cocuklarda-dis-fircalama-ne-zaman-baslamali-nasil-ogretilir

Çocuklarda Diş Fırçalama: Ne Zaman Başlamalı? Nasıl Öğretilir?

Her gün düzenli olarak, diş temizliğine dikkat etmek hem yetişkinler hem de çocuklar için oldukça önemlidir. Sabah ve gece yatmadan önce, dişlerin özenli bir şekilde fırçalanması, dişlerdeki bakteri ve plağın giderilerek, diş çürümesi ve diş eti hastalıklarını da önlemeye yardımcı olur. Özellikle ebeveynlerin, çocuklarının erken yaşta fırçalamayı öğrenmesi ve bunu düzenli olarak yaşamlarının bir parçası haline getirmeleri için, bu konuda tutarlı davranmaları tavsiye olunur.

Çocuklarda Diş Fırçalama Ne Zaman Başlamalı?

Bebeğiniz yaklaşık 6 aylıkken ilk dişini çıkarır çıkarmaz, dişlerini yumuşak, temiz ve ıslak bir bezle ya da çok yumuşak, minik bir diş fırçasıyla, su yardımıyla temizleyebilirsiniz. Bu işlemi, sabah ve gece olmak üzere günde iki defa tekrarlayın. Bu düzenli temizlik, onun kalıcı dişlerinin yapılanması açısından oldukça önem taşımaktadır. Bu nedenle bebeğinizin, erken zamanda başlanan ağız bakımı ve hijyenine özen göstermenizde fayda vardır. 

Çocuğa Diş Fırçalama Nasıl Öğretilir?

Küçük çocuğunuzun dişlerini fırçalamayı öğrenmesi için öncelikle sizin yardımınıza ihtiyacı olacaktır. Siz de bunun için aşağıdaki önerileri adım adım uygulayabilirsiniz:

  • Çocuğunuzu, aranızda mesafe olacak şekilde kucağınıza oturtun.
  • Diş eti çizgisi boyunca, dişlerinin içini ve dışını, küçük daireler çizerek nazikçe fırçalayın.
  • Fırçalama işlemi sona erdikten sonra, çocuğunuzun ağzında kalan macunu tükürmesini, yutmamasını ve bol suyla durulamasını söyleyin. Küçük çocuklar tükürmekte bazen zorluk yaşayabilir. Bu yüzden ona bunu nasıl yapacağını anlatın ve uygulamalı olarak gösterin.

Çocuğunuz yaşını aldıkça, kendi fırçalama deneyimleri için, ona izin vererek, siz de bu deneyimlere onunla birlikte dahil olun ve kendi becerilerini geliştirmesinde yardımcı olun. Genellikle 8 yaşına gelindiğinde, fırçalama becerisi de gelişmiş olmaktadır. Ancak anne babaların, sonrasında da çocuklarını düzenli bir şekilde takip etmeleri tavsiye olunur.

Çocukların Dişlerini Fırçalamada İstekli Olabilmesine Yardımcı Öneriler

  • Çocuğunuzun dişlerinin ön, arka ve çiğneme yüzeylerini güzelce fırçaladığından emin olun.
  • Çocuğunuz dişlerini fırçalarken, ona bu işlemle ilgili eğlenceli ve eğitici videolar açabilirsiniz. Bu videolar hem onun ilgisini çekecek hem de dişlerini istekli ve kolay bir şekilde fırçalamasını sağlayacaktır.
  • Diş fırçalama olayını, küçük çocuğunuz için daha eğlenceli bir hale dönüştürebilirsiniz. Onunla birlikte ayna karşısında, şarkılar söyleyebilir ve komik taklitler yapabilirsiniz.
  • Çocukların, ağız hijyenlerine düzenli olarak özen göstermeleri için, onları buna teşvik edici ödüller düşünebilirsiniz.
  • Diş fırçalama adına, pratik yöntemlerde de yararlanabilirsiniz. Örneğin; çocuğunuzun, sizin dişlerinizi fırçalamasına izin verin. Bu işlem, onun, fırçayı tutmasında ve pratik yapmasında güzel bir deneyim olabilir. Bunun yanında, en sevdiği oyuncak bebeğinin de dişlerini fırçalarken, ona, bu temizliğin ne kadar önemli olduğunu anlatabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun dişlerini, en az 2 dakika fırçaladığından emin olun. Hatta bunun için bir zamanlayıcı bile açabilirsiniz. Kronometreyi ayarlayarak, doğru ağız hijyeni için gereken süreyi bu şekilde öğretebilirsiniz.
  • Çocuğunuza, dişlerdeki plak oluşumu ve bakteriler hakkında bilgiler verin. Vereceğiniz bilgileri, ona bir hikâye gibi de anlatarak, eğlenceli ve eğitici hale getirebilirsiniz. Yemek yediğimizde, dişlerimizin üzerinde dolaşan bakterilerin ne gibi zararları olacağını, plak oluşumunun nasıl diş çürümesine yol açtığını ve bunlarla mücadele edebilmek için diş fırçasının ne kadar mucizevi bir şey olduğunu yaratıcı bir şekilde anlatabilirsiniz.

Çocuğunuz için Doğru Diş Fırçasını Nasıl Seçebilirsiniz?

Çocuğunuzun ilk diş fırçasını seçerken, işte size yardımcı olacak bazı ipuçları şunlardır:

  • Çocuğunuzun, kendi beğenerek aldığı diş fırçasıyla, dişlerini fırçalamak onu daha mutlu edecektir. Bu yüzden diş fırçasını alırken, kendisinin seçmesine izin verin. Aynı zamanda, küçük gövdeli ve yumuşak kıllara sahip bir fırça seçtiğinizden emin olun.
  • Üzerinde, sevdiği çizgi filmlere ait karakterlerin yer aldığı diş fırçaları, çocuğunuzu, düzenli diş temizliğine teşvik edecektir.
  • Çocuğunuzun diş fırçasını mutlaka senede birkaç defa değiştirmeyi unutmayın. Her defasında alacağınız farklı, değişik ve eğlenceli fırçalar onu daha motive edecektir.

Çocuğunuz için Doğru Diş Macununu Seçmek

  • 0 ila 18 ay arası çocukların ağız hijyeninin sağlanmasında, diş macunu kullanmamaya dikkat edin. Bebeklerdeki Diş temizliğinde sadece su yeterli olacaktır.
  • 18 aylık çocuklarda, 6 yaşına gelene kadar, diş macunu kullanılabilir. Ancak bu ürünleri seçerken, düşük florürlü olmasına özen gösterin ve ürünün paketini, almadan önce mutlaka kontrol edin. Fırçaya süreceğiniz macunun, bezelye büyüklüğünde olması çocuğunuzun dişleri için yeter miktardadır.
  • 6 yaşından itibaren, çocuğunuza, standart florürlü diş macunu kullanabilirsiniz. Fırçaya sürülecek miktarın yine bezelye büyüklüğünde olması yeterli gelecektir.
  • Diş çürümesine meyilli ya da çürüme görülen çocuklarda kullanılabilecek diş macunu için, diş hekiminize danışabilir ve bu konuda gereken bilgileri alabilirsiniz.

Çocuğunuzu Diş Hekimine Götürmek

Diş hekimine yapılan ziyaretler hem çocuğunuz hem de sizin için olumlu gelişmeler yaratacaktır. Diş hekiminiz, doğru diş fırçası ve macun seçimi, diş fırçalama önerileri ve teşvik edici konuşmalarıyla çocuğunuz için çok faydalı olacaktır. İlk diş muayeneleri, çocuğunuz açısından, genelde biraz gergin geçebilir. Ancak hekimin ve personelin güler yüzlü tavırları ve çocuğunuza olan ilgileri doğrultusunda başlayan tanışma evresi rahat geçecektir.

Doktoruna alışan çocuğunuzun, bundan sonraki muayeneleri de daha eğlenceli geçecektir. Özellikle, doktorun ve çalışan personelin sunduğu yaratıcı hediyeler, onun çok hoşuna gidecektir. Özel diş fırçaları, macunlar, küçük oyunca maskotlar, diş ipi ürünleri ve çıkartmalar gibi armağanlar bunlardan birkaçıdır. 

Diş hekiminiz, çocuğunuza, dişlerini nasıl fırçalaması gerektiği hakkında yardımcı olacak ve bu olayı eğlenceli bir şekilde anlatma yoluna gidecektir. Tabi çocuğunuzda, bu yardımı, bir uzmandan alıyor olmanın verdiği memnuniyetle, daha motive olacaktır. Bu motivasyon, onun dişlerinin uzun yıllar sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.

Ağız hijyeni, yaşam boyu dikkat edilmesi gereken, bir sağlık rutinidir. Bu rutini oluşturabilmek için, ebeveynlerin, bu yolda sabırlı ve tutarlı olmaları çok önemlidir. Çocuklarına, dişlerinin temizliğini öğretirken, bunu erken dönemde başlatmak ve sağlıklı dişlerle yaşamalarını sağlamak için, bu süreci eğlenceli hale getirmek faydalı olacaktır. Unutmayın, çocuklarımızın diş temizliği, gülüşlerinin aynasıdır.

Diş Çıkarma Dönemi Hakkında Merak Edilenler: https://www.bebek.com/bebeklerde-dis-cikarma/

Post navigation

Bir yanıt yazın

1 Yaş Öncesi Yasak Besinler

Bebeğiniz İçin Tehlikeli Besinler Nelerdir?

Bebeğinizin Gelişimini Destekleyen Evde Oynayabileceğiz 7 Oyun!