depresyon-gebelik-sansini-etkiler-mi

Depresyon Hamileliği Engeller mi?

Hepimizin hayatında iniş çıkışlar, stres oluşturabilecek birtakım unsurlar vardır. Ancak karşılaşılan bu olumsuz durumlarla baş edebilmek, sadece o sorunun üstesinden gelmek ile sonuçlanmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığımızı da daha az olumsuz etkiler.

Çünkü stres yönetimi yapamamak, zamanla kişiyi depresyona sürükleyebilir. Depresyon ise psikolojik olduğu kadar fiziksel olarak da hayat kalitesini olumsuz etkileyen bir durumdur.

Peki stresin hamile kalmak üzerinde ne gibi etkileri olabileceğini hiç düşündünüz mü? O zaman depresyonun kadın sağlığı üzerindeki etkilerini öğrenmek ve depresyon hamileliği engeller mi sorusunun cevabını öğrenmek için okumaya devam edin!

Depresyonun Kadın Üreme Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Kadınların üreme sisteminde rol oynayan en önemli şey hormonlardır. Kadınların menstrual döngüleri birtakım hormonların belirli dönemlerde yükselip alçalması ile gerçekleşir.

Bu hormon seviyelerinin değişmesi kadınların psikolojisi üzerinde de etki yapmaktadır. Tam tersini düşünecek olursak, kadının psikolojik durumu da hormonlar üzerinde etki yapmaktadır.

Bu etkiler genellikle şu şekillerde görülmektedir;

  • Bazı kadınlarda adet döneminden bir veya iki hafta öncesinde başlayan birtakım semptomlar olur.

Şişkinlik, baş ağrısı, sinirlilik ve karamsarlık bu etkilerden bazılarıdır.

Depresyon yaşayan kişilerdeyse bu semptomlar çok daha ağır geçirilebilir. Araştırmalar, premenstruel sendrom adı verilen, kısaca PMS denilen bu adet öncesi sendromu ağır geçiren çoğu kadının depresyon gibi psikolojik problemlere sahip olduğunu göstermektedir.

  • Premenstruel disforik bozukluk, esasen PMS’in daha ağır versiyonudur ve her adet döngüsünde yaşanan sinirlilik ve depresyon hali daha üst seviyelerdedir. Bunun yanı sıra kilo alımı, yorgunluk, uyku düzensizliği gibi belirtilerin oluşmasına da neden olabilen bu durum, depresyon yaşayan kadınlarda üreme hormonları düzeylerinde oluşan farklılıklardan dolayı daha sık görülmektedir.
  • Yapılan araştırmalarda depresyon yaşayan kadınlarda adet düzensizliği yaşama olasılığının daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Bu da kadınları psikolojik olarak etkilemenin yanı sıra fiziksel olarak da etkileyerek daha güç çocuk sahibi olmalarına neden olabilmektedir.

Hamile Kalmaya Fazla Odaklanmak İşi Zorlaştırıyor!

Bebek sahibi olmaya karar verdikten sonra korunmayı bırakan çoğu kadın hemen hamile kalabileceğini düşünmektedir.

Yumurtlama gününü takip eder, gerekli sıklıkta ilişkiye girer ve yapılması gereken her şeyi yapar. Ancak adet tarihi yaklaşınca yaptığı her test negatif sonuç gösterdiğinde hüsrana uğrayarak “Biz nerede yanlış yapıyoruz?” diye sorgular.

Aslında ortada yanlış yapılan bir şey yoktur. Sadece anne aday adayı, sağlıklı bir kadının gebe kalabilmesinin korunmasız ve düzenli bir ilişki ile bir yılı bulabileceği gerçeğini göz ardı etmektedir.

Hamile kalmayı planlayan kadın gününün büyük bölümünü bunun üzerine düşünmekle geçirmeye başlar. İlişkiye girmek için gün sayar, çoğu zaman ilişkiyi sadece çocuk amaçlı gerçekleştirmeye başlar. Sonrasında yine aynı döngü, gebelik testi ve negatif sonuç…

Aslında bu durumda kadın, normal olan bir şeyi “Acaba bizde bir problem mi var?” diye düşünerek problem haline getirmeye başlar. Bu durum da haliyle strese yol açar ve beraberinde pek çok sorunu daha getirir.

