Çocuklarda Reflü Gelişim Geriliğine Yol Açabiliyor

ABD’de 7 milyon çocukta reflü olduğu bildirilmekle birlikte; çocuklarda hastalıklara teşhis konulurken; ne yazık ki reflü düşünülmemekte ve sıklıkla atlanabilmektedir. Amerikan Hastanesi Gastroentoloji Bölümü’nden Dr. Kasım Kazbay reflü konusunda bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Reflü nedir?

Gastro-özefajial reflü; mide içeriğinin yemek borusu ile ağıza doğru boşalması durumudur. Mide içeriği, bazen yemek borusunda kalabildiği gibi bazen de ağıza kadar gelebilir.

Çocuklarda ne gibi şikayetlere yol açar?

Kendini değişik şekillerde gösteren reflü, çocuklarda şu şikâyetlerden bir ya da birkaçının gözlenmesi ile belirlenebilir:

  • Çocuğun rahatsız olması, ani ağlama ya da kolik tarzı atağa neden olması
  • Çocuğun sık sık tükürmesi ya da kusması
  • Yemekten bir ya da birkaç saat sonra çocuğun kusması
  • Çocuğun yaşının ilerlemesine rağmen, yemek sonrası kusmaların devam etmesi
  • Çocuğun yemek yemeyi reddetmesi
  • Ağız kokusu
  • Sesi “ıslak” olan geğirme ve hıçkırıklar


Bazen büyümede gelişim sorunu, sıklıkla boğaz enfeksiyonları ve üst solunum yolları hastalıkları ile sesin kalın-boğuk olması durumlarında ise “pnömoni astım” izlenebilir. Ciddi vakalarda gelişim geriliği bile görülebilir. Sıkça görülen kulak enfeksiyonu, dişlerde çürüme oluşumu ile sinüzit de izlenen bulgular arasındadır. Bazı durumlarda ağızdan salya akması da gözlemlenebilir.


– Bebeklerde geğirme ve kusma sık olarak görülüyor. Ne zaman bir hastalıktan söz etmek gerekir?

Bebeklerin yaklaşık %65’i, yemek sonrası gıdalarını geğirmekte ve bu durum fizyolojik olarak doğal kabul edilmektedir. Gerek içeriğin fazla olması, gerekse oluşum sıklığı sonucu komplikasyonların görülmesi nedeni ile bu durum, hastalık olarak tanımlanabilir.

 

Reflü ne gibi komplikasyonlar yaratır?

Pek çok bebekte fizyolojik olarak doğal bir şekilde görülebilen reflü, zamanla azalarak ortadan kalkar ve herhangi bir komplikasyona yol açmaz. Bu durumlarda çocuğun ailesine detaylı bilgi verilmesi yeterli olur. Ancak daha ciddi durumlarda bazen mide asitinin özafagusa etkisi ile burada enflamasyon gelişebilir. Bu durum ise ciddi ağrılar ile yutkunma sorunlarına yol açabilir. Bu enflamasyon, yemek borusunda ödem yaratabildiği gibi yara dokusu ile darlık oluşumuna da sebebiyet verebilir. Bu durumun getireceği ağrı ve zorluk neticesinde; eğer bebek yemek yemeyi kısıtlarsa, bebeğin büyümesi duraklayabilir.

– Tanı ve tedavide izlenen yol nedir?

 

Hastalığın tanısı için yutkunma filmleri (baryum esophagogram), pH testi ya da endoskopi yardımcı olabilir. Ancak çoğu kez doktorlar, hastanın hikâyesinden yola çıkarak tanı koyabilir.

Tedavide; beslenme alışkanlıkları ile beslenme tekniklerinin düzenlenmesi önerilir. Bebeğin uyanık saatlerinde dik tutulması, gazının çıkarılması ile baharatlı yiyeceklerden kaçınılması, mamanın daha koyu olarak hazırlanması tavsiye edilir. Beşiğinin başucunun biraz yükseltilmesi de gece uykusu için faydalı olacaktır. Bebeğin giysilerinin de çok sıkı olmaması gerekir. Gerektiği takdirde, anti-asit ya da asit salgını engelleyen ilaçlar, doktor gözetiminde kullanılabilir.

 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Bebek sağlığı ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/bebek-sagligi/ 👶[/box]

Post navigation

Bir yanıt yazın