Çocuklarda Uyku Problemeri İçin Çözüm Önerileri

Çocuklarda Uyku Problemleri İçin Çözüm Önerileri

Çocukların çoğunda belirli dönemlerde uyku problemine rastlanır. Bu konuda annelerin ve babaların uzmanlardan sıklıkla yardım almak istedikleri ise bir gerçek! Biz de bu hafta sizler için çocuklarda görülen uyku problemlerini ve çözüm önerilerini ele aldık.

YouTube video

Yaşa Göre Ortalama Uyku İhtiyacı

12 aylık bebekler için: 13.5 saat
2 yaşındaki çocuklar için: 13 saat
3 yaşındaki çocuklar için: 12 saat
5 yaşındaki çocuklar için: 11 saat

Ama unutmamalısınız ki bunlar sadece ortalama değerler, her çocuk için farklılık gösterebilir.

Sıklıkla Karşılaşılan Uyku Problemlerine Karşı Çözüm Önerileri

YouTube video

Çocuklarda Uyku Aşamasına Geçişte Yaşanan Zorluklar

Uykuya geçiş her zaman çok kolay olamayabilir. Özellikle erken yaşlarda yaşanılan değişimler çocukların uyku üzerinde etkiye sahiptir. Uyku aşamasına geçişte yaşanan zorlukları aşmak için aşağıdaki yöntemlerden faydalanabilirsiniz.

  • Her gün uyguladığınız belirli bir rutin yaratabilirsiniz. Örneğin akşam yemeği yedikten sonra oyun zamanı, ardından banyo ve en son yatma zamanı gibi…
  • Eğer her zamankinden farklı bir gün geçiriyorsanız çocuğunuzun uyku aşamasına geçmesi için daha çok zaman ihtiyaç duyabilirsiniz, örneğin misafirlerinizi ağırladınız, onları uğurladıktan hemen sonra çocuğunuzun uyumasını beklememelisiniz, bir süre ona zaman tanıyın ve yavaş yavaş uykuya geçmesi için onu yönlendirin.
  • Sessiz ortamlar yaratmaya çalışın, örneğin salonda çalışan bir televizyon varsa sesini kısın ya da tamamen kapatın.
  • Uykuya geçişi destekleyecek aktiviteleri birlikte yapabilirsiniz. Örneğin, pijamaları giyip, dişlerinizi fırçalayıp, beraber bir masal kitabı okuyabilirsiniz.  Çocuklarda Uyku Problemleri İçin Çözüm Önerileri

Çocuklarda Çok Erken Uyanma Sorunu

Uyumamak kadar erken uyanmak da bebeveynler açısından zorlayıcı bir durum. Bu durumu aşağıdaki yöntemler ile aşabilirsiniz:

  • Çocuğunuzun odasında kalın perdeler ya da panjurlar kullanabilirsiniz. Böylelikle erken gelen sabah güneşi çocuğunuzu rahatsız etmemiş olur ve çocuğunuz uykusuna devam edebilir.
  • Çocuğunuzun odasında güvenle oynayacağı oyuncaklar bulundurabilirsiniz. Çocuğunuz uyandıktan sonra bu oyuncaklarla oynayabilir ve sizin ya da diğer aile bireylerinin uyanma saatini oyunlar oynayarak bekleyebilir.

Çocuklarda Gece Uyanma Problemi

  • Bazı çocuklar acıktıkları için uyanıyor olabiliyorlar. Bu nedenle çocuğunuzun beslenmesi ile ilgili yeni bir düzenlemeye gitmelisiniz ve ona gece beslenmesi yerine yatmadan kısa bir süre önce bir şeyler yedirebilirsiniz.
  • Eğer çocuğunuzu sürekli sallayarak, şarkı söyleyerek, masaj yaparak uyutuyorsanız, çocuğunuz gece aniden uyandığında yine bunlara ihtiyaç duyacak ve kendi kendine uyuyamayacaktır. Bu nedenle çocuğunuzu uyutmaya gittiğinizde ışığı kısın ve ona yumuşak tonda konuşun, bu onu sakinleştirecek, ekstra şeylere gerek duymasını önleyecektir.

