Doğum Belirtileri Nelerdir?
Televizyonda her şey öyle basit görünür ki! Sabah saatlerinde hamile kadın uyanır, elini karnının üzerine koyar, uyuyan kocasını sakince uyandırır ve “vakit geldi tatlım” der. Merak ederiz, bu kadın vaktin geldiğini nereden bilmiştir?
Daha önce hiç doğurmadığı halde doğumun başladığını nasıl böyle sükunet ve güvenle anlayabilir? Aslında gerçek hayatta tam bir belirsizlikle uyanırız.
Bunlar gerçek doğum sancıları mıdır, yoksa yine yalancı Braxton Hicks kasılmaları mı? Kocamı uyandırmalı mıyım? Gecenin yarısında doktoru arayıp yalancı doğum olabilecek bu durumu bildirmeli miyim?
Ya hastaneye gitmekte geç kalırsam? Kafanızdaki sorular ağrı ve kasılmalardan daha hızlı çoğalır.
Gerçek şu ki doğumun başladığını anlamamaktan endişelenen kadınların çoğu sonuçta bunu anlarlar. İçgüdü, şans ya da kuşkuya yer bırakmayacak kadar şiddetli kasılmalar sayesinde büyük çoğunluk hastaneye ne erken ne de geç tam zamanında gider.
Yine de bu işi şansa bırakmanıza gerek yok. Önceden doğum öncesi belirtileri, yalancı ve gerçek doğum belirtilerini öğrenmeniz şaşkınlığınızı ve endişelerinizi giderecektir.
Doğumu tam olarak neyin tetiklediğini kimse bilmiyor. Vücudun ürettiği bir grup doğal maddenin (prostaglandinler) bu süreçte çok önemli olduğuna inanılıyor.
Hamilelik sırasında rahim tarafından üretilen prostaglandinlerin normal doğum sırasında iyice arttığı biliniyor.
Bu maddeler rahimde ki kasları harekete geçiriyorlar ve hipofiz bezinden Oksitosin salınmasını tetikliyorlar. Her ikisi de doğumun başlamasında önemli etmenler.
Aspirin gibi prostaglandin etkisini engelleyen ilaçlar doğumu geciktirebilirler.
Büyük olasılıkla doğumu başlatan bebek, plasenta ve annenin bir ortaklığıdır.
Yaklaşan Doğum Belirtileri
Doğum öncesi bedensel değişiklikler bir saat öncesinde ortaya çıkabildiği gibi bir ay öncedende çıkabilir. Doğum öncesinin özelliği olan rahim ağzında incelme ve genişleme olmasıdır ancak bunu yalnız doktorunuz farkedebilir.
Sizin fark edebileceğiniz çeşitli değişikliklerde vardır;
- İnme ve yerleşme: İlk kez anne olacak kadınlarda genellikle doğum başlamadan önceki iki ila dört hafta içinde bebek leğen kemiğine inmeye başlar. Ama sonraki doğumlarda bu belirti farkedilmeyebilir. Leğen kemiği bölgesi ve makatta artan basınç hissi: Bebeğin aşağı inmesi ile binen yük bu etkiyi oluşturur.
- Kilo kaybı veya kilo alımının durması: Dokuzuncu ayda kilo alımı genelde yavaşlar, hatta doğum yaklaştıkça bazı kadınlar bir iki kilo zayıflarlar.
- Enerji düzeyinde değişiklik:Hamileliğinin dokuzuncu ayında ki kadınlar kendilerini gitgide daha yorgun hissederler. Bazıları ise tam tersi enerji fazlalığı yaşarlar.
- Sümüksü tıkacın kaybolması: Rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başladıkça rahim çıkışını tıkayan sümüksü tıkaç yerinden oynar. Bu madde ilk gerçek kasılmalardan bir veya iki hafta önce yada doğum başlar başlamaz vajinadan atılır.
- Pembe veya kanlı nişan: Rahim ağzı genişleyip inceldikçe sıklıkla o bölgedeki kılcal damarlar çatlar ve akıntıyı pembe hale getirirler. Bu nişan genellikle doğumun 24 saat içinde başlayacağı anlamına gelir. Ama nişan gelmesi doğumdan iki üç gün öncede görülebilir. Bu nedenle hastaneye gitmeden önce düzenli ağrıların başlamasını ya da suların gelmesini beklemelisiniz.
