Çocuklarda Bebek Gibi Davranma Eğilimi Varsa Ne Yapmalı

Çocuklarda “Bebek Gibi” Davranma Eğilimi Varsa Ne Yapmalı?

Çocuklarda Bebeksi Davranışlar

Kızım / oğlum artık büyüdü diye düşünürken bebeksi davranışlar geri mi döndü? Üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Bu sorunla aileler sık olarak karşılaşıyor. Peki ne yapmalı? Bu sorunun yanıtını İstanbul Parenting Class’dan Uzman Psikolog / Pedagog Sinem Olcay Kademci veriyor.

“Çocukların çoktan geride bıraktığını düşündüğümüz bazı huyları, bu kez çok farklı nedenlerle geri gelebiliyor. Çocukların hangi “bebeksi” davranışları tehlike belirtisi olabilir? Hangi durumlar bu geri gidişe neden olabilir?” sorularının yanıtlarını merak ediyorsanız İstanbul Parenting Class’dan Uzman Psikolog / Pedagog Sinem Olcay Kademci’nin söylediklerine kulak vermelisiniz.

Çocukların çoktan aştığını düşündüğümüz bazı davranışları, özellikle stres ve zorlanma zamanlarında yeniden ortaya çıkabilmektedir. Bu durum çocuğun içinden geçtiği zorlukla başa çıkmak ve yeniden dengesini kurmak için kullandığı bir tür savunma mekanizmasıdır ve regresyon (davranışta gerileme) olarak tanımlanır.

Çocuklarda En Sık Karşılaşılan Gerileme Davranışları

  • bebek gibi konuşma
  • parmağını emme
  • battaniyesinin kenarını kemirmeye başlama
  • yeniden alt ıslatma
  • “hayır” olduğunu daha önceden öğrendiği bir şeyi yeniden tutturma
  • daha fazla kucak isteyip anneye yapışık hale gelme
  • ebeveynin günlük rutin gidişlerinde yeniden ağlamaya başlama

gibi davranışlardır.

Kardeş kıskançlığıyla başa çıkmanın yolları! makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Çocuğum Bebek Gibi Davranıyor Ne Yapmalıyım?

Çocuğunuzda uzun zamandır yapmadığı bu türden bebeksi davranışlar ortaya çıktığında o dönemde çocuğunuzun hayatında değişen şeyin ne olduğunu ve nasıl bir zorlanma yaşadığını keşfetmeye çalışın. Kardeşin doğumu, büyükannenin ölümü gibi ailede yaşanan bir kayıp, anaokuluna başlama, kronik bir hastalık geçirme ya da bir süre hastanede kalma ve hatta taşınma/ev değiştirme gibi durumlar küçük çocukların ciddi zorlanmalar yaşayıp davranışsal olarak geri gitmelerine sebep olabilir.

Çocuğunuzun davranışındaki geri gidişi anlamaya çalıştığınızda burada bahsedilenler gibi önemli bir sebebi olduğunu görürsünüz. Bu dönemde çocuğunuzu düzelmesi için zorlamamalısınız. Stres ve zorlanma zamanları çocuğu sosyal ya da zihinsel anlamda geliştirme çabasından uzak durmamız gereken zamanlardır. Bu dönemde çocuğunuzun sizi yönlendirmesine izin verin. Eğer bebek gibi davranılmak istiyorsa öyle davranın. Daha fazla sarılma, kucak, temas gerekebilir. Ayrıca, bu dönemlerde çocuğu yemeye zorlamak ya da daha önceden oluşturduğunuz sınırlara uymasını beklemek gibi baskıcı tavırdan özellikle kaçınmalısınız.

Çocuğunuzun yeniden ortaya çıkan bağımlılığı ya da geriye giden davranışları sizi endişelendiriyor olabilir ama bunları düzeltmek için mücadeleye girmeniz işleri daha kötüye götürecektir. Stres ve zorlanma dönemini atlattıktan sonra çocuğunuzun doğru davranışları öğrenmesi için yeterince vaktiniz olacağını hatırlayın.

