Çocuklara Küsmek Sorunları Çözer Mi?

Çocuklara Küsmek Sorunları Çözer mi?

Ebeveynler, bazen, çocuklarının duygularını incitebilecek psikolojik eylemler de bulunabiliyor. Kızarak konuşmak, başka çocuklarla karşılaştırmak, emrivakilerde bulunmak ve küsmek gibi olumsuz şeyler, anne babaların, çocuklarını cezalandırmak için gösterdikleri olumsuz tavırlardan sadece birkaçıdır. Özellikle küsmek, sessiz bir şekilde verilen psikolojik şiddet olarak görülebilir. Peki çocuklara küsmek sorunları çözer mi? Gelin bu yaklaşımı biraz daha irdeleyelim.

Çocuğa Küsmek Doğru Bir Hareket midir?

Küsmek, karşıdaki kişiyi görmezden gelerek onunla iletişimi kesmek demektir. Çocuğunuza küstüğünüzde, onunla aranızdaki duygusal bozulabilir ve aranızdaki ilişki olumsuz anlamda etkilenebilir. Çünkü, onlar, gelişme ve büyüme çağında olduklarından, bu durumla baş edebilecek kadar sorumluluğa ve kabiliyete sahip değildir. Böyle davranırsan, dediğimi yapmazsan, yemeğini yemezsen, oyuncaklarını toplamazsan sana küserim gibi cümleler çok tehlikelidir. Anne babaların, çocuklarının hatalarını gördükçe bu kelimeyi kullanmak yerine daha yapıcı ve sevgi dolu şeyler söylemeli, bununla beraber, her zaman sakin ve sabırlı olmalıdır. 

Çocuklar Küsme Eylemini Nasıl Algılar?

Çocuğunuza küstüğünüzde, bu durum onda birtakım olumsuzluklar yaratabilir. Örneğin; kendini yalnız hissetmek, sevilmediğini ya da değer görmediğini düşünmek, içine kapanmak, dışarda veya sosyal medyada yanlış arkadaşlıklar kurmak, aynı davranışı size karşı göstermek gibi problemler görülebilir. Onun bu tarz davranışlar göstermesinin nedeni, sizin küsme tavrınızın amacını anlayamamasından kaynaklanmaktadır. Kendini size karşı suçlu hissederek, sizinle nasıl iletişim kurabileceği ya da nasıl özür dileyebileceğinin yollarını arar. Bu arayışın sebebi aslında çocuğun içinde oluşan korkudur. Karşılıklı olarak barışma gerçekleşse bile, içinde oluşan bu korku, öfke birikimine dönüşür ve bu birikimi, sonrasında size karşı, küserek ya da sizi dinlemeyerek saldırgan davranışlar sergileyerek gösterebilir.

Çocuğunuzla, doğru anlamda iletişim kuramayıp, ona küstüğünüzde, aynı tavrı ondan da görmeniz mümkündür. Size darıldığında, odasına giderek, sizin gelmenizi bekleyecek ve onunla konuşmanızı isteyecektir. Eğer aradaki dargınlığın süresi uzarsa, birçok psikolojik probleme sebep olabilir. Bu problemlerin oluşmaması için, çocuğunuzla, doğru ve sağlıklı iletişim kurma yoluna gitmelisiniz.

Anne Babalar Çocuklarına Küsmemeli

Ebeveynler çocuklarına küsmemelidir. Aksine onlara örnek birer rol model olmalı, her şeyin saygı ve sevgi çerçevesine konuşularak ve açıklanarak çözülebileceğini anlatmalıdır. Çünkü küsmek eylemi bir iletişim kopukluğudur. Çocuklar, bu iletişimsizliğe alıştıklarında, yetişkin bir birey olduklarında da bu alışkanlığı sürdürürler. 

İnsanlara kırılmak veya darılmak, küserek değil, konuşularak açıklanabilecek duygulardır. Eğer, üzüntümüzü, küserek belli edersek, bu durum karşı tarafı cezalandırma amacı güder. Çocuğunuzun, yaptığı olumsuz bir davranıştan ötürü, ona küserek, yaptığı hatayı anlamasını beklemek yerine, onunla iletişim kurarak, ona yol göstermeli ve oluşan olumsuz durumları, birlikte çözmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Çocuklara Küsmek Yerine Nasıl Davranmalısınız?

Anne babalar, çocukların arkadaşı değil, ebeveyni ve yol gösterenidir. Aile içerisinde bu dengeyi kurmak ve onu korumak en önemli şeydir. Çocuğunuza küsmek yerine, açık bir şekilde kuralları belirlemelisiniz. İşte bunun yapılması gerekenler şunlardır:

  • Çocuğunuzla konuşurken, onunla göz teması kurun ve ona adıyla hitap edin. Bu onun dikkatini çekecek ve sizi dinleyecektir.
  • Küçük çocuğunuzla konuşurken, emir kipiyle ve karmaşık cümleler kurmayın. 
  • Onun yaşına uygun, net ve anlaşılır kurallar koyun. Koyduğunuz kurallarda, anne babalar olarak tutarlı davranın.
  • Çocuğunuzla konuşurken, onu eleştirel tavırlar sergilemeyin ve rencide etmeyin.
  • Eğer kızgınsanız, onunla iletişime geçmeden önce sakinleşin. Böylelikle sonrasındaki konuşma ve anlaşma durumunuz daha sağlıklı olacaktır.
  • Onu asla tehdit etmeyin ve korkutacak cümleler kullanmayın. Bu, çocuğunuzu olumsuz etkileyebilir ve kendisini kötü hissetmesine neden olabilir.
  • Evde, kuralları koyarken ya da sınırları belirlerken, net ve dengeli olun. Ebeveynler olarak, otoriter tavırlar sergilerseniz, koyduğunuz kurallar ve sınırların faydası olmayabilir.
  • Çocuğunuzun, arkadaşlarıyla aralarında oluşabilecek problemleri, siz değil, onun çözmesi gerektiğini anlatın. Olumsuz durumları çözebilen değil, yol gösteren olun.
  • Küçük çocuğunuz, hata yaptığında, ona küsmek yerine, sakin bir şekilde onu dinleyerek, hatalarından ders çıkarmasını sağlayın.
  • Ona karşı her zaman nazik, sevgi dolu ve ilgili olun. Beraber zaman geçirmek ve ailece etkinlikler yapmak, birbirinize karşı olan bağınızı güçlendirecektir.
  • Çocuğunuz sinirlendiğinde ya da öfke nöbetleri geçirdiğinde, ona küserek sırtınızı dönmeyin. Her zaman çözüm odaklı davranın.
  • Çocuğunuzla konuşurken, onu tehdit edici cümleler kurmayın. Bu durum onda, özgüven eksikliği ve içe kapanma gibi olumsuzluklar yaratabilir. Sizinle iletişim kurarken, onu sakin ve sabırlı bir şekilde dinleyin ve kendini ifade etmesine fırsat verin.
  • Onu, diğer çocuklarla kıyaslamayın ve davranışlarını eleştirmeyin. Bu şekilde bir tutum sergilediğinizde, bu, onda olumsuz duygulara yol açacaktır. 
  • Çocuğunuza olan sevginizi ve ilginizi, ona belli etmek için fiziksel temas çok önemlidir. Sarılmak, başını okşamak ve öpmek, aranızdaki bağı pekiştirecektir.
  • Çocuğunuza küsmek de bir cezalandırmadır ve bu onun duygularına zarar verebilir. Bu yüzden, çocuğunuza küsmek yerine, onunla konuşarak iletişim kurun ve problemleri sakin ve sabırlı bir şekilde çözmeye çalışarak ona örnek birer ebeveyn olun.

Ebeveynlerin Fark Etmeden Yaptıkları Diğer İletişim Yanlışları Nelerdir?

  • Emir kipiyle kurulan cümleler
  • Konuşurken göz temasından kaçınmak
  • Çocuğun davranışlarını eleştirel tavırlar sergilemek
  • Çocuğu sevdiği bir yemekle, oyuncağıyla ya da eşyasıyla ilgili tehdit etmek
  • Konuşurken, birtakım imalarda bulunmak
  • Problemleri konuşurken ilgisiz kalmak
  • Çocukla, eşitmiş gibi davranmak
  • Kurallar ve sınırlar koymak yerine, küsmek veya darılmak
  • Aile içerisindeki dengeli ve düzenli bir ilişki kuramamak

Anne babalar, bu iletişim yanlışlarını yaptığında, çocuk, kendini değersiz ve yalnız hisseder. Bununla beraber, karşılıklı iletişime kendini kapatarak soyutlar. Böyle bir durumla karşılaşılmasını önlemek için, ebeveynlerin, çocuklarına olan desteği çok önemlidir. Onları eleştirmeden dinlemeli ve kendilerini ifade etmelerine fırsat vermelidirler. Eğer, ailede, sağlıklı iletişim sağlanırsa, çocukların kendilerine olan özgüvenleri de artacaktır.

Ebeveynler, her zaman çocuklarının aynası gibidir. Sizin cümleleriniz, hareketleriniz, mimikleriniz ve iletişim biçiminiz, onlar için birer kaynaktır. Onların, iyi yetişip ve topluma faydalı bir birey olabilmeleri anne babaların elindedir. Bu yüzden, çocuğunuzun, ileride, insanlara küsen ve iletişim kopukluğu yaşayan bir yetişkin olmasını istemiyorsanız, ona küsmeyin. Daima örnek bir ebeveyn olarak iletişim kurun.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Yumuşak – Dokun Hisset Kitaplar

Sağlıklı Cinsel Gelişimleri için Çocukların Psikoseksüel Dönemleri

Bebeklerde Yastık Kullanımı, Yastık Ne Zaman Kullanılır?