Corona Virüsü (COVID-19) ve Emzirme

Corona Virüsü (COVİD 19) ve Emzirme

Herkese merhaba,

Hepimizin gündemi belli, hepimizin dilinde corona virüsü. Global olarak temkinliyiz ama bir o kadar da tedirginiz.. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı önerileri, kuralları hepimiz uygulamaya çalışıyoruz.

Bu dönemde anneler, hepimizden çok daha endişeli. Bebeğinize karşı gebelikte başlayan sorumluluk duygusu bebeğiniz doğduktan sonra da katlanarak devam ediyor.

Bebeğinize karşı belki de en önemli sorumluluğunuz hastalıklara karşı onu korumak. Hastalıklara karşı onu koruyacak, savaş açacak bağışıklık sistemini güçlendirmek..

Olağanüstü koşullarda sağlığın korunması ve sürdürülmesinde anne sütü ile beslenme çok önemlidir. Enfeksiyonlardan korunmada anne sütünün anti-infektif ve immunmodülator etkisi öne çıkar. Bebek için doğal bağışıklık sağlar.

Peki Anne Enfeksiyon Varlığında Emzirmeli mi?

Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin, annelerinin ve toplumun sağlığı için çocukların doğumdan sonra ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelerini ve tamamlayıcı besinler ile emzirmenin en az iki yaşına kadar sürdürülmesini önermekte ve salgınlar gibi olağanüstü durumlar sırasında anne sütü ile beslenmenin sürdürülmesi ve korunması gerektiğini önemle belirtmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü: Salgınlar sırasında genel olarak anne sütü ile beslenmeye ara verilmemelidir: Çocuğunu memeden kesmeyi düşünen anneler bu dönemde bu kararlarını ertelemelidirler. Böylece çocuğun anne sütündeki bağışıklık sağlayıcı bileşenlerden yararlanması sağlanır.” olarak belirtmektedir.

Salgın sırasında bebeği anne sütünden kesmek çok büyük bir risk teşkil eder. Anne sütü alamayan bebek, anne sütündeki bağışıklık sağlayıcı maddelerden mahrum kalacak ve tüm bulaşıcı hastalıklara karşı açık duruma gelecektir.

Salgının yaşandığı bu dönemde anne sütü ile beslenmenin sürdürülmesi ve desteklenmesi enfeksiyondan korunmak için gereklidir.

Mevcut bilimsel verilere göre anne aşağıda yer alan koşulları sağlayarak emzirmeye ya da bebeğine sağarak anne sütü vermeye devam etmesini önermektedir.

Emzirmeye başlamadan önce alınması gereken önlemler:

  • Emzirme sırasında annenin maske takması
  • Emzirmeden önce annenin ellerinin 20 saniye boyunca yıkanması. (eller iç yüzleri, dış yüzleri, parmak araları, baş parmak arası, avuç ortası ve bileklere kadar yıkanarak iyice durulanmalı ve tek kullanımlık havlu ile kurulanmalıdır.)
  • Emzirme odasının sık sık havalandırılması.
  • Kıyafetlerin 60-90°C’de normal deterjan ile yıkanması
  • Annenin yeterli ve dengeli beslenmesi, bağışıklık sistemi güçlendirici besinlerden destek alması
  • Düzenli uyku

Corona virüsünden nasıl korunurum? Konulu yazımızı aşağıdaki linke tıklayak inceleyebilirsiniz.

Corona virüsünden nasıl korunurum? https://www.bebek.com/corona-virusunden-nasil-korunuruz/

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Bağışıklık sisteminin orkestra şefi bağırsaklardır. Bağırsaklar bizim ikinci beynimiz çok çok önemli bir yere sahip. Probiyotikler de bağırsakların ilk savunma kalkanıdır. Bu dönemde biraz daha probiyotik içeriği yüksek besinlerden destek almalıyız.

Bu besinler nelerdir? Yoğurt, kefir, ayran.

Günlük probiyotik ihtiyacımızı karşılamak için 1 litre kefir içmemiz gerekir. Çoğumuzun bu miktarı gün içerisinde tüketmesinin zor olacağını düşünüyorum. Bu sebeple, bu dönemde probiyotik takviyesine başlayabiliriz.

Ayrıca yağlı yiyecekler, işlenmiş besinlerin de bağırsak florasını olumsuz etkilediğini bilmemizde fayda var.

Bağışıklık sistemi demir eksikliğinden de olumsuz etkileniyor. Demir deposu olan kırmızı eti haftada iki kez tüketmeye çalışalım. Demir kaynaklarından pekmezi günlük beslenmemize eklemeliyiz.

Soğan, sarımsak doğal antibiyotiktir. Sarımsak, antiviral, antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Vücuttaki virüsle savaşan hücrelerin sayısının artmasına yardımcı olur ve ayrıca kan dolaşımını artırır. Sarımsaktaki yüksek kükürt içeriği, virüsler ile mücadeleye destek olur.

C vitaminin de hepimiz bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyoruz. C vitamini kaynaklarından portakal, greyfurt, limon, mandalinayı beslenmemize ekleyebiliriz. C vitamini maalesef sadık bir vitamin değildir. Böbrekler yoluyla atılır. D vitamini ile birlikte kullanıldığında vücudumuzda daha uzun süre tutabiliriz. D vitaminin ise bildiğimiz üzere en iyi kaynağı güneş. Mümkün olduğu kadar güneşten faydalanabiliriz eğer faydalanamıyorsak D vit damla kullanabiliriz.

Omega 3 desteği de bağışıklık sistemimiz için çok önemli bir yere sahiptir. Haftada iki kez balık tüketmeliyiz ve cevizi mutlaka beslenmemize eklemeliyiz.

Anne Sütü Nasıl Artar?

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Sevgiler.

Dyt. Beyza Uyan

Beslenme ve Diyet Uzmanı – Emzirme Danışmanı

Instagram: https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/

Kaynakça:

  1. DERLEME / REVIEW DOI: 10.26650/IUITFD.2020.0025 İst Tıp Fak Derg 2020 / J Ist Faculty Med 2020

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Beslenme ve Diyet Yönetimi Uzmanı | Kurumsal Beslenme Danışmanı | Proje Geliştirme ve Yönetim Uzmanı | Deneyimli Etkinlik Sunucusu ve Eğitmen | Sosyal Medya Stratejisti | SEO Odaklı İçerik Oluşturucu | Dijital Pazarlama Tutkunu Çeşitli beslenme ve sağlıklı yaşam projelerini yönetmede uzmanım, kurumsal danışmanlık, canlı etkinlik barındırma ve eğitim programları sunma konusunda uzmanlık sunuyorum. Deneyimim sosyal medya yönetimi, SEO odaklı içerik oluşturma ve etkili dijital pazarlama stratejileri oluşturmayı kapsıyor. Her cumartesi, İstanbul, Nişantaşı'nda kilo yönetimi ve anne-çocuk sağlığı için özel olarak hazırlanmış kişiselleştirilmiş beslenme ve diyet planları sunuyorum. Bireylerin ve kuruluşların sürdürülebilir sağlık ve sağlıklı yaşama ulaşmalarını sağlamak için yenilikçi çözümler üretme konusunda tutkuluyum.

Post navigation

Bir yanıt yazın

15. Hafta Gebelik

Hamilelikte Radyasyona Uğrama Ne Kadar Zararlıdır?

Şeker yükleme testi nedir? Nasıl yapılır?