Dikkat, ilginin bir konu veya nesne üzerine odaklanabilmesidir. Çocukların günlük hayatındaki bir çok süreçte dikkat becerisi önemli görev almaktadır. Özellikle okul dönemindeki çocukların dikkat becerisi okul başarısını da etkiler.
Çocuklarda sıklıkla görülen dikkat eksiliği sorunu ne kadar erken tespit edilir ve bu soruna ne kadar erken müdahale edilirse bu durumun olumsuz sonuçları da o kadar azaltılabilir. Bu yazımızda dikkat eksikliği hakkında bilinmesi gereken bilgileri ve dikkat eksikliği durumu yaşayan çocuklar için yapılabilecekleri bir araya getirdik.
Dikkat eksikliği nedir?
Çocukluk çağında dikkat eksikliği bir nesneye veya eyleme odaklanılması gereken durumlarda dikkati toplayamama ya da dikkatin kısa bir süre sonra dağılmasıyla oluşan nöropsikolojik bir durumdur. Dikkat eksikliği sonucunda gelişen olumsuzluklar akademik, sosyal ve ruhsal sorunlara neden olabilir ve hayat boyu etkisini gösterebilir.
Dikkat eksikliği ne sıklıkta görülür?
Toplum içerisinde %5-7 oranında görülen dikkat eksikliği sorunu, çocukluk dönemlerinde başladığında ve müdahale edilmediğinde %60-70 oranında ileri dönemlerde de devam edebilmektedir.
Çocuklarda olması gereken dikkat süresi nedir?
Çocuklarda ortalama dikkat süresi okul öncesi dönemde 5-10 dakika civarındayken okul dönemindeki çocuklarda 20 dakikaya kadar çıkabilmektedir. Çocuklar büyüdükçe dikkat süreleri artar ve daha yoğun bir odaklanma sağlayabilirler. Dikkatin sürekliliği farklılık göstermekle birlikte dağılan dikkatin tekrar toparlanması da mümkündür.
Dikkat eksikliği belirtileri gösteren çocuklar genellikle,
- Çoğunlukla detaylara önem veremez veya okuldaki faaliyetlerde dikkat hataları yapar.
- Oyuna ya da yaptığı faaliyetlere kendisini tam olarak vermez.
- Genellikle kendisi ile konuşuyormuş gibi görünür.
- Kendisine verilen görevleri takip etmez.
- Aktiviteleri organize etmekte sorun yaşar.
- Dikkati kolayca dağılabilir.
- Yapılan günlük işlerde unutkanlık yaşar.
- Çoğu zaman çalışmalar ve etkinlikler için gerekli malzemeleri kaybeder.
- Uzun süreli eylem gerektiren aktiviteleri sevmez veya özellikle kaçınır.
Dikkat eksikliği olan çocuklarla yapılması ve özen gösterilmesi gerekenler,
- Çocuklar yapılacak etkinlik ve verilen görevler için motive edilmeli ve cesaretlendirilmelidir. Böylelikle çocuk, yapılan işlerde kendisini daha rahat ve özgüvenli hissedecektir.
- Çocuğunuza karşı sabırlı ve anlayışlı bir tutumda olmanız gerekmektedir. Ona yeni bir şey öğretirken bunu pek çok kez tekrarlayabileceğinizi unutmamanız gerekmektedir.
- Çocuğunuzu diğer yaşıtlarıyla kıyaslamamaya özen göstermeli; ayrıca rekabet oluşturacak bir ortam oluştuğunda dikkat etmelisiniz. Rekabet oluşturan ortamlarda çocuğunuzun kendisini baskı altında hissedeceğini unutmamalısınız.
- Çocuğunuza destek verirken, özgür bir şekilde hareket etmesine izin vermelisiniz.
- Çocuğa eş zamanlı komutlar vermekten kaçınmalısınız
- Unutkanlık yaşadığı durumlarda onu strese sokacak tepkilerden kaçınmalı ve stresin çocuğa olumsuz yönde etki edeceğini unutmamalısınız.
- Çocuğun düzenli ve kaliteli uyku uyumasına ve dengeli beslenmesine dikkat edilmelidir.
- Gerektiğinde uzman desteği alınmalıdır.
- Çocukla birlikte dikkat güçlendirme etkinlikleri oynayabilirsiniz.
Dikkatini güçlendirmeye yönelik aşağıda verilen etkinlikler çocuğunuzun hem dikkatini toplamasını kolaylaştıracak hem de dikkat süresini arttıracaktır.
- Çocuğunuza sorumluluk ve ev içerisinde görevler verin. Verilen bu görevlerde ona rehberlik ederek sorumluk alma sürecini destekleyin.
- Çocuğunuz için gün içerisinde yapılacaklar, gidilecek yerler gibi durumların resimlerle gösterildiği bir liste yapın ve bu listeyi sürekli görebileceği bir yere asın. Böylece çocuğunuzu baskı altına almadan bir şekilde yapacak olduğu eylemleri hatırlatmış olacaksınız.
- Doğru ve başarılı davranışlarını belli aralıklar ile ödüllendirerek pekiştiriniz.
- Pedudi’nin dikkat becerisi gelişimine destek sağlayan ücretsiz mobil uygulamalarını ve kutu oyunlarını kullanabilirsiniz.
“Bebeklerde Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Bebeklerde Dikkat Eksikliği Nasıl Gidilir? : https://www.bebek.com/bebeklerde-dikkat-eksikligi-nasil-giderilir/