cocuklarda-motor-becerilerini-gelistiren-aktiviteler

Çocuklarda Motor Becerileri Geliştiren Aktiviteler

Çocuklar büyüdükçe, vücutlarını kontrol edebilme kabiliyetleri de gelişir. Buna motor (fiziksel) gelişim adı verilir. Motor gelişim, bir çocuğun, fiziksel olarak büyüyerek güçlenmesi demektir. Kemiklerinin, kaslarının, etrafına dokunma ve hareket edebilme yeteneği motor gelişim anlamına gelir. Bu beceriler ikiye ayrılır: 

İnce Motor Beceriler

İnce motor beceriler, eller, bilekler, parmaklar, ayaklar, ayak parmakları, dudaklar ve dildeki küçük kasların kullanılmasını içermektedir. Bluz iliklemek, saç taramak, çorap giymek, diş fırçalamak, ayakkabı bağı bağlamak, gibi yapılan eylemler, ince motor becerisine verilebilecek örneklerdir. Çocuklar, bu kaslarını kullandığında bu beceriler, kavrama, basma ve tutma gibi eylemler sayesinde gelişmeye başlar.

Aynı zamanda günlük aktivitelerin yapılmasında, özgüvenin oluşmasında ve öz bakım kabiliyetinin gelişmesinde de büyük önem taşır. Okul öncesi ve anaokulu çağındaki çocukların, eğlenebileceği ve mutlu olabileceği aktiviteler şunlardır:

Bulmaca Çözmek: Anne babaların, çocuklarıyla birlikte bulmacalar yapması, çocuğun, kavrama, el-göz koordinasyonu ve motor becerilerini geliştiren harika bir etkinliktir. Yap-boz parçalarını kavrayarak taşımak ve sonrasında bulmacanın tamamını çözmek hem onu hem de sizi çok mutlu edecektir. Çocuğunuzu basit bulmacalardan başlatarak, zor olana doğru yönlendirin. Onu bu şekilde cesaretlendirmeniz, özgüvenini sağlam bir şekilde kazanabilmesini sağlayacak ve ona rekabet duygusu aşılayacaktır.

Oyun Hamuru: Çocukları, üretmeye ve yeni fikirler düşünmeye teşvik eden bir aktivitedir. Özellikle gelişimlerine katkısı oldukça fazladır. İnce motor becerileri olan, el kaslarını güçlendirir, öğrenmeyi pekiştirir ve hamur renklerini karıştırarak problem çözme yeteneğini geliştirir. Çocukların, arkadaşlarıyla birlikte oyun hamuruyla oynaması, paylaşma düşüncesini de beraberinde getirir. En önemlisi de dokunsal malzeme olduğu için, onların dokunma duygularını da geliştirir.

Bebek Aktivite Oyuncakları: https://www.e-bebek.com/bebek-aktiviteli-oyuncak-c4528/

Çizim ve Boya Yapmak: Çizim ve boya için kullanılan boya kalemi, tebeşir, fırça ve farklı birçok malzeme, yaratıcılık, hayal gücü ve el-göz koordinasyonu için teşvik edici şeylerdir. Bu aktiviteler, çocukları eğlendirerek aynı zamanda da zihinsel ve bedensel gelişimleri için de katkıda bulunur. El ve parmak kasları kullanılarak yapılan boyama ve çizim işleri odaklanmayı arttırır. Hayal gücünü, özgüveni ve ifade edebilme kabiliyetini geliştirir. Çocuklar, böyle ve eğlenceli bir aktivite sayesinde, renkleri ve nesneleri tanıyarak, ortaya çıkardıkları etkinliklerle mutlu olurlar.

Makas ile Kesme: Makas kullanmak, çocuğun, ince motor ve el-göz koordinasyonu becerilerini geliştirebilmesinde çok iyi bir yöntemdir. Onu, yaşına uygun makas kullandırarak, elleriyle gözlerinin bir uyum içinde hareket etmesini sağlamış olursunuz. Kağıtlara değişik ve eğlenceli şekiller çizerek, bunları çocuğunuzla beraber kesebilirsiniz. Bu etkinliği oyun hamuruyla da yapabilirsiniz.

Kumda Oynamak: Günümüzde çocuk oyun parklarının çoğunda kum alanları bulunmaktadır. Çocuklar, ellerinde hiçbir malzemesi olmadan da kumda oynayarak özgürleşebilir. Bu alanda oyun oynamak, odaklanma becerisi, dokunma hissi, bilişsellik ve sosyalleşmeye katkıda bulunarak, ince motor kabiliyetini de geliştirir. Küçük kalıplarla veya oyuncak arabalarla kumda aktiviteler yapılması çok eğlenceli olacaktır.

