Çocuklarda Yaz Hastalıkları

Çocuklarda Yaz Hastalıkları

Çocuklarda Yaz Hastalıkları

Hepimiz yaz aylarının minikler için eğlenceli ve kahkaha dolu bir zaman olmasını isteriz. Ancak kış aylarının soğuk algınlığı ve grip ile gelmesi gibi, yaz ayları da hepimizin dikkat etmesi ve çocuklarımızı korumamız gereken birkaç hastalık getirir.

Yaz mevsiminin çeşitli risk faktörlerinin farkındaysanız, önleyici tedbirler alabilir ve çocuklarınızın tatilin tadını doyasıya çıkarmasını sağlayabilirsiniz. 

Gastrointestinal Hastalık

İshal ve Gıda Zehirlenmesi

Başlıca neden bakteri, virüs ve toksinleri yaydığı için kontamine yiyecek veya su tüketimidir.

Bebeklerde ishal, okul çağındaki çocuklarda gıda zehirlenmesi yaygındır.

Belirtileri; mide ağrısı, sulu ishal ve kusma.

Ciddi ise hastalarda kanlı ishal olabilir. Tedavi için antibiyotik gerektiğinden bu durum acil tıbbi müdahale gerektirir.

Ailenizdeki herkese, özellikle banyoyu kullandıktan sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce ellerini iyice ve sık yıkamayı öğretin. Çabuk bozulan veya son kullanma tarihi olan yiyecekleri mümkün olan en kısa sürede kullanın.

Ne yazık ki, gıda zehirlenmesi genellikle çocukları en çok etkiler çünkü dehidrasyona yetişkinlerden biraz daha çabuk duyarlı olma eğilimindedirler.

Staph türlerinden E.coli’ye, Salmonella ve Shigella’ya kadar çeşitli bakteriler gıda zehirlenmesine neden olabilir.

Belirtiler tipik bir “mide virüsü”ne benzer – ateş, kusma, ishal ve karın ağrısı.

Çocuğunuzda dehidratasyon, kanlı ishal veya kalıcı yüksek hacimli ishal belirtileri varsa veya tabii ki herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzu arayın.

Solunum Yolları Rahatsızlığı 

​Grip 

Yaygındır ve yıl boyunca bulunabilir. 5 yaşın altındaki çocuklar ve yaşlılar ciddi semptomlara ve komplikasyonlara sahip olma eğilimindedir.

Belirtileri; 39-40°C yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, göz ağrısı, balgamlı öksürük. Ağır vakalarda komplikasyon zatürredir ve hastada yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı olur.

5 yaşından küçük çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı, astım gibi komorbiditesi olan hastalarda antiviral ilaç verilmelidir.

Ergenlerde veya yetişkinlerde – semptomatik tedavi (ve semptomlar şiddetli ise antiviral ilaçlar verilir).

Çocuklarda Yaz Hastalıkları

Grip Aşısı

6 aylık ve daha büyük çocuklara yılda bir kez grip aşısı yapılmalıdır. Uzmanlar, grip komplikasyonları açısından yüksek risk altındaki kişilere yıllık grip aşısı yapılmasını önermektedir.

5 yaşından küçük çocuklar, yaşlılar, kronik tıbbi rahatsızlıkları (diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve akciğer hastalığı), hamile kadınlar, bağışıklık sistemi zayıflamış hastalar ve sağlık profesyonelleri.

Aşı yılın herhangi bir zamanında verilebilir. Korumanın başlaması genellikle enjeksiyondan sonra iki hafta sürer. Çocuğunuzu yağmur mevsiminden önce veya endemik bölgelere seyahat etmeden önce aşılatmak en iyisidir.

Kuduz​

Köpekler ve kediler gibi enfekte hayvanların tükürüğünden yayılan ölümcül bir virüstür. Kuduz virüsü genellikle bir ısırık yoluyla bulaşır.

Bir kişi kuduz belirtilerini ve semptomlarını göstermeye başladığında, hastalık neredeyse her zaman ölümcüldür. Bu nedenle kuduza yakalanma riski olan herkes korunmak için kuduz aşısı yaptırmalıdır.

Çocuklara tanımadıkları hayvanlara dokunmamalarını söyleyin. Bir hayvan tarafından ısırıldıysanız, yaranızı iyice temizleyin. Yarayı bol su ve sabunla temizleyin. Derhal tıbbi yardım alın. Yara büyükse veya yüz, baş, parmaklar, eller ve ayak parmaklarındaysa, bu bölgelerdeki zengin kan akışı nedeniyle enfeksiyon riski daha yüksektir.

Kuduz virüsüne maruz kaldığınızdan şüpheleniliyorsa, maruziyet sonrası profilaksi adı verilen bir şey alacaksınız. Bu virüse maruz kaldıktan sonra aşı olmanız anlamına gelir. Bu derhal alındığında kuduz enfeksiyonunu önlemede çok etkilidir.

