Çocuklarda Gündüz Uykusunu Bırakmak

Her çocuğun uyku düzeninde ve uyku ihtiyacında farklılıklar olabilir. Gündüz uykusunu bırakmak da genellikle 3-4 yaş arasında olsada bazı çocuklar daha fazla gündüz uykusuna ihtiyaç duyabilir ve 5 yaşına kadar gündüz uykusuna devam edebilir.

Bazı durumlarda ise 2 yaşındayken gündüz uykusuna yatmak istemeyebilir. Bu durumda ailelerin durumu iyi analiz edip gerçekten uykuya mı ihtiyaç duymuyor yoksa büyüme dönemlerinden dolayı direniyor mu olduğuna doğru karar vermek gerekir. Bu yüzden de 3 yaşından önce gündüz uykusunu bırakmamakta fayda vardır.

Hazır Olduğunu Anlamak

Bazen çocuklar uykuya direnseler de aslında gündüz uykuya duydukları ihtiyaç bitmemiş olabilir. Bunu anlamanın en iyi yolu ise ailelerin, bebeğin verdiği sinyalleri takip etmesidir. Bebeğin, uyku düzeninde oluşabilecek değişimlerden uykuya hala ihtiyaç duyduğunu veya yeterli olduğunu anlayabilirsiniz.

Hazır Olduğuna Dair İşaretler

  • Gündüz uykusu geldiğinde uyku sinyalleri vermiyorsa ve uykuya dalmakta zorluk çekiyorsa,
  • Gündüz uykusu uyumasa bile gece uyku saatinde yorgun olmuyorsa,
  • Gündüz uyumadığında gece uykusu bölünmüyorsa ve sabah çok erken saatlerde kalkmıyorsa,
  • Akşam her zaman uyuduğu saatlerde uykuya dalmada güçlük çekiyorsa

gündüz uykularını bitirmenin zamanı gelmiş demektir.

Nasıl Bıraktırılır?

Bazı çocuklar bu duruma hemen alışarak gündüz uykularını kolaylıkla bırakabilirler. Fakat bazıları ise bu durumda zorlanabilir. Zorlanan çocuklarınız için gün ortasında sakin vakit geçirebilecekleri zamanlar tasarlanmalıdır. Uyku yerine bu zamanlarda sakinleşerek dinlenebilirler. Böylelikle akşam uyku vaktine kadar çok yorulmamış olurlar ve akşam uyku düzenleri etkilenmemiş olur.

Bu yazımıza da göz atmayı unutmayın!

Bebeklerde Gündüz Uykusu Süreleri – https://www.bebek.com/bebeklerde-gunduz-uykusu-sureleri/

Instagram: https://www.instagram.com/klinikpsikolog_gokceokcuoglu/?hl=tr

Uzman Klinik Psikolog Gökçe Okcuoğlu

 

Post navigation

Bir yanıt yazın