Bloklar ve Lego: İnce motor becerilerini geliştirmenin en iyi yollarından biridir. Birbirine tutturmak, inşa etmek, çekmek ve itmek ve eylemleri, el kasları ve koordinasyonun gelişimine önemli katkı sağlar. Bu tarz eski oyunların, hayal gücü, yaratıcılık, sabır, azim, özgüven, problem çözme, bilim ve matematik gibi çok sayıda faydası vardır. Aynı zamanda Legolar, otizm tedavisinde de kullanılabilen çok önemli bir araçtır.

İplik Geçirme ve Bağlama: Delikli ahşap eğitici oyuncaklarla, ip geçirme ve bağlamayı öğrenmek, çocukların ince motor becerilerini geliştirirken aynı zamanda da kavramayı öğrenmelerini sağlar. Bununla beraber, farklı boyutlardaki boncuk ve makarnaları iplere dizmek de eğitici ve eğlenceli olacaktır.

Diş Fırçalamak: Çocuğunuza, diş fırçalamayı öğretmek, ince motor gelişiminin yanı sıra, ağız ve diş sağlığı açısında da büyük önem taşır. Diş fırçalama eylemini, çocuğunuz için, bir alışkanlığa dönüştürebilmek istiyorsanız, onu motive edebilecek yöntemler uygulamak faydalı olacaktır.

Kaba Motor Beceriler

Çocukların, vücutlarını dik tutmasını, oturmasını, emeklemesini, zıplamasını ve atlamasını sağlayabilen kasların fiziksel gelişimini içermektedir. Çocuğunuzu, kaba motor becerilerinin gelişimi için, aşağıdaki eğlenceli ve eğitici aktivitelere yönlendirebilirsiniz.

Seksek: Bu basit oyun, denge ve koordinasyonu geliştiren eğlenceli bir aktivitedir. Çocuklar, bu sokak oyununu oynayarak, kas kuvveti, dayanıklılık, sürat ve esneklik gibi kaba motor becerileri kazanırlar.

Trambolinde Zıplamak: Zıplamak, sağlığımızı korumanın, bağışıklığımızı güçlendirmenin ve enerjimizi artırmanın en iyi yollarından biridir. Çocukların, çeşitli ritmik hareketlerle, trambolinde geçirdiği zaman, dengeyi, koordinasyonu ve dayanıklılığı geliştirerek aynı zamanda eğlenceli dakikalar da yaşamalarını sağlar.

Balon Oyunları: Balonlar, kaba motor becerilerini geliştirmede harika bir yöntemdir. Çünkü balonların, uçarken, her an ne tarafa gideceklerini bilemezsiniz. Çocuklar, onların peşinde koşarken, zıplayarak ve zikzak çizerek hareket ederler. Bu da fiziksel gelişimlerine katkıda bulunur.

Bisikletler ve Scooterlar: Bu aletler, çocukların, dengede durabilme ve kendilerini kontrol edebilme konusunda çok faydalıdır. Bu tarz ürünleri kullanan çocuklarda, özgüven, sağlıklı beden gelişimi, çevresine olan farkındalık, sorumluluk ve başarı gibi kazanımlar dikkat çekmektedir.

Dans Etmek: Çocukların, koordinasyon, kaba motor becerileri ve kulak ritimlerinin gelişmesinde etkili aktivitelerden biridir. İster açık alanda olsun ister kapalı alanda ya da seçilen dans türü ne olursa olsun, dans etmek, kendini ifade edebilmenin en güzel yollarından biridir. Öğrenme ve dikkat kabiliyetini, özgüveni, sosyal ilişkileri ve sağlıklı fiziksel gelişimi sağlar. Esnekliği ve gücü arttırarak, kas gelişimine katkı sağlar.

Dövüş Sporları: Dövüş sanatları, doğru tekniklerle öğretildiğinde, beden sağlığı ve kendini savunabilme için çok faydalı bir etkinliktir. Karate, muay thai ve judo gibi birçok dövüş sanatı vardır. Çocuklar, bu aktivitelerle uğraştığında fiziksel ve zihinsel olarak sağlam olurlar. Aynı zamanda, disiplin edinmek, sorumluluk sahibi olmak ve diğer kişilere karşı saygılı davranmak gibi kazanımlar elde ederler.

Çocuklar, çeşitli eğlenceli etkinlik ve aktivitelerle, ince ve kaba motor becerilerini geliştirebilirler. Ebeveynler olarak, çocuğunuzun gelişimini ilgilendirecek ve katkı sağlayacak aktiviteleri, düzenli olarak yapmaya, onu, teşvik etmeniz faydalı olacaktır. Bu sayede, çocuğunuzun, hem öz bakım becerileri gelişecek ve öz güvenini kazanacak, hem de vücudunda birikmiş olan enerjiyi atarak, sağlıklı beslenme ve uyku düzeni olacaktır.

Birbirinden farklı ve güzel aktivite önerileri için buradaki bağlantıya tıklayın: https://www.bebek.com/cocuklar-icin-10-yaz-tatili-aktivitesi-onerisi/

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

16 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz İçin Çılgın Krep!

Spiral ile Doğum Kontrolü