  • Sürekli bebek hakkında düşünmek kadında strese yol açarak hormon düzeylerinde dengesizlik yaratabilir ve bu da yumurtlamanın sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine engel olabilir. Çünkü stres, hipotalamus adı verilen ve yumurtlamayı sağlayan hormonlarla aynı merkezde yönetilmektedir.
  • Sadece yumurtlama gününe odaklanmak esas günlerin kaçırılmasına neden olabilir. Çünkü kadınların yumurtlama günleri değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle işi akışına bırakmakta, diğer günleri kaçırmamakta fayda vardır.
  • Gebelik planladığınızı herkesle paylaşmanız etraftan “Ee, bu ay bir şey yok mu?” gibi sorularla karşılaşmanıza neden olabilir. İnsanlar farkında olmadan üzerinizde bir baskı oluşturarak stres düzeyinizin artmasına neden olabilirler. Bu nedenle pek çok çift korunmayı bıraktıklarını sadece en yakınları ile paylaşmaktadır.
Cinsel ilişkiye girmek, haz almak için yapılan bir eylemdir. Ancak amaç hamile kalmak olunca bu zevk alınan eylem bir göreve dönüşebilmektedir. Bu da çiftlerin isteksiz olmasına, çoğu zaman ilişkiye girmek istememesine ve stres oluşturarak kişinin psikolojisini ve dolayısıyla hormonlarını olumsuz etkileyebilmektedir.
Bu nedenle doktorlar çoğunlukla bu konuda çiftleri uyarmaktadır.
  • Çocuk sahibi olma konusunda duyulan endişe cinsel isteği azaltabilir. Kişiyi kötü beslenmeye itebilir ve bağışıklık sistemini zayıflatarak daha kolay hasta olmasını sağlayabilir.

depresyon-gebelik-sansini-etkiler-mi (2)

Stresi Azaltmak ve Hamile Kalmayı Kolaylaştırmak İçin Ne Yapmalı?

Pek çok hastalığın ana sebeplerinden biri olan stresi yönetebilmek, hayat kalitesini yükseltmek açısından oldukça önemlidir.

Eğer siz de gebeliği stres haline getiriyorsanız veya depresyon gibi bir problemle mücadele ediyorsanız bundan kurtulmak için uygulayabileceğiniz birkaç püf nokta var:

  • Egzersiz yapmak fiziksel sağlığınızı korumakla beraber ruhsal sağlığınıza da iyi gelecektir. Bu nedenle eğer stresli bir yapıya sahipseniz ve bir bebek istiyorsanız hayatınıza biraz hareket katmanın tam zamanı! Haftada ortalama 3 kez yapacağınız ve alışkanlık haline getireceğiniz egzersiz, sizi daha mutlu bir insan yaparak olumsuz düşüncelerden arındırabilir.
  • Yoga ve meditasyonun insan psikolojisi üzerindeki etkileri yadsınamaz bir gerçek. Siz de yoga ve meditasyon yaparak kafanızdaki olumsuz düşüncelerden sıyrılabilir, hayatınızda yolunda gitmeyen şeylerin negatif etkilerinden bir nebze de olsa kurtulabilirsiniz.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenme, fiziksel sağlığınız kadar ruhsal sağlığınız için de önemlidir.

Araştırmalar; omega-3 düzeyi düşük olan kişilerde daha çok depresyon görüldüğünü ortaya çıkarmıştır. Bunun dışında B12, B6, kolesterol, selenyum, çinko, demir, magnezyum veya D vitamini eksikliğine sahip kişilerde de depresyon görülme olasılığının çok daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Bu nedenle çok çeşitli ve sağlıklı bir beslenme, depresyonu engelleme veya çözmede oldukça etkili bir yöntemdir.

  • Eğer depresyonla tek başınıza mücadele ediyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almayı deneyin. Aksi takdirde durum daha da ileri seviyelere taşınarak size daha çok zarar verebilir. Eğer ilaçla tedavi görüyorsanız ve bu süreçte gebe kalmayı planlıyorsanız mutlaka bunu doktorunuzla paylaşmalısınız. Doktorunuz durumunuza göre doz veya ilaç ayarlaması yapacaktır.

Hamile kalmayı kolaylaştıracak 6 besin! Konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Hemen incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

https://www.bebek.com/hamile-kalmaya-yardimci-6-besin/

Bu yazımızda pek çok kadının merak ettiği bir soruya cevap aradık; “Depresyon hamileliği engeller mi?”. Bu bilgiler ışığında stres ve depresyonun kadının üreme sağlığı üzerinde direkt etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Bu nedenle stres kaynaklarınızı azaltmaya, gebe kalma meselesini takıntı haline getirmemeye çalışarak ve herhangi bir psikolojik rahatsızlığınız varsa mutlaka alanında uzman birinden yardım alarak bu sorunları bertaraf etmelisiniz.

Siz kendinizi iyi hissettiğinizde her şey daha iyi olacak, minik bebeğinize kavuşacaksınızdır.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Yumurta Dondurmak İsteyen Kadınların Bilmesi Gereken 8 Gerçek

Hamilelikte Bitki Çayları

Spermi Olmayan Erkeğin Bebeği Olur mu?