agilan-oyuncaklari-bebeginizle-birlikte-toplamak-icin-9-muhtesem-oneri

Dağılan Oyuncakları Bebeğinizle Birlikte Toplamak için 9 Muhteşem Öneri!

Anne ve baba olmakla beraber pek çok yeni sorumluluğu da aldınız. Bu sorumluluklar sadece bebeğin ihtiyaçlarını gidermek şeklinde tanımlanamaz. Çünkü siz ebeveynler sadece anne ya da baba değilsiniz. Çoğunuzun bir yandan evin işlerini çekip çevirirken aynı zamanda bir mesleği de icra ettiğinizi biliyoruz.

Bu nedenle sadece bebek bakımı değil, ev ve iş hayatındaki rutini de en iyi şekilde devam ettirmek istemeniz çok doğal. Bunu yapmanın en iyi yolu bebeğiniz de dahil olmak üzere aile içerisinde iş bölümü yapabilmektir. Küçücük bebek ne iş yapacak diye merak ediyorsanız, oyuncak toplama gibi basit bir görevle sorumluluk almasına yardımcı olabilirsiniz.

Üstelik 9 muhteşem öneri ile oyuncak toplamayı iş değil eğlence haline getirerek…

  1. Oyuncak toplamanın neden gerekli olduğunu açıklayın

Oyuncak toplamanın sizin için neden gerekli olduğu ortada, peki ya onun için? Ortalığın derli toplu ya da dağınık olması bebeğiniz için pek bir anlam ifade etmeyecek hatta her nesnenin açıkta elinin ve ayağının altında olması işine gelecektir. Öyleyse ona geçerli sebepler sunarak neden oyuncakların toplanması gerektiğini açıklayın.

Oyuncaklarını toplanmadığı takdirde çok sevdiği parçaları kaybedebileceğini ve o zaman da oyun oynarken eskisi kadar keyif alamayacağını açıklayın. Eşyalarının etrafta dağınık olması durumunda hem kendisinin hem de diğer aile bireylerinin istemeden üzerine basarak onları kırabileceğini ve ayağa batan oyuncakların çok can yakacağını anlatın.

  1. Odasını toplamasını istediğinizde yönergeleri doğru verin

“Hadi doğru odana, oyuncaklar toplanacak!” ya da “Oyuncaklarını topla!” gibi iş buyuran bütün kalıplar daha başlamadan kaybedeceğiniz cümlelerdir. Emir cümleleri ya da işi sadece onun yaptığının altını çizen sözcük kalıpları kullanmak yerine keyifli bir tonda “Haydi bakalım oyuncak toplama zamanı.” ya da “Oyuncakları toplayalım mı?” gibi yuvarlak ve sizi de sürece dahil eden cümleler kurarak onu bu işte yalnız hissettirmeyin.

4 yaş altındaki çocuklar için genel kavramlar yerine parça parça küçük işler için yönergeler verin. “Hadi bakalım önce ahşap bloklar evine…” “Şimdi sıra pelüşlerde…” Böylece yapacağı iş gözünde büyümeyecek ve daha kolay organize olacaktır.

  1. Oyuncaklarını kategorize edin

Bebeğinizin oyuncak toplama işini karmaşık bir olaydan basit bir rutine indirgemesi için yapacağınız en iyi şeylerden biri de oyuncakları kategorize ederek, her kategoriyi ayrı toplamaktır. Bunun için önce kategorileri belirleyin, ardından her bir kategori için bir oyuncak sepeti ayarlayın.

Hangi kategorinin hangi sepette toplanacağını bilmesi ve süreci kendi kontrolüne alabilmesi için her bir sepetin üzerine o kategori ile ilgili bir oyuncak resminin renkli bir çıktısını yapıştırın.

oyuncaklarini-kategorize-edin

 

  1. Başarıyla tamamlanmış işleri ödüllendirin

Başarılı bir toplamanın ardından bebeğinizi yemeyi sevdiği bir yiyecek, yapmayı sevdiği bir etkinlik, samimi bir aferin ya da sıcacık bir sarılma ile ödüllendirin. Tabi başarılı toplama değerlendirmesini sizin topladığınız düzende olmasını bekleyerek yapmak hata olur. Onun henüz çok küçük olduğunu unutmadan kısmen yapılan iş bile bir öncekine ya da genel ortalamasına göre iyiyse ödüllendirebilirsiniz.

Oyuncak toplamayı ödül için yapılan bir iş haline getirmemek önemlidir. Çünkü bu zaten bebeğinizin yapması gereken sorumluluklarından biridir. Ödül için değil, yapması gerektiği için toplamalıdır.

  1. Basketbol temalı oyunlar oynayın

Mevzu oyuncak toplamaksa işi oyuna çevirmekte hiçbir sakınca yok. Oyuncak sepetini basketbol potası gibi kullanarak oyuncakları potaya yani sepete hedef alarak içine atabilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte atış yapabilir hatta isabetli atışları sayı olarak haznenize yazıp skor dahi tutabilirsiniz. Ortalığı toplamak amacıyla atış yaparken eğlenir, skor tutarken sayı sayma pratiği yaparsınız, böylece ortalığı toplama eylemini bir etkinliğe çevirmiş olursunuz.

Basketbol oynayarak oyuncak toplayacaksanız dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri sepeti çocuğun basket atabileceği mesafeye koymaktır. Diğer dikkat edilecek husus ise sert, kırılabilir ya da bir şekilde atıldığında yaralanmalara sebep olabilecek nesneleri bu şekilde toplamamaktır.

  1. En Çok toplayan kazanır temalı yarışlar düzenleyin  Dağılan Oyuncakları Bebeğinizle Birlikte Toplamak için 9 Muhteşem Öneri!

