Sağlıklı bir hayata sahip olmanın en önemli gereksinimlerinin başında su içmek gelir. Su, insan yaşamı için oksijen kadar önemli bir maddedir. Düzenli olarak su içmek, sağlıklı bir gelişim için çok önemlidir. Bu nedenle çocuklara küçük yaşta su içme alışkanlığı kazandırmak gerekir.
Peki tadı olmayan, renksiz ve sıkıcı bir içeceği çocuklarınıza nasıl sevdirebilirsiniz? Eğer çocuğunuz kendi kendine su içme alışkanlığı edinmişse ve severek yeterli miktarda su içiyorsa, şanslı azınlıktansınız. Ancak bu kadar şanslı değilseniz, yazımız tam size göre!
Hadi hep birlikte çocuklara su içirmenin yolları neler, bir göz atalım.
Çocuğunuz Ne Kadar Su İçmeli?
Bireylerin yaşlarına göre içmeleri gereken su miktarları şu şekildedir:
- 1-3 yaş aralığındaki çocuklar günde ortalama 1 litre
- 4-8 yaş aralığındaki çocuklar günde ortalama 1-1,5 litre
- 9-13 yaş aralığındaki çocuklar günde ortalama 1,5-2 litre
- 14-18 yaş aralığındaki çocuklar günde ortalama 2-2,5 litre
- Yetişkinlerin ise günde ortalama 2,5-3 litre su içmeleri gerekir.
Ancak çocukların içmeleri gereken su miktarının belirlenmesinde dikkate alınması gereken birçok durum vardır. Yalnızca yaş değil; kilosu, boyu, mevsim, gün içerisinde yaptığı aktiviteler ve yediği yemekler gibi kriterler olduğunu da unutmamalısınız. Kendi çocuğunuzun günlük kaç litre su içmesi gerektiğini öğrenmek için çocuk doktorunuza danışabilirsiniz.
Doğumdan yetişkinlik dönemine kadar çocuğunuzla ilgilenecek ve her duruma hakim olacak bir çocuk doktoru bulmanız çok önemli. Bu konuda yazmış olduğumuz “Çocuk Doktoru Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?” adlı yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz.
Çocuklara Su İçme Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Sağlıklı alışkanlıklar kazanmak için en uygun dönem çocukluk dönemidir. Erken yaşta kazanılan alışkanlıklar kolay kolay bırakılmaz. Tam da bu sebeple çocuğunuzun bu alışkanlığı kazanması için ne kadar erken çabalarsanız o kadar iyi. Peki bunu nasıl yapmalısınız?
-
Su İçmenin Faydalarını Anlatın.
Çocuğunuzla sağlıklı bir iletişim kurmanızın en sağlam yolu, her şeyi tüm açıklığıyla anlatmanızdır. Bazı şeyleri anlamadığını düşünseniz bile bunu yapmanız çok önemli. Durumu kurtarmak için anlık söylenen sözlerden ziyade; bıkmadan, sakince, açıklayıcı cevaplar vermelisiniz. Örneğin “Eğer bu bardaktaki suyu içmezsen amca sana çok kızacakmış.” gibi, doğruluğu olmayan sözlerle alışkanlık kazandırmanız zordur. Daha pozitif ve doğru cümlelerle, açıklayıcı olmanız gerekir. “Su içmelisin çünkü eğer su içmezsen erken yorulursun ve daha az oyun oynamış olursun, sağlıklı olman için su içmen gerek.” şeklinde açıklamalar daha teşvik edici olur.
-
Sevdikleri çizgi karakterlerin termos ve bardaklarını alın.
Onlar için su içmeyi eğlenceli hale getirmek için yapabileceğiniz birçok şey var. Sevimli figürler ve süper kahramanlı bardaklar su içmelerini kolaylaştırır. Birlikte alışverişe çıkarak istediği bardak, suluk ve termosu alabilirsiniz. Böylece kendi seçmiş olduğu bardakları kullanmak ister ve gün içerisinde daha fazla su içer.
-
Minik su sebillerinden alın.
Kendine ait özel bir alanı olması, orada daha fazla vakit geçirmek istemesini sağlar. Çocuklar için tasarlanmış minik su sebilleri, bu durumu eğlenceli hale getirmenin yollarından bir tanesi olabilir. Sebili oyuncak olarak algılaması, daha çok kullanmasını ve böylece daha çok sıvı almasını sağlar.
-
Oyun aralarında su içmesini sağlayın.
Düzenli olarak bir sistem oluşturmak, alışkanlık kazanmasında faydalı olur. Örneğin her saat başı, her oyun arasında tuvaletten her çıktığında, her uyandığında, her yattığında bir miktar sıvı tüketmesini sağlayabilirsiniz. Böylece bir süre sonra o anlarda su içmezse, eksikliğini hisseder.
-
Meyveli sular veya Meyveli buz kalıpları hazırlayın.
Bulunduğunuz mevsime göre, taze meyve ve sebzeleri kullanarak sularını renklendirebilir ve bu durumu onlar için eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Eğer kış ayındaysanız taze meyveleri dilimleyip bardağına koyabilirsiniz. Böylece meyve yeme alışkanlığını da kazandırmaya başlamış olursunuz. Yaz aylarındaysanız da buz küplerine minik minik meyveler koyarak dondurmanız ve sularını buz küpleriyle renklendirmenizi öneriyoruz. Hem serinleyen suyu içmeleri çok daha kolaylaşır hem de çok tatlı ve eğlenceli bir görüntü ortaya çıkmış olur.
-
Ulaşabileceği yerlere sular bırakın.
Evinizde çocuğunuz için belirli noktalar belirlemeli ve bu noktalara onun için su bırakmalısınız. Evinizin bir bölümü onun özel alanı olması, oyuncaklarıyla o bölgede oynaması ve özellikle bu bölgede dökmeyeceği ama rahatça ulaşabileceği kısımlarda su bulundurmanız bu alışkanlığı kazanmasında çok büyük bir etkisi olur.
-
Eğlenceli, renkli ve şekilli pipetler kullanın.
Bir şeyleri pipetle içmek, çocuklar için eğlenceli bir aktivite olabiliyor. Bazen biz yetişkinler bile bardaklarımıza pipet koyarak eğlenebiliyoruz. Su içmeyi eğlenceli hale getirmek için pipet kullanmak güzel bir çözüm olabilir. Ancak canımızdan daha çok sevdiğimiz çocuklarımıza daha sağlıklı ve güzel bir gelecek bırakmak için plastik tüketimimizi azaltmamız gerektiğini unutmamanızı ve tek kullanımlık değil, metal pipetleri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.
-
Dışarıya çıktığınızda yanınızda su taşıyın.
Gezmeye çıktığınızda, okula giderken, parka oynamaya gittiğinizde yanınızda su bulundurmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Özellikle çocuğunuz için boynuna sürekli astığınız bir suluk bulundurabilirsiniz. Bu suluğu taşımaya alışınca, eksikliğini de hisseder. Alışverişe çıktığınızda kendi seçmesine izin verdiğiniz, ağır ve sağlıksız olmayan bir suluk almanız, daha kolay alışmasına yardımcı olabilir.
-
Bütün aile kaç bardak su içtiğinizi renkli kalemlerle not alın.
Eğlenceli bir not tahtası veya yazı duvarınızın olması, evinizi daha eğlenceli bir hale getirebilir. Aile üyelerinin isimlerinin yazdığı bir tablo oluşturup, herkesin kaçar bardak su içtiğini not alabilirsiniz. Böylece aile üyeleri arasında tatlı bir rekabet ortamı da oluşabilir. İçilmesi gereken bir hedef belirlenip, hedefinin altında kalan kişilere de küçük cezalar uygulanması; bulaşığı toplamak, evi süpürmek gibi, su içmeleri için de teşvik edici olur.
-
Su içmeyi hatırlatan telefon uygulamalarını kullanın.
Eğer siz de su içmeyi unutan ve gün içerisinde genellikle su içmeyen biriyseniz bu uygulamaları kullanmanın hayatınızı kolaylaştırdığını göreceksiniz. Hem kendinizin hem de çocuğunuzun düzenli bir şekilde su içmeye alışmanız için bu uygulamaları edinebilirsiniz. Özellikle kendiniz su içtiğiniz zaman çocuğunuza da su vermeyi unutmayın. Böylelikle çocuğunuzun günlük ortalama ne kadar su içtiğini tahmin edebilirsiniz.
-
Siz de onun göreceği zamanlarda bol bol su tüketin.
Tabi ki çocuklarınızın ilk ve en büyük rol modeli sizlersiniz. Siz ne yaparsanız çocuklarınız da size özenip sizin gibi olmak isterler. Bu nedenle ebeveynleri olarak onlara doğru örnek olmanız en önemli vazifelerinizden biri. Eğer sizin çok su içtiğinizi görürlerse bilinçaltlarında su içmenin doğru ve yapılması gereken bir şey olduğu düşüncesi olur ve böylece su içme alışkanlığı kazanmaları kolaylaşır.
Minik yavrunuzun sağlığının sizin için her şeyden önemli olduğunu biliyoruz. Onun sağlıklı ve mutlu büyümesi, belki de hayattaki en önemli amaçlarınızdan biri. Minik bebeğinizin sağlıklı olması için en önemli adımlardan bir tanesi de düzenli olarak su içmesidir. Su, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri barındıran, en sağlıklı içecektir. Ancak bunun yanında tadının olmaması nedeniyle çocukların tercih etmediği bir içecektir. Bu nedenle sizler için çocuklara su içirmenin yolları nelerdir, çocuklara nasıl daha kolay su içirilebilir sorularının cevaplarını derledik. Umuyoruz ki önerilerimiz sayesinde minik yavrunuza daha rahat ve kolay bir şekilde su içme alışkanlığı kazandırırsınız.
Bebeklerde Su İçmenin Önemi: https://www.bebek.com/bebek-suyunun-ozellikleri-nasil-olmalidir/