cocuktan sonra esinizle araniz nasil

Çocuktan Sonra Eşinizle Aranız Nasıl? 

Çocuk sahibi olmak dünyanın en güzel duygularından biridir. Fakat bazen oldukça meşakkatli olabilir. İki kişi yaşadığınız hayatınız artık üç kişilik.

Size sürekli bağlı ve bağımlı bir minik var artık yanınızda. Emin olun karnınızda iken yaşadıklarınız o dünyaya geldiğinde farklı bir boyuta dönecek.

Tanımadığı bir dünyaya gelmek minik bir canlı için ne kadar kolay olabilir ki? Uyku düzensizliği, gaz problemi, sürekli emme isteği… Bebeğiniz dünyaya alışmaya çalışırken siz de onunla birlikte yeni hayatınıza alışmaya çalışacaksınız.

Artık istediğiniz saatte uyuyup uyanamayacaksınız. Bu sürece alışmak bazen eşinizle aranızda gerginliklere sebep olabilir.

Gerçek şu ki, eşiniz size yeni hayatınıza alışmanızda ne kadar çok yardım ederse bu süreç o kadar az krizle atlatılacaktır. Çocuktan sonra değişen hayatınızda neler hissettiğinizi tahlil etmek adına mini bir test yapalım!

  • Kendinizi Yorgun Hissediyorsunuz ve Bunda Eşinizin(baba) de Etkisi Olduğunu Mu Düşünüyorsunuz?

Bebek dünyaya geldiği andan itibaren onun bakımı ve diğer sorumlulukları anne üzerinde olur. Özellikle onunla sürdürdüğünüz hayatınızın en iyi ihtimalle 3 yılı uyku düzensizlikleri ile geçecektir.

Gece beslenmeleri, uyku düzensizlikleri sürekli uyanmanıza neden olacaktır. Böyle bir durumda yükün sadece anne üzerinde olmaması adına babanın da gece uyanmalarında anneye destek olması gerekir. Bu durumu eşinizle(baba) konuşup bir rutine koymanız uykusuzluğun verdiği gerginlikleri azaltacaktır.

  • Bir Erkek Olarak Anne Olan Eşinizin Sizi İhmal Ettiğini mi Düşünüyorsunuz?

Anne olmak kadın için içerisinde eşsiz duygular barındıran bir olaydır. 9 ay boyunca karnında taşıdığı miniği büyük bir zahmetle kucağına almak.

Onun her anında yanında olmak istemesi doğal bir durum olacaktır. Bu süreçte eşinizle doğru iletişim kurarak size de vakit ayırmasını istemelisiniz. Birlikte olmak için vakit yaratmaya çalışmalısınız.

  • Özellikle Çocukla İlgili Konularda Sürekli Gerginlik Yaşadığınızı mı Düşünüyorsunuz?

Şunu bilmelisiniz ki siz ve eşiniz farklı ailelerden gelen bireylersiniz.

Yetiştirme tarzlarının farklı olması gayet normaldir. Birbirinden farklı iki insanın birliktelik kurması zaten alışma süreci gerektirirken yeni bireyle durum farklı bir hal alır.

Kişilik farklarınız elbette çocuk yetiştirme de etkili olacaktır. Fakat orta yolu bulamadığınız durumlarda sağduyulu davranıp, karşılıklı birbirinizi anlamaya çalışarak gerginliklerin üstesinden gelmeniz mümkün olacaktır.

  • Aynı Dili Konuşmadığınızı, Eşinizin Sizi Dinlemediğini mi Düşünüyorsunuz?

Evin içinde artık yeni bir birey var. Ortam artık sadece siz ve eşinizden ibaret değil. Bazen konuşmaya bile fırsat bulamadığınızı düşünüyor olabilirsiniz.

Özellikle kadın ve erkeğin birlikte, çalışma hayatında olduğu ailelerde bireylerin birbirlerine vakit ayırması zor olabilir. Stresli iş hayatı, evin sorumlulukları, çocuk olgusu sizi gerebilir.

Eşinize vakit ayırıp konuşmaya çalıştığınızda aslında aynı dili konuştuğunuzu göreceksiniz. Önemli olan birbirinizi dinleme isteğiniz.

