Çocuklar ve Bebekler İçin Bademcik Ameliyatı
Bademcik vücutta ne işe yarar?
Bademcikler vücudun bağışıklık sisteminde rol oynayan lenf sisteminin boğazda yerleşmiş dokularından bir çiftidir. Özellikle üst solunum yollarından giren mikropların tanınarak vücudu savunmaya hazırlamak gibi görevleri vardır.
Vücudun bademciğe ihtiyacı var mıdır?
Bununla birlikte genizde yerleşmiş yine bademcik dokusu yapısında olan “adenoid” dediğimiz; halk arasında “geniz eti” olarak bilinen dokular da, aynı görevi görmektedirler.
Bademcikler neden şişer?
Ateş, yutkunma güçlüğü, yutkunurken ağrı gibi eşlik eden belirtiler de bulunur. Soğuk bir şey içilmesi sağlıklı bir insanda herhangi bir bademcik sorununa yol açmazken, müzmin bademcik sorunu olan ya da bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda yerel direnç düşüklüğü nedeniyle hastalığa neden olabilir.
Geniz etinin bademcikten farkı nedir?
Halk arasında geniz eti denilen “adenoid” dokusu da aslında aynı bademcik gibi lenf yapısındadır ve üst solunum yolunun savunmasında rol oynar. Bademcikten en önemli farkı çok büyük olması halinde zaten küçük bir boşluk olan çocuk burun boşluğunu tıkamasıdır. Bu durumda bademcik ameliyatına kıyasla geniz eti’nin daha sık bir şekilde ameliyat edilmesine yol açmaktadır.
Bademcik alınmalı mıdır? Bademcik hep geniz eti ile birlikte mi alınır?
Özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde bademcikler vücudun savunmasında önemli görev aldıkları için zorunlu koşullar dışında alınmaları uygun olmaz. Son yıllarda bademcik ameliyatları eskisi kadar sık uygulanmamaktadır.
Geniz eti çok büyük ve çocuğun solunumunu engelliyorsa, ya da ilaç tedavisiyle düzelmeyen orta kulak sorunlarına yol açmış ise, fakat çocukta hiç bademcik iltihabı olmuyorsa bu durumda bile bademcikler alınmayabilir, sadece geniz etinin alınması yeterli olur.
Bademcikler ne zaman alınmalıdır?
Bademcik ameliyatının en belirgin sebepleri;
- Üst üste son iki senede çocuğun 5-6 defadan daha fazla bademcik iltihabı olması,
- Bademcik iltihaplarına sık sık halk arasında beta mikrobu denilen “beta hemolitik streptokok” bakterisinin sebep olması,
- Bebeğin ateşli eklem ve kalp romatizması geçirmiş olması,
- Sık bademcik iltihaplanmalarının yanı sıra geniz eti ve orta kulak sorunlarının da bulunuşu,
- Çok sık tekrarlayan ve inatçı hale gelmiş çocuk sinüzitleriyle beraber bademcik ve geniz eti sorununun da bulunuşu.
Yalnız başına büyük bademcikler bir ameliyat sebebi oluşturmazlar.
Çocuklarda görülen “uyku apnesi” (uykuda soluksuz kalma nöbetleri) yine geniz eti ve bademciklerin alınmasını gerektiren bir durumdur. Ayrıca bademciklerde tümör, tüberküloz gibi farklı durumlarda da mutlaka bademcik ameliyatı gerekmektedir.
Beta mikrobu nedir, ne önemi vardır?
Beta mikrobu denilen streptokok bakterilerinin çok sık bademcik iltihabı yapma özellikleri vardır.
Bu durumda özellikle üç ila beş yaşlar arasında geçirilen bademcik infeksiyonlarının komplikasyonu olarak kalp kapakçıkları ve böbreklerin işleyişi hasar görebilir. Bunlar çoğu kez beta streptokokların yol açtığı ateşli eklem romatizması ile beraber olur.
Ailelerin boğaz kültürlerinde beta streptokok üremesi halinde adeta paniğe kapıldıklarını sıklıkla görmekteyiz. Ancak beta streptokoklar günümüzün gelişen sosyal ve ekonomik koşullarında yetişen çocuklarda çok daha az komplikasyona yol açmaktadır. Üstelik antibiyotik çağında bu tür komplikasyonlar hem engellenebilmekte hem de daha az görülmektedir.
Yaşa bağlı olarak bademcik daha çok sorun yaratır mı?
Bademcik sorunları en sık çocukluk döneminde görülür. Görülme sıklığı çocukların anaokulu, kreş ya da ilkokul gibi toplu yerlere başladıkları dönemlerde zirve yapar.