İşte size eğlenceli bir oyun yöntemi daha… Üstelik ufak bir rekabet ortamı yaratarak işi hızlandıran güzel bir yöntem. Bebeğinizle aranızda ufak bir yarış düzenleyebilirsiniz. Bu yarışta iki ayrı oyuncak sepeti kullanarak birini sizin diğerini ise onun toplaması beklenir. Yarışı süre tutarak yapabileceğiniz gibi süreli değil oyuncakların tamamı bitene kadar da devam ettirebilirsiniz.

Kısıtlı bir zamanda ortalığı çabucak toplamak için güzel bir yöntem olsa da yarış esnasında negatif bir rekabet ortamı yaratmamak önemlidir. Yarış eğlenceli olmalı, çocuğun hırsından oturup ağladığı ya da sürekli kaybedip başarısız olduğu bir eyleme dönüşmemelidir. Ona kazanması ve başarma duygusunu tatması için fırsat verilmelidir.

  1. Oyuncak toplamak temalı şarkılar eşliğinde toplayın

İnternette çocukları oyuncak toplamaya teşvik eden çok sayıda şarkı ve video mevcut. Bunlar arasından bebeğinizin sevdiği bir parça seçerek ilk oyuncak toplama eylemlerinizi bu şarkı eşliğinde hem oynayarak hem de eğlenerek yapın. Bir süre sonra çocuğunuzun klasik olarak koşullandığını ve şarkıyı duyduğu anda eşyalarını toparlamaya başladığını göreceksiniz.

  1. Bebeğinize düzenli olmanın önemini anlatan eğitici kitaplar okuyun

Bazen bizim günlerce hatta haftalarca anlatamadığımız şeyleri, kazandıramadığımız davranışları konuyla ilişkili bir kitap kazandırabilir. Çocuk, hikâye kitaplarındaki olay ve karakterleri kendisiyle özdeşleştirip yalnız olmadığını görüyor. Bu da davranışa direnmek yerine davranışı kabul etmesine katkı sağlıyor. Öyleyse konuyla ilişkili renkli çocuk kitapları alıp kütüphanenize koymak yerinde bir davranış olacaktır.

  1. Sorumluluk almak temalı çizgi filmler izleyin

Çocuklar 3 yaşından itibaren izledikleri çizgi filmlerdeki karakterlerin olumlu ve takdir gören davranışlarını örnek alarak taklit etmeyi severler. Oyuncaklarını toplayan, masayı hazırlarken annesine yardım eden ya da babasıyla birlikte çamaşır katlayan çocukların olduğu çizgi filmleri birlikte izleyebilir, izledikten sonra karakterlerin olumlu davranışları üzerine kısa sohbetler ve değerlendirmeler yapabilirsiniz. Böylece hem eğlenceli zaman geçirmesini hem de olumlu davranış kazanmasını destekleyerek süreci kolaylaştırabilirsiniz.

Oyuncak Toplamanın Çocuk Gelişimine Katkıları

Çocukların oyuncak toplamayı öğrenmesi ortalığın derlenip toparlanmasından çok daha fazlasıdır. Ebeveynler bebeklerinin yeme içme ve sevgi gibi temel ihtiyaçlarını karşılamanın yanında, onların kendine güvenen ve bağımsız bireyler olmasına da katkı sağlamalı. Bu da ancak çocukların sosyal hayata uyum sağlamaları ile mümkündür.

Çocuğun sosyal uyumu deneyimleyeceği ve küçük pratikler yapabileceği en güvenilir yer kendi evidir. Öyleyse işe küçük sorumluluklar vererek başlayabilirsiniz.

Bir bebeğe sorumluluk verecekseniz işe biraz daha kolay ve keyifli işlerden başlayarak alışkanlık kazanmasını sağlayabilirsiniz. Bebeklere oyuncak toplamayı öğretmek her zaman iyi bir başlangıç olmuştur. Çünkü bu davranışı kazanmak miniklere aşağıdaki kazanımları da verecektir.

  • Oyuncaklarını toplaması gerektiğini öğrenen minikler geleceğin sorumluluk sahibi yetişkinleri olacaklardır.
  • Oyuncaklarını toplayan bebekler her bir parçayı oyuncak sepetine koyduğunda başarma duygusunu tadacak. Tamamını topladıktan sonra da başladığı bir işi bitirmenin doyumuna ulaşacaktır.
  • Evde herkesin bir iş yaptığını gören bebek kendisinin de yapması gereken bir sorumluluğu olduğunu bilir. Böylece kedisinin de diğerleri gibi ailenin bir üyesi, işleyen mekanizmanın bir parçası olduğunu hisseder.
  • Evde bir sorumluluk alıyor olması iş birliği yaparak çalışmayı öğretir. Bu davranış ileride diğer çocuklarla parkta oyun oynarken ya da okulda arkadaşları ile birlikte bir etkinlik yaparken sosyalleşmesini kolaylaştıracaktır.
  • Başarmanın ve bir sistemin parçası olduğunu bilen bebeğin özgüveni gelişir.

Bebeğinizin sosyal, duygusal ve psikolojik gelişimini destekleyen bu davranış aynı zamanda evdeki düzenin de sağlanmasına da katkı sağlar. Öyleyse oyuncak toplama davranışının göründüğünden çok daha fazlası olduğunu bilerek bu süreçte bebeğinize eşlik etmeyi ve onu desteklemeyi ihmal etmemelisiniz.

 

“Ev İçi 20 Oyun Önerisi” Konulu makalemizi okumak isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz 🙂

Ev İçi 20 Oyun Önerisi: https://www.bebek.com/ev-ici-20-oyun-onerisi/

Post navigation

Bir yanıt yazın