Sakin olup, eleştirel konuşmalardan uzak durarak iletişiminizi kuvvetlendirmeniz mümkün olacaktır. Birbirinizi dinleyerek, anlamaya çalıştığınızda her şeyin düzeleceğini göreceksiniz.

  • Cinsel Hayatınızın Artık Eskisi Gibi Olmadığını mı Düşünüyorsunuz?

Çiftlerin çocuk olduktan sonra yaşadığı en belirgin sıkıntılardan biridir.

Sürekli evde varlığını hissettiğiniz ve eşinizle özel anlarınızı paylaşırken onun bu durumu görme ihtimalinin korkusunu yaşama, herhalde bütün çiftlerin en belirgin kaygısıdır.

Fiziksel temasın eşler arasında sevgi bağını güçlü tuttuğu büyük bir gerçektir. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak eşinize vakit ayırmalısınız. Bu anlamda aile büyüklerinizden yardım alabilirsiniz.

Onlar büyükanne ve büyükbabalar ile vakit geçirirken sizde eşinize bolca vakit ayırabilirsiniz.

cinsel hayatinizin eskisi gibi olmadigini mi dusunuyorsunuz

  • Eşinizin Sizin Kişisel Zamanlarınızı Engellediğini mi Düşünüyorsunuz?

Kadın olsun erkek olsun çocuktan önce eşinizle olduğu kadar arkadaşlarınızla olan sosyal hayatınızda da değişiklik olacaktır.

Erkek erkeğe ya da kadın kadına dışarda geçirdiğiniz vakitlerde bir sınırlanma olacaktır.

Çocuğun özellikle anneye olan bağımlılığından dolayı sürekli onun yanında olması bir zaman sonra sıkıntılara yol açabilir. Çünkü kendine vakit ayırmak isteyen fakat bunu yapamayan kadın bunun gerginliğini eşine de yansıtacaktır.

Nasılsa çocuk anneyle birlikte diyerek kişisel vakitlerini rahatça geçirmeye devam eden erkek bir süre sonra eşinin tepkisiyle karşılaşacaktır. Böyle bir durumda kadın kendisine haksızlık edildiğini düşünebilir. Bunu çözmek için erkek ve kadının çocuğun bakımını eşit olarak üstlenmesi gerekir. Bakım zamanlarında eşler kendilerine de kişisel olarak vakit ayırmalıdır.

  •  Çocuğunuzu Büyütürken Size Karışan Büyüklerin Mesafesini Korumasını Sağlamada Eşinizin Sessiz Kaldığını mı Düşünüyorsunuz?

Yeni bir bireyin aileye katılması siz bebeveynleri heyecanlandırdığı kadar sizin büyüklerinizi de etkileyecektir.

Çocuklarının çocuklarını sevmek, sürekli onu koruma isteği, sizlerden daha iyi bebeveyn olduklarını düşünmeleri gibi konular zaman zaman eşinizle gerilme sebebiniz olabilir. Böyle bir durumda bebeveynlerinize durmaları gerektikleri yeri, onları kırmadan ifade etmeniz gerekecektir.

Tabi ki sadece tek tarafın bunu uygulaması başka sıkıntıları beraberinde getirecektir. Ailelerle bir araya gelip ortak kuralların konması ve uygulanması daha sağlıklı olacaktır.

Büyüklerin heyecanlı, sevgi dolu olmaları çok normaldir. Sizin de kendi çocuğunuzu kendi hayat görüşünüz doğrultusunda yetiştirmek istemeniz. Karşılıklı özveri ve denge ile bu sorunu da atlatacaksınız.

Çocuktan Sonra Eşinizle Aranız Nasıl? 

  • Eşiniz Çocuktan Sonra Değiştiğinizi mi Düşünüyor?

Çiftler arasında yaşanan tartışmalarda söylenen yegâne cümledir “sen çok değiştin”.. İnsan elbette değişmelidir. Kişilerin var olan sorumluluklarıyla birlikte farklılık göstermeleri normaldir.

Hayatınız değiştikçe kişiliğinizin de değişmesi kaçınılmazdır.

Siz hem bebeveyn hem eş hem de evlatsınız. Bu doğrultuda yüklendiğiniz görevlerde farklılık göstermeniz normaldir. Fakat aslında değişmeyen bazı özellikleriniz vardır. Bunlar kişilik özelliklerinizdir. Ayrıca evliliklerde eşlerin birbirlerini oldukları gibi kabul etmeleri oldukça önemlidir. Çünkü çıktığınız evlilik yolunda birbirinizi iyi günde kötü günde taşımak adına yürüyorsunuz.

Eşlerin birbirleriyle ilgili sıkıntılarını paylaşmaları, çocuktan sonra sürdürülen ilişkinin sağlıklı yürümesi açısından büyük önem arz etmektedir.

  • Eşinizin Sorumluluk Almaktan Kaçtığını mı Düşünüyorsunuz?

Bu durum genelde kadınların şikâyet ettiği bir konudur. Kadınlar eşlerinin yeterince sorumluluk almadığını düşünerek eşlerine zaman zaman serzenişte bulunabilirler.

Toplumumuzda çocuğun bakımının anne tarafından üstlenildiği gibi yanlış bir algı söz konusudur. Sonuç itibariyle çocuk sahibi olmak ortak bir karardır.

Bakımının yapılması da ortak olmalıdır. Bu anlamda çocuk doğmadan önce eşler arasında alınacak ortak sorumluluk kararlarıyla bu durumun üstesinden gelinebilir.

Birlikte paylaşılan hayatta herkes sorumluluklarını eksiksiz yerine getirse bu sorunlar yaşanmayacaktır.

  • Ufacık Tartışmaların Bile Büyük Kavgalara Dönüşeceğini Düşünüyorsunuz Bundan Dolayı Eşinizle İletişim Kurmaya Çekiniyorsunuz?

Toplum artık çekirdek ve kendine özgü ufak aile yapılarına dönmektedir.

Ekonomik sıkıntılar kadının da çalışma zorunluluğunu beraberinde getirmiştir. Evde anne, eş olan kadının iş hayatında da olması yükünü daha da artırmıştır. Bu da kadının daha gergin olmasına neden olmaktadır.

Hayatın sorumluluklarının yükü eşler arasında gerginliklere sebep olabilir. Bazen ufacık bir konudan kocaman bir sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz. Özellikle eşlerden herhangi birinin yoğun iş temposu bunu tetikleyen unsurlardan olabilir.

“Şimdi gerginlik çıkmasın” düşüncesiyle eşinizle iletişimi kesmeniz doğru değildir. Çünkü her şeyi konuşarak, birbirinizi anlayarak çözme yolu en doğrusudur.

Zamanında konuşup çözemediğiniz her şey içinizde birikecek ve daha sonrasında tamiri mümkün olmayan yaralara sebebiyet verecektir.

İster kadın ister erkek tüm bireyler zaman zaman ilişkilerinde bu düşüncelere kapılabilirler. Özellikle çocuktan sonra hayatınızın farklı olacağını bilmelisiniz. Fakat önemli olan eşinizle aranızdaki saygı ve sevgi bağını yitirmemenizdir. Bazen birbirinizi anlamadığınızı düşünebilirsiniz. Bu her ilişkide yaşanabilecek bir durumdur.

Önemli olan aranızdaki “iletişimi” bitirmemenizdir. Sizi rahatsız eden her düşünceyi eşinizi suçlamadan, sağduyulu bir şekilde paylaşmanız gerekmektedir.

İçinden çıkamadığınız durumlarda bir “Aile Danışmanı” ndan yardım almanız yerinde bir davranış olacaktır.

”Hamilelik Sonrası İlk İlişki” Konulu makalemize aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hamilelik Sonrası İlk İlişki: https://www.bebek.com/hamilelik-sonrasi-ilk-iliski/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Emziren Anneler Zaman Yönetimini Nasıl Planlamalı?

Anne Sütünü Artırmak İçin Ne Yemeliyim?

Bebeklerde Baş Tutma ve Motor Gelişimi