cocuk-dis-sagliginda-acil-durumlar

Çocuk Diş Sağlığında Acil Durumlar

Çocuklarda diş hekimliği açısından sıklıkla karşılaşılan acil durumları genellikle iki gruba ayırabiliriz:

  1. Çarpma ve Düşme Sonucu Meydana Gelen Yaralanmalar
  2.  Diş Ağrısı

Çocuk Diş Sağlığında Acil Durumlar

Çarpma ve Düşme Sonucu Meydana Gelen Yaralanmalar

Pek çoğumuzun bildiği gibi çocuklar yürümeyi düşe kalka öğrenirler. Bu düşmeler genellikle hasarsız atlatılabildiği gibi, bazen istenmeyen durumlarla da karşılaşılabilir. Eğer çocuğunuz süt dişlenme dönemindeyse (0-6 yaş) çarpma ve düşme nedeniyle bazen ön süt dişleri çene kemiği içerisine tamamen veya kısmen gömülebilir.

Genellikle 3-9 ay içerisinde bu dişler tekrar eski yerlerinden sürerler. Ancak çarpma esnasında bu dişlerin altındaki daimi dişlerin zedelenme ihtimalinin yanı sıra, çenede kırıklar da olabileceğinden en kısa sürede bir pedodontiste/diş hekimine başvurulmalıdır.

Eğer düşme veya çarpma sonucu çocuğun daimi ön dişlerinde kırık/çatlak veya dişeti yaralanması oluştuysa vakit geçirmeden en kısa sürede pedodontist/diş hekimine gidilmelidir.

Diş hekimine gidene kadar geçen süre içinde ılık su ile ağzın çalkalanması ve yaralanma yerine soğuk kompres yapılması sonra oluşabilecek şişmeleri önleyecektir. Ayrıca kırılan parça eğer bulunabilirse vakit kaybetmeden pedodontist/diş hekimine götürülmelidir.

Unutulmamalıdır ki yapılacak erken müdahaleler ileride oluşabilecek ciddi sorunları önlerler. Yaralanma sonucunda yerlerinden çıkan daimi dişler tekrar yerlerine oturtulduklarında, iyileşme şansı çok yüksektir.

Dişin yuvasından tamamen çıktığı durumlarda, diş düştüğü yerden kök ucuna değmeden tutularak, serum fizyolojik, süt veya bunların bulunamadığı durumlarda su içine konularak vakit geçirmeden diş hekimine gidilmelidir.

Diş ağrısı

En sık karşılaşılan durumlardan birisi de genellikle geceleri meydana gelen ani diş ağrılarıdır. Bu gibi durumlarda çocuğunuzu rahat ettirmek için önce ağzını su ile çalkalayın. Daha sonra dişlerini diş fırçası ve diş ipi ile temizleyin.

Bazen sadece bu iki metot sayesinde; dişlerin arasına sıkışmış gıda artıkları çıkarılarak çocuğunuzun diş ağrısını kolayca geçirebilirsiniz. Eğer bu iki işlem yapıldığı halde ağrı geçmiyorsa; dişlerde pulpitis ağrısı dediğimiz ağrılı durum başlamış demektir.

Mevcut ağrıyı hafifletmek için ağrıyan dişin olduğu bölgeye soğuk su veya buz tatbiki yapın. Soğuk tatbiki ağrının azalmasına sebep olacaktır. Kesinlikle ağrıyan dişin üzerine sıcak su veya aspirin uygulamayın.

Tüm bu işlemlere rağmen ağrısı kesilmiyorsa diş hekiminizin önereceği ağrı kesici bir şurup veya tablet kullanılması ağrının azalmasına yol açacaktır.

“Bebek Sağlığı” Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Okul Temalı Kitaplar

Çocuklarda Tırnak Yeme

Çocuklarda Dikkat Becerisi