vardır. Çocuğunuz doyduğu halde onun sınırlarını zorlamak; ileride otoriteye karşı öfkeli veya boyun eğen davranışlar sergilemesine sebep olabilir.
  • Özellikle 0-2 yaş, yani oral dönemde yemek yemeyen bebekler, ebeveynler tarafından baskıya maruz kalırsa; ileride sigara, alkol gibi bağımlılık yapan maddelere karşı eğilimli olurlar.

Bütün bu ciddi sonuçlardan etkilenmemek için gerek çocuk gerekse bebeklere yemek yedirme yöntemleri konusunda baskıcı olmak yerine daha profesyonelce davranmalısınız. İşte size miniklerinize yemek yeme alışkanlığı kazandırmanın püf noktaları;

15-18 Aylık bebek beslenmesiRol Model Olun!

Bebeğinize beslenmenin önemini, sağlıklı yiyecekler tüketmenin gerekliliğini ne kadar anlatırsanız anlatın, onun için bu olgular havada kalacaktır.

Bebeğiniz sizin söylediklerinizi değil yaptıklarınızı öğrenecek ve sizi taklit edecektir.

Siz bebeğinize kola içmenin ne kadar zararlı olduğunu anlattıktan sonra, onun önüne kefir koyup kendiniz kola içerseniz; tutarsız davranmış olursunuz.

Bu durumda hem bebeğiniz kefir içmek yerine kolayı tercih edecek hem de size karşı güveni sarsılacaktır. Bebeğinize sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız, öncelikle kendiniz bu alışkanlığı edinmeli ve devamlı olarak uygulamalısınız.

Porsiyonların Çocuğunuzun Yaşına Uygun Olduğuna Emin Olun!

Kocaman bir tabağı, ağzına kadar çorba doldurup çocuğunuzun önüne koyarsanız, baştan kaybedersiniz. Dolu tabağı gören bebek, yemeği zaten bitiremeyeceğini o an anlar ve bütün enerjisini zaten bitiremeyeceği bir yemeği yemek için çaba sarf etmek yerine, yememek için direnmeye harcar.

Bu nedenle porsiyon miktarlarını abartmadan bebeğinizin yaşına uygun hazırlamanız önemlidir.

bebek anne beslenmeYemeği Mutlaka Evin Belirlenmiş Alanlarında ve Düzenli Zaman Aralıklarıyla Tüketin!

Çocuklara oyun oynarken ya da televizyon izlerken yemek yedirmeyin. Başka bir şeye odaklanarak yemek yiyen çocuklar ne kadar yediklerinin, doyup doymadıklarının farkına varamazlar.

Fark etmeden tıka basa yemek yemeye devam eden çocuklarda midenin yeme sınırı aşıldığından, mide zamanla genişler.

Bu durum ileride obeziteye sebep olabilirken bazı çocuklarda ise süreç tam tersi gelişebilir. Çocuk oyuna ya da çizgi filme daldığından hiç yemek istemez, ağzına konan lokmayı çiğnemeden dakikalarca bekletebilir.

Size tavsiyemiz, yemek yediğiniz yer salon ya da mutfak masası ise her zaman aynı yerde yemeniz. Aynı yerde ve aynı saatlerde öğünlerinizi yemeye dikkat ederseniz, çocuk o saatte o masaya oturduğu an yemek yemeye koşullanmış olacaktır.

Yemekleri Karıştırmaktan Çekinmeyin!

Sevmediği bir yiyeceği, sevdiği bir yiyeceğe karıştırarak verin. Karnabahar yemeyi sevmiyor ama mercimek çorbasına bayılıyor mu? Mercimek çorbasını çok az miktarda karnabahar ekleyerek pişirin.

Böylece bir süre sonra karnabaharın tadı bebeğinize aşina gelecek ve onu bir şeye karıştırmaya gerek bile duymadan yiyebilecektir.

Burada miktarı yavaş yavaş, sezdirmeden artırmanız çok önemli. Eğer alıştırmadan, çok fazla miktarda ekleme yaparsanız, bu defa sevdiği yiyecekten de nefret edebilir ❗❗

anne-bebek beslenmeÖğünü Birlikte Hazırlayın!

Çocuğunuza yemek yeme alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız mutlaka onu sürece dahil etmelisiniz.

Mesela o gün ne pişireceğinize birlikte karar verip, yemek alışverişini birlikte yapabilirsiniz. Yemeği hazırladıktan sonra birlikte sofrayı hazırlayarak servis yapın.

Yemek yemeyen bebekler, bu kadar emek verip hazırladıkları yemeği mutlaka yemek isteyeceklerdir.

Sofraya Ailece Oturun ve Sofraya Oyuncak Getirmeyin!

Eğer mümkünse bütün aile bireyleri bir aradayken yemek yemeye özen gösterin. Böylece herkesi yemek yerken gören çocuk kendisinin de yemesi gerektiğini kabullenir. Burada önemli olan noktalarda biri de sofrada dikkatini dağıtmasına sebep olacak oyuncak, kitap gibi materyaller bulunmamasıdır.

Miniğiniz bu konuda ısrarcı olacaktır. Size tavsiyemiz hemen pes etmeyip direnmenizdir. Miniğinizi yemekten sonra oynamaya ikna edin.

12-15 aylık bebek beslenmesiSeçme Şansı Verin!

Seçme şansı verme, bebeklere yemek yedirme yöntemlerinden biridir. Sebze mi yemesi gerekiyor? “Taze fasulye ve brokoli var, hangisini yemek istersin?” diye sorduğunuzda bebeğiniz istemese bile ikisinden birini seçerek, kendi kararını kendisinin vermesinden kaynaklı oluşan güven duygusuyla o yemeği bebeğiniz yiyebilir.

 

Yavaş Yemek Yemesini Sağlayın!

Hızlı yemek yediğimizde doyduğumuzu geç anlarız ve biz anladığımızda çoktan midemiz dolmuş, iş işten geçmiş olur. Bu nedenle siz ebeveynler, yemeğinizi yavaş yiyin ki bebeğiniz de sizi örnek alıp temponuza ayak uydursun.

Yavaşça keyfine vararak yemek yiyen çocuklarda, yemek sonrası mide ağrısı, mide yanması ve bulantı gibi rahatsızlıkların görülme olasılığı azalır. Bu durum çocukta, yemek yemeye karşı olumlu bir tutum geliştirir.

bebek beslenmeYemeği Ceza Ya da Ödül Olarak Kullanmayın!

Hata yapan çocuğa yemek yememe cezası verdiğiniz taktirde çocuk, bir gün yemeksiz kalabileceğini düşünür. Bu düşünce ise çocuğu, her yemek gördüğünde yemeye teşvik eder ve tokken bile yemek yiyen çocuk zamanla obez olabilir. Yemek yeme ödül olarak da kullanılmamalıdır.

Çocuğa bezelyesini bitirdiği takdirde dondurmasını yiyebileceğinizi söylediğinizde; çocuk, dondurma çok sağlıklı bir besinmiş gibi düşünürken bezelyeye karşı da olumsuz duygular geliştirir.

Ayrıca ödüle alışan çocuk, zamanla sadece sevmediği yemeği yediğinde değil, en sevdiği yemeği yemek için bile bu ödülü almak isteyecektir. Ödül olmadığı takdirde, çocuk sevdiği yemeği bile yemeyerek sizi cezalandıracaktır.

Bol Bol Açık Havada Oynayın ve Birlikte Spor Yapın!

Miniğiniz yemek yemeye direniyor ve sizi iyice zorluyorsa; miniğinizin besine ihtiyaç duymasını yani acıkmasını sağlayın. Acıkan çocuklar sevmediği yemeği bile yiyebilirler.

Miniğinizi aç bırakarak acıktırmak doğru bir yöntem olmadığından, bol bol açık havada oynamasına, hareketli oyunlar oynayıp spor yapmasına imkân verin. Yorulan çocuğunuz daha da acıkıp, bu eğlenceli dakikalardan sonra yemeğini iştahla yiyecektir.

Her çocuk farklıdır ve bazı alışkanlıkların kazanımı her çocukta aynı sürede ve aynı yöntemle gerçekleşmez. Ebeveynler için çok stresli olan bu süreçte, bebeğinize yemek yeme alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız, öncelikle sakin kalmanız ve bu püf noktaları dikkatle uygulamanız gerekir.

Unutmayın! Bebeğinizin karakterine uygun olup sizi başarıya götüren yöntemleri önce kendiniz alışkanlık haline getirirseniz, bebeğiniz de bir süre sonra size katılacaktır.

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeğiniz İçin Vitamin ve Mineral Deposu Olan Besinler

12 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeklerde Yanık Vakaları