Uykudan Önce Hiç Yorgun Görünmüyorsa

  • Uykudan önce çocuğunuzu yorgun gözükmüyorsa eğer onu yatağına koyun ve ona bazı kitap ve oyuncaklar vererek yatağında oyun oynamasını sağlayın.
  • Gün içerisinde olması gerekenden fazla uyuyorsa, uyuma saatlerini azaltabilir ve gece uykusuna daha çok ihtiyaç duymasını sağlayabilirsiniz.
  • Gün içerisinde çocuğunuzun fiziksel aktiviteler yapmasını destekleyerek sağlığı için harcaması gereken enerjiyi harcamasını sağlayabilirsiniz.
  • Yatma saatini yeniden gözden geçirebilirsiniz, belki çocuğunuz için çok erken olabilecek bir saati yatma saati olarak belirlemiş olabilirsiniz.

Çocuklarda Uyku Problemleri İçin Çözüm Önerileri

Çocuğum “Odada Canavar Var” Diyor!

Çocukların hayal gücü oldukça geniştir ve size odasında canavarlar olduğunu, bu nedenle odasına gitmek istemediğini söyleyebilir. Bu kendini güvensiz hissetmesinin ya da ilgi çekmek istemesinin bir işareti olabilir. Genellikle yeni bir kardeş sahibi olan, okula yani başlayan, yeni eve taşınan çocuklarda bu durum görülebilir.

Peki neler yapabilirsiniz?

  • Asla bu durumla alay etmeyin ya da inkar etmeyin.
  • Yatma zamanı ile ilgili belirli bir rutin oluşturun ve her gün bu rutini takip etmeye özen gösterin.
  • Çocuğunuz karanlıktan hoşlanmıyorsa çocuğunuzun odası için bir gece lambası edinin.
  • Yalnız kalmak istemiyorsa ona uykuya dalana kadar yanında kalacağınıza dair söz verin ve sözünüzü mutlaka tutun.
  • Çocuğunuz yatağına gittikten sonra belli bir süre ona yakın olan bir yerlerde bulunmaya özen gösterin.
  • Çocuğunuzun yatağına ona eşlik etmesi için yumuşak ve güvenli olan oyuncaklar koyabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun odasında çok hafif ve rahatlatıcı bir müzik çalabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun odasını asla ceza alanı olarak kullanmayın, çocuğunuza asla “şu anda cezalısın, odana git” gibi cümleler kurmayın, çünkü bu tip davranışlar çocuğunuzun kendi odasından korkmasına neden olabilir.
  • Çocuğunuza hayal kurmasını tavsiye edebilirsiniz. Örneğin “Bu hafta sonu pikniğe gideceğiz, uyurken belki orada neler yapacağını hayal edebilirsin” diyebilirsiniz.
  • Çocuğunuza sevginizi göstermekten kaçınmayın, böylece kendini güvende ve rahat hissedecektir.

Eğer bu önerileri uyguladığınız halde çocuğunuzun uyku problemine çözüm bulamadıysanız lütfen en kısa zamanda doktorunuza danışın. Çocuğunuz tıbbi ya da psikolojik yardıma ihtiyaç duyuyor olabilir.

“Yemek Seçen Çocuk için Uygulayabileceğiniz Taktikler” konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Yemek Seçen Çocuk için Uygulayabileceğiniz Taktikler: https://www.bebek.com/yemek-secen-cocuk-icin-uygulayabileceginiz-taktikler/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

4 Tür Bebeveynlik Stili ve Çocuklar Üzerinde Etkileri

Utangaç Çocuklara Nasıl Davranılmalıdır?

Sürekli Şikayet Eden Bir Çocukla Nasıl Başa Çıkılır?