Çocuklarda Altına Kaçırma Nedenleri ve Çözümü

Çocuklarda Altına Kaçırma Nedenleri ve Çözümü

Çocukluk döneminde sıklıkla karşılaşılan problemlerinden birisidir. Bu durum boşaltım sisteminde oluşan sorunların belirtisidir. Birçok bebeveyni, bu idrar kaçırmaları telaşlandırır.

Çocuğunuzun yaşı, fizyolojik ve duygusal durumları gibi etmenler önem taşır. Bu sebeple sabırlı bebeveynler olmayı deneyerek, çocuğunuza kızmamalısınız. Altında yatan nedenleri bulmaya çalışmalısınız.

Peki çocuğum neden altına kaçırıyor? Çocuğumun altına kaçırması yaşına göre normal mi? Bebeveyn olarak ne yapabilirim? diyorsanız, yazımızı birkaç başlık altında inceleyelim.

Çocuğumun Altına Kaçırması Normal Mi?

2 yaşındaki bir bebek için bu durum normalken, 12 yaşındaki bir çocuk için olmayabilir. Bu yüzden yaş önemli bir faktördür. 2 ve 4 yaş arasındaki çocuklar idrar tutabilme becerisini edinmeye başlarlar. Bu yaşlarda idrar depolama fonksiyonları gelişir.

Sizin de vereceğiniz tuvalet eğitimiyle, idrar tutabilmeyi öğrenmeye yatkın olurlar. Yaş aldıkça bu özellikleri pekişir, kaçırmalar azalır.

Çocuğunuz eğer boşaltım sorununa veya başka bir hastalığa sahipse bu durum olağan olacaktır. Yani, fizyolojik sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Eğer çocuğunuz stresli bir süreçten geçiyor ve duygusal düşüş yaşıyorsa bu durum da normaldir.

Dolayısıyla, çocuğunuzun kaçırmalarına karşı paniklemeden önce bulunduğu koşulları değerlendirmelisiniz.

Her idrar kaçırma problemi, büyük bir sorun olmayabilir. Fakat bu durumun normal olmadığını düşünüyorsanız, destek almaktan kaçınmamalısınız.

Çocuklar Neden Altına Kaçırır?

Fizyolojik Sebepler

Kaçırmaların %95’e kadarı bu nedenden kaynaklanır. Henüz çocuğunuzun idrar depolama kapasitesi gelişmemiş olabilir. Yani çocuğunuz, mesanesinin dolduğunu hissedemez.

Derin uykuyla beraber uyanıp bu sorunu engelleyemez. Dolayısıyla kaçırmalar görülür. Şeker hastalığına ve böbrek rahatsızlıklarına sahip çocuklarda da idrar kaçırmaları gözlemlenir. Aynı zamanda, genetik de önemli role sahiptir.

Eğer bebeveynler çocukluklarında bu sorundan muzdaripse, kendi çocuklarında da yaşanabilir. Nadiren de olsa, cinsiyet de bir faktördür. Yapılan araştırmalara göre erkek çocuklar kız çocuklarına oranla kaçırma problemini daha sıklıkla yaşıyorlar.

Psikolojik Sebepler

Duygularımızla vücudumuz birlik içerisindedir. Yaşanan sorunlar, vücutta farklı şekillerde dışavurum gösterebilir. Çocuğunuzun yaşadığı olayların sonucunda bu problemler yaşanabilir. Ev içerisindeki sorunlar, ona karşı olumsuz davranışlarınız, ilginizin eksikliği gibi faktörler olabilir. Belki de çocuğunuz ilginizi bu şekilde çekmeye çalışıyordur veya son dönemlerde yaşadığı olumsuz olaylardan dolayı da olabilir.

Ölüm, yas, kaygı, şok, stres gibi süreçler çocuklarda negatif etkiler bırakabilir. Bu sebeple, çocuğunuza kızmak yerine anlamaya çalışmalısınız. Geçtiği zor süreçte elinden tutmalısınız.

Çocuğumuzun Bir Gününü Gözlemleyin

Çocuğunuz bir günde ne kadar sıvı tüketiyor. Belki de bu tarz basit, dikkatinizi çekmeyen sebeplerden kaynaklanıyordur veya kabız olabilir. Bu durumda idrar problemlerine yol açıyordur.