Bazı durumlarda, kuduz aşısı ile temas öncesi profilaksi önerilebilir. Bu kuduza maruz kaldığından şüphelenilmeden önce aşı yaptırmak anlamına gelir. Bu genellikle kuduzun yaygın olduğu ülkeleri ziyaret eden ve hayvanlarla temas kurmayı planlayan veya tıbbi bakımın zor olabileceği kırsal alanlarda kalan kişiler için ayrılmıştır.

Virüsler

Rinovirüs gibi bazı virüsler kışın daha yaygın olsa da, yılın herhangi bir zamanında soğuk algınlığına yakalanmak mümkündür.

Coxsackie virüsleri genellikle yılın bu zamanında ortaya çıkar. El ayak ve ağız hastalığına neden olur. Bu rahatsızlığı olan çocukların ağızlarında ateş ve küçük ağrılı yaralar ve bazen ellerinde ve ayak tabanlarında kızarıklıklar olur. Diğer virüslerde olduğu gibi, asetaminofen veya ibuprofen ile ağrıyı ve ateşi azaltmak ve dehidrasyonu önlemek için bol miktarda sıvı sağlamak dışında spesifik bir tedavi yoktur.

Enterovirüsler ve ekovirüsler çok hafiften çok ciddi semptomlara kadar çok çeşitli semptomlara neden olabilir.

Çocuklarda yüksek ateş, boğaz ağrısı, kusma, ishal, baş ağrısı, kızarıklık ve/veya konjonktivit (gözde kızarıklık) olabilir. Bu virüsler ayrıca menenjite (şiddetli baş ağrısı ve boyun tutulmasına bakın) ve kalp kası enfeksiyonu olan miyokardite (göğüs ağrısı olarak kendini gösterir) neden olabilir.

Bu ve diğer virüslerin yayılmasını önlemek için özellikle bebek bezini değiştirdikten veya tuvaleti kullandıktan sonra yaz aylarında bile dikkatli el yıkamaya devam edin.

Ateşi veya diğer hastalık belirtileri olan çocuklar, hastalığın ilk birkaç günü kamptan, yüzme havuzlarından ve çocuk bakım merkezlerinden evde kalmalıdır. Neyse ki çoğu çocuk bu virüslerden 7-10 gün içinde iyileşir.

Her zaman olduğu gibi, ilgili herhangi bir semptom veya soru için doktorunuzu arayın.

Sivrisinek ve Kenelerle Bulaşan Hastalıklar

Sivrisinekler, genel bir baş belası olmanın yanı sıra, Batı Nil ensefalitine neden olan virüsün yanı sıra Zika virüsünü de barındırabilir. Daha yaygın olarak, bir sivrisinek ısırığı, hepimizin derisinde bulunan bakteriler tarafından enfekte olabilir.

Çocuğunuz bir sivrisinek ısırığı (veya bu konuda bir kesik veya sıyrık) çevresinde kızarıklık, ateş, şişlik, akıntı veya ağrı geliştirirse, vakit kaybetmeden doktorunuzu arayın.

Çocuklarda Yaz Hastalıkları

Lyme hastalığına, bir geyik kenesinin ısırması yoluyla bulaşan bir bakteri neden olur (bunlar, haşhaş tohumu büyüklüğünde çok küçük kenelerdir).

Lyme hastalığı olan bir çocuk, ısırmadan 7-14 gün sonra kene ısırığı bölgesinde dairesel bir döküntü geliştirebilir.

Döküntü, görünümünden dolayı bazen “boğa gözü” döküntüsü olarak anılır. Diğer semptomlar ateş, yorgunluk, baş ağrısı, eklem sertliği veya ağrı ve diğer döküntüleri içerebilir.

Hastalık tedavi edilmezse, çocuklarda artrit ve hatta menenjit gelişebilir. Neyse ki, 2-3 haftalık oral antibiyotik tedavisi ile tedavi nispeten basittir ve çoğu çocuk tamamen iyileşir.

Bunlar bahar ve yaz aylarında gördüğümüz bazı yaygın rahatsızlıkların kısa bir özeti.

Yazı bir sağlık ve zindelik zamanı olarak düşünmeyi sevdiğimiz doğrudur, ancak gerçek şu ki hiçbir mevsim kendi özel enfeksiyonlarından tamamen yoksun değildir. 

”Bebek Hastalıkları” Konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Bebek Hastalıkları: https://www.bebek.com/?s=bebek+hastal%C4%B1klar%C4%B1

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuklarda Uyku Problemleri İçin Çözüm Önerileri

Sürekli Şikayet Eden Bir Çocukla Nasıl Başa Çıkılır?

Utangaç Çocuklara Nasıl Davranılmalıdır?