Siz de çocuğunuzun bebek gibi davrandığını mı düşünüyorsunuz? Deneyimlerinizi yorum olarak paylaşabilir diğer annelere yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca uzmanlarımıza sorularınızı Soru Cevap sayfamızdan iletebilirsiniz.

 

Bebeklerde eğitim ile ilgili içerikler için https://www.bebek.com/cocuk/bebek-tuvalet-egitimi/

Post navigation

  • Oglum 10 yasinda evde cok şimarik hic soz dinlemiyor disardada cok cekingen zor konusuyor kendi basina su bile almiyor okulda cok basarili ama utandigi icin derslere katilamiyor bu aralar yasinsan saha kucuk davranislari var spora ingilizceye gidiyor ama yinede sosyellesmedi tesekkurler

  • Kızım 3 yaşında, ev içerisinde çok uyumlu olmasına rağmen dışarıda ya da ev hayatı içerisindeki insanlar haricindeki başka insanlar yanında şımarık, mızmız, inatçı olabiliyor. Yemek yemeyi sevmediği devamlı olarak ağzında tuttuğu dönemdeyiz. Son bir aydır devamlı olarak ben büyümek istemiyorum, ben bebek olmak istiyorum, emzik istiyorum şeklinde tepkileri oluyor, bu durum karşısında ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ayrıca ben çalışan bir anneyim. Kızıma anneannesi bakıyor.

  • 4 yasinda kizim bebek gibi hareket etmeye basladi evde arada uapiyor ama okulda d3vamli bebek gibi aglayip bagirrak isteklerini yaptirmak istiyor okulda egitim verildigi sirada yapmak istemiyor cizmek yada aktiviteye katilmak istemiyor anlamis degilim bu davranislarini okulda sayilari tanimiyor ama evde yapiyor nasil atlatacaz bu donemi bilmiyorum

  • oğlum 40 aylık yani 3.5 yaşında yaklaşık 6 ay önce kansızlıktan dolayı zorlandı ve kakasini yaparken zorlanma oldu ağrılı acılı bu deneyimin ardından yeni kazandığı tuvalet eğitimi geri gitti hicbir lazimlik fe tuvalete oturmuyor kakasını söylemiyor altına yaptığında konuştuğumuzda bebek olucam altıma yapicam diyor söz veriyor ama asla kakasını söylemiyor tıkandım bunaldim bu sorun ile baş edemiyorum inadını kirmanin yolu nedir neolur biri yardim etsin

  • Kızım 13 yaşında ama hareketleri davranışları 5 yaşındaki bir çocuk gibi sürekli kızıyoruz uyarıyoruz ama elimizden birşey gelmiyor sürekli tekrar ediyorum sen bebek değilsin ortaokula gidiyorsun diye ama hareketlerinde pek bi değişiklik yok hep aynı birde sürekli yemek yemek istiyor çok aşırı iştahlı biz yeme dedikçe daha çok yemek istiyor çok zorlanıyorum bazen kaldıramıyorum yaptıklarını hareketlerini

  • Kızım 4 yaşında kardeşim olduğundan beri kıskançlıktan onu hep dövüyor kardeşi 1 yaşına girdi onun gibi konuşuyor krestede aynısını yapıyor hocaları budurumdan cok rahatsız bu iki aydır vurmaya başladı herkese ve arkadaşlarını rahatsız edecek davranışlar yapıyor bir sene oldu kardeşine alışamadı cok yoruldum nasil olacak nasil davranalım artık bilemiyorum 😔😔

  • Merhaba oğlum ücbucuk yaşında bir ay önce emziği bıraktırdık ve bezi cıkardık şuan bebek gibi davranişlar sergilemeye başladi ne yapacagimizi bilmiyoruz herseyi anliyor tepkileri bebek gibi

  • günaydın Hanımefendi,
    Torunum 8 yaşında bir kız çocuğu. kısa bir süre önce başlayan sorunumuz, bebek gibi konuşması, dede ve ninelerini yanında istemesi, ağlayarak istediğini yaptırtması, beni az seviyorsunuz demesi, okula gitmek yada gitmemek istemesi gibi sorunlar.. Nasıl bir uygulama yapmamız lazım!!!
    şimdiden Teşekkür eder iyi günler dilerim.

Bir yanıt yazın