- Braxton Hicks kasılmalarının şiddetlenmesi: Hamileliğinizin 20.haftasından sonra başlayan ve doğum provası niteliğindeki bu kasılmalar bebeği itecek olan gerçek kasılmalar için rahmin kaslarını gererek hazırlanmasıdır. Bu kasılmalar genellikle sancısız kasılmalar şeklindedir ve 30 saniye ile 2 dakika arasında değişir süreleri. Dokuzuncu ayda hamileliğinizin sonlarına doğru Braxton Hicks kasılmaları sıklaşır ve şiddetlenir. Bazen sancılı da olabilir ve bunları gerçek doğum kasılmalarından ayırmak güçleşir.
- İshal: Bazı kadınlar doğum başlamadan hemen önce ishal olabilirler.
Yalancı Doğum Belirtileri Nelerdir?
Eğer aşağıdakiler varsa olasılıkla gerçek doğum henüz başlamamıştır.
- Kasılmalar düzenli değilse ve sıklığı ile şiddeti artmıyorsa
- Ağrı sırt yerine karnın aşağısında hissediliyorsa
- Yürümekle ve duruşunuzu değiştirmekle kasılmalar geçiyorsa
- Eğer nişan geldiyse; rengi kahverengi ise (parlak kırmızı kan geliyorsa hemen doktorunuzu arayabilirsiniz).
- Kahverengi nişan genellikle cinsel ilişki veya vajinal muayene sonrası 48 saat içinde görülen bir şeydir.
- Kasılmalarla bebeğin hareketleri kısa süreli olarak artıyorsa
Gerçek Doğum Belirtileri Nelerdir?
Doğum öncesi kasılmalar daha güçlü ve daha sık hale gelmişse bunun gerçek doğum olup olmadığı akla gelir. Şunlar varsa büyük ihtimalle gerçek doğumdur:
- Kasılmalar hareket ettiğinizde artıyorsa ve duruş değiştirmenize rağmen azalmıyorsa
- Sancı sırtta başlayıp karna yayılıyorsa (ayrıca bacaklara da yayılabilir). Ayrıca düzenli aralarla geliyor ve dinlenmekle geçmiyorsa. Sancılarınızın kaç dakikada bir geldiğine bakın, çok sık gelmedikçe (beş dakikada bir yada daha sık)telaşlanmanıza gerek yoktur.
- Kasılmalar giderek daha sık ve sancılı hale gelir ve genellikle (her zaman değil) düzenlidirler. Doğum ilerledikçe şiddetleri de artar.
- Pembe veya kanlı nişan gelmesi
- Su kesesinin yırtılması. Bebeğin çevresini saran ve amniyon sıvısını içeren kese doğumdan önce birdenbire yırtılıp içeride ki suyun bir kısmı boşalabilir.
Bebeğin başı doğum yoluna girmişse, yol kapandığı için gelen su miktarı çok olmaz. Su geldiğinde sancılar başlamamış bile olsa hastaneye gitmelisiniz çünkü bebeğe hastalık etkenlerinin bulaşma olasılığı vardır.
“Bebeğinizi beklerken sizi neler bekler” kitabından alınmıştır.
Doğumun Yaklaştığının 8 Belirtisi!
Anne olma heyecanı pek çok kadın için aynıdır. Doğum ve doğum süreci ise kadından kadına, hatta aynı kadının farklı zamanlarındaki doğumundan doğuma farklılık gösterse de belirtileri neredeyse tüm kadınlarda aynıdır. Gebeliğinizi öğrendiğiniz ve kadın doğum uzmanınıza göründüğünüz zaman, size son adet tarihinizi sormuş ve mutlaka bebeğiniz için tahmini bir doğum tarihi söylemiştir.
Lakin doğumların sadece %4 gibi küçük bir yüzdesi bu tarihlerde gerçekleşir. Bunun pek çok sebebi olabilir. Bu nedenle anne adaylarının doğum belirtileri hakkında fikir sahibi olmaları oldukça mühimdir.
Eğer bu belirtileri bilip kendinizi ve bebeğinizi iyi bir şekilde takip edebilirseniz, doğuma yaklaşan günlerdeki korkularınızı daha kolay dindirebilirsiniz.
Gebelik döneminde nasıl beslenmeliyim? Makalemizi aşağıdaki linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Gebelik döneminde beslenme; https://www.bebek.com/gebelik-doneminde-beslenme/
Peki doğumun yaklaştığı nasıl anlaşılır, hangi belirtiler size bebeğin yolda olduğunu gösterir gelin birlikte bakalım.
Bebeğin Aşağı Doğru Düşmesi
Eğer ilk kez anne oluyorsanız, doğum zamanından yaklaşık birkaç hafta öncesinde bebek karnınızdaki pozisyonunu değiştirmeye başlar.
Göğüs kafesinde hissettiğiniz baskı yavaş yavaş ortadan kalkar ve bebek pelvisinize doğru konumlanır. Daha kolay nefes almaya başlamanın sizi rahatlatması ve mutlaka durumu fark etmenizi sağlamasının yanı sıra, mesanenize yapılan baskı daha sık tuvalet ihtiyacı hissetmenize sebep olabilir.
Serviksin Farklılaşması
Serviks de denilen rahim ağzında meydana gelen değişiklikler bize pek çok konuda ipucu verebilir. Normal zamanlarda serviks yumuşaklığına bakılarak yumurtlama takibi yapılabildiği gibi, serviks yumuşaması ve açılması doğumun yaklaştığının da bir belirtisi olarak ortaya çıkar.
Ancak bu değişimi sizin fark etmeniz zordur. Doktorunuz, doğumun yaklaşmasıyla beraber sizi daha sık görmek isteyecektir. Muayene sırasında doğumun yaklaşıp yaklaşmadığını anlayabilmek için vajinal muayene yapmak isteyebilir.
Ancak eğer ilk gebeliğiniz ise bu miktardaki bir açıklık genellikle doğumun hemen gerçekleşeceğini ifade etmez.
Normal doğum kaçıncı haftada olur? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.
Kasılmalarının Artması
Hamileliğin son zamanlarına doğru görülmeye başlayan, sebebi tam olarak bilinmeyen Braxton Hicks kasılmaları çoğunlukla doğum sancılarıyla karıştırılmaktadır.
Doğuma hazırlığın bir ifadesi olan bu kasılmalar, doğum sancıları gibi sıklığı ve şiddeti zamanla artmaz. Gün içerisinde herhangi bir zamanda sizi yoklayabilir.
Eğer bu kasılmaların sıklığı ve şiddeti artıyorsa, doğumun belirtisi olarak sayılabilir.
Kanlı Akıntı Görülmesi
Halk arasında nişan gelmesi olarak da bilinen akıntı gelmesi, gebelik boyunca rahmi ve bebeği dış etkenlerden koruyan mukusun kendi kendine dışarı atılması olayıdır.
Hamileliğin son haftalarında cinsel ilişkiye girmek de bu mukus tabakasının bozulmasına ve dışarıya atılmasına neden olabilir.
Hafif peltemsi bir görünümü olan bu mukus, pembemsi veya kırmızımsı bir renkte olabileceği gibi şeffaf da olabilir.
Bu akıntının gelmesi, rahmin artık doğum için hazır olduğunun bir nişanesidir. Akıntı tek seferde gelebileceği gibi, farklı günlerde parça parça da dışarıya atılabilir. Bu akıntıyla karşılaştığınızda panik yapmamalı, doktorunuza haber vermelisiniz.
Peki akıntının gelmesi doğumun hemen başlayacağını gösterir mi?
Doğum, birkaç saat içinde başlayabileceği gibi, birkaç gün sonra da başlayabilir. Bu nedenle hemen telaşlanmamak gerekir.
Bağırsakların Daha Fazla Çalışması, İshal
Doğum yaklaşırken rahim kaslarınız dışında vücudunuzdaki pek çok kas da gevşemeye başlar. Bu gevşeme, rektum bölgenizde bulunan kaslarınız için de geçerlidir.
Bu