Kaç yaşına kadar bademcik alınmalıdır?
Bademcik ameliyatları zorunlu haller dışında üç yaşın altında genellikle uygulanmaz.
Ancak solunumu ileri derecede engelleyen büyük bademcikler üç yaşın altında da alınabilir. Genellikle bademcik ameliyatlarının en sık yapıldığı yaşlar 3 ila 10 yaşlar arasıdır.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı kararı nasıl alınır?
Bademcik ve geniz eti ameliyatı kararını alırken bebeğinizi gözlemlemelisiniz, bebeğinizin hastalığını gözlemleyerek;
- İleri derecede horlama,
- Uykuda soluksuz kalma,
- Beslenme ve gelişme bozukluğu,
- Yüz kemiklerinin şekil bozukluğu,
- Dişlerin bozuk çıkması,
- Çok sık kullanılan ilaçlara yanıt alınamaması gibi durumları fark ederseniz, doktorunuza danışarak ameliyat kararı alabilirsiniz.
Bademcik ve geniz eti sorununun önemini incelediğimiz makalemizi okumaya davetlisiniz! Okumak için tıklayın:
https://www.bebek.com/bademcik-ve-geniz-eti-sorunu/
Bademcik ameliyatlarının mevsimi var mıdır?
Eskiden yaz aylarında bademcik ameliyatı yapılmazdı. Bunun sebebi o dönemlerde çocuk felci salgınlarının yaygın olmasıydı.
Bademcik ameliyatı riskli midir?
Bademcik ameliyatının en önemli riski kanamadır. Günümüzde gelişen genel anestezi koşulları ve hastanelerin olanaklarının artmış olması bu riski çok azaltmaktadır.
Bununla birlikte bademcik ameliyatı teknik olarak basit gözüken, fakat aslında bir büyük ameliyat ciddiyetiyle hazırlık yapılması gereken bir ameliyattır. Bir bademcik ameliyatı olurken dikkat edilmesi gereken en önemli şey hastanenin yoğun bakım ünitesi de olan tam donanımlı bir hastane olmasıdır.
Bademcik ameliyatında anestezi kullanımı şart mıdır?
Halk arasında narkozun fazla verilmesine bağlı komplikasyonlar olduğuna dair yaygın bir inanış vardır. Böyle bir durum söz konusu değildir.
Ameliyat komplikasyonları çoğu kez donanım ve bakım koşullarının yetersizliğinden olabilmektedir. Günümüzde modern anestezi cihaz ve ilaçlarıyla genel anestezi kullanılması idealdir.
Kansız bademcik ameliyatı nedir?
Öncelikle bilinmelidir ki bademcik ve geniz eti vücudun en kanlı organlarındandır. Bu yüzden ameliyat sırasında daima bir miktar kanama olması beklenir. Önemli olan bu tür kanamaların ameliyat sırasında kontrol altına alınabilmesidir.
Son zamanlarda ülkemizde de kullanılmaya başlayan ısı ve basınçla bademcik dokusunu ayılırken damarları pıhtılaştıran ve neredeyse hiç kanatmayan cihazlarda mevcuttur. Bu teknikte genellikle ameliyat sonrası ağrı olması da azdır. Bununla birlikte bademcik ameliyatlarında hangi araç ve teknik kullanılırsa kullanılsın kanama ve ağrı olabileceği bilinmelidir.
Bademcik ameliyatına dair aklınızdaki tüm soruları yanıtlamaya çalıştık, makalemizi okuduysanız ama hala aklınızda cevaplanmayan sorular varsa bize yorum olarak yazabilirsiniz!
Sağlıklı, mutlu günler dileriz!
7 yaşnda kzm var alerjik mevsimsel astmı var 2 yaşndan itibaren budecort ve ventolin kullndı eylül de başlayp nisan ayna kadar ata ara kullanyoruz alerji ilaçları zaditen şurup ve mometeks burun spreyi kullanyoruz benim sorum bu sene grip aşısda olmamza rağmen çok sk hastandı bademckleri şişiyor uzerleri belirgin şekilde beyaz lekeler olşturuyor hersrferide ateşleniyor crpsi yüksek çkyor en don oldugunda kssk bölgesine iki tane beze olşmuş ayağı kasldı ve bir müddet yürüyemedi bi önceki oldugnda boyun kasları tutuldu.
Tedavisi genellkle iğne ve akebinde antibiyotikle oluyor iyileşiyor 15 gün demeden birdaha hastalanyot son 4 ayda 3 kere böyle rahatszlandı borde zatüre atlattk çock doktoru amaliyat olsun diyor kbb da gorüştük sizin düşüncenizede alabilirmiyiz.