Ağız kokusu çocuklarda oldukça sık görülen, fakat çoğunlukla basit nedenlere bağlı olduğu düşünülen problemler arasında yer alıyor. Oysaki, çocuğunuzda ağız kokusu varsa bu sorunu önemsemeniz gerekiyor. Dr. Nas şöyle diyor: “Özellikle sabahları kısa süreli ağız kokusu sık görülmektedir. Gerçekte, ağız kokusu birçok önemli hastalığın bulgusu olabilir.”
Nedenleri ve Tedavisi
Dr. Nas ağız kokusunun nedenlerini şöyle sıralıyor:
• Ağız kokularının çoğu ağız, burun, sinüsler, akciğer ve mideden kaynaklanıyor. Ayrıca böbrek ve karaciğer sorunları ile metabolik hastalıklara bağlı olarak vücutta biriken maddelerin akciğerler yoluyla nefes ile atılması da ağızda kokuya neden olabilmektedir.
• Ağız kokusunun nedeninin belirlenmesi doğru tedavinin tespitini de sağlar. Çocuklarda, özellikle de küçük çocuklarda 6-8 saatlik açlığa bağlı ağız kokusu olmaktadır. Diş çürükleri, diş çıkarma, diş eti iltihapları ve dişler arasında kalan yiyeceklere bağlı ağız kokusu sık görülmekle birlikte, iyi bir diş ve ağız bakımı ile tamamen düzeltilebilmektedir.
• Geniz eti (adenoid) büyümesi ve buna bağlı olarak gelişen geniz eti iltihabı, sinüzitler ve bunlara bağlı gelişen geniz akıntısı sıklıkla ağız kokusuna neden olabilmektedir. Geniz eti büyümesi ve iltihabının tek bulgusu ağız kokusu olabilir. Burun tıkanıklığına bağlı olarak ağızdan nefes almak sıklıkla horlama ve ağız kokusuna neden olur. Tek taraflı burun tıkanıklığı ve iltihabı burun akıntısı, burunda yabancı cisim veya rinolit denilen taşlara bağlı olarak oluşabilmekte ve ağız kokusuna sebep olmaktadır. Tonsillit ve farenjit, akciğer apsesi de sık görülen ağız kokusu nedenidir.
• Gece beslenme, reflü hastalığı, gastrit, bazı yiyecek ve içecekler de ağız kokusuna neden olur. Sistemik hastalıklardan karaciğer, böbrek; şeker koması, kusma ve metabolik hastalıklar kanda üre, keton ve amonyağın artmasına neden olur, artan bu maddeler de akciğerler yoluyla atılırken ağız kokusuna yol açar.
Çocuklarda ağız kokusuna neden olan hastalıkların tedavisi, uygun ağız ve diş bakımı ile ağız kokusu önlenmiş olur.