Yeteri kadar tuvalete gidiyor mu? Gittiğinde tüm idrarını yapıyor mu? Bu sebeplerden yana tuvalette olmadığı anlarda altına kaçırabilir. Bu aşamada, vereceğiniz tuvalet eğitimi önem taşır.Çocuklarda Altına Kaçırma Nedenleri ve Çözümü

Çocuklarda İdrar Kaçırması Nasıl Engellenebilir?

Bahsettiğimiz her etmen sebep olabileceğinden net bir tedavi yolu sunmak doğru olmaz. Çocuktan çocuğa değişkenlik gösterecektir. Eğer çocuğunuzun fiziksel ya da psikolojik sebeplerden yana kaçırma sorunu yaşadığını düşünmüyorsanız şunları yapabilirsiniz;

  •  Çocuğunuzun kafein tüketimini azaltabilirsiniz.
  • Tuzlu ve yağlı gıdalardan çocuğunuzu uzak tutabilirsiniz.
  • Hazır gıdaları azaltabilirsiniz (bu gıdalar sindirim ve boşaltım sistemlerini olumsuz etkileyebilir).
  • Belirli saat aralıklarında tuvalete götürebilirsiniz.
  • Girdiği tuvaletin ona uygun olmasına dikkat edebilirsiniz (Yani eğer boyuna uygun değilse ayaklarına destek koyabilirsiniz. Çocuğunuz bu şekilde konforlu bir alanda rahatlıkla idrarını yapabilir.)
  • Uyku öncesinde sıvı tüketiminden uzak tutabilirsiniz.
  • Yatmadan önce tuvalete gitme alışkanlığı kazandırabilirsiniz.

Fakat bu yöntemler her çocukta yüzde yüz çözüm getirmeyebilir. Sanılanın aksine ekstra desteğe ihtiyacı olabilir. Bu aşamada, bir uzman eşliğinde ilerlemek daha sağlıklı olacaktır.

Çocuğumun Tuvaletini Tuttuğunu Nasıl Anlayabilirim?

 Tuvalet tutma belirli bir süre sonra kaçırmalara sebep olabilir. Burada her bebeveyn çocuğunun tuvaleti geldiğinde nasıl davranış sergilediğine dikkat etmelidir.

Genellikle sallanma, bacakları çapraz bağlama, ayak topuğuyla veya eliyle makata baskı uygulama gibi hareketler görülür. Bu tarz durumlarda, çocuğunuz idrar boşaltımını ötelediğini anlayabilirsiniz.

Hemen tuvalete götürerek çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz.Çocuklarda Altına Kaçırma Nedenleri ve Çözümü

Bir Bebeveyn Olarak Nasıl Bir Tutum Sergilemeliyim?

Bu durum sizin için nasıl zorsa, çocuğunuz da benzer duyguları yaşar. Olumsuz tavrınız onu daha da utandırıp, kaygılandırabilir. Bu sebeple nasıl tutum sergilediğinize dikkat etmelisiniz.

Unutmamalısınız ki, bu sorun geçicidir. Doğru koşullar sağlandığında çocuğunuz idrar kaçırma probleminden uzaklaşmaya başlayacaktır. Suçlayıcı bir tavır takınmamalısınız. Sabırlı ve anlayışlı olmaya çalışmalısınız. Emin olunuz ki, çocuğunuz da (eğer dikkat çekme gibi bir isteği yoksa) bu durumu keyfi bir şekilde yapmıyordur. Problemin nedenlerini anlamaya, bebeveyn olarak elinizden gelen yardımı vermeye çaba göstermelisiniz.

Çocukluk sürecinde her çocuk farklı sebeplerden yana farklı sorunlar yaşayabilir. İdrar kaçırma da en sık görülen sorunlardan birisidir.

Çocuğunuzun bu soru birçok nedenden kaynaklanır. Bu sebeple, bu problemi ötelemeden, kaynağını keşfetmeye çalışmalısınız. Çocuğunuza olumlu ve yapıcı bir tutum sergileyerek, sorununu daha kolay atlatmasına destek olmalısınız. Eğer, sorunun içerisinden çıkamıyorsanız mutlaka bir uzman desteği almalısınız.

Unutmayalım ki, bu sorun geçicidir. Ama sizin çocuğunuza gösterdiğiniz bebeveynlik kalıcı bir izdir. Bu nedenle, çocuğunuza olumlu olaylarda olduğu gibi olumsuz olaylarda da sevgi dolu yaklaşımda kalmalısınız.

 

Psikolog Hanife Erdoğdu – İçerik Editörü

https://www.instagram.com/psikologhanife/

“Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi: https://www.bebek.com/cocuklarda-tuvalet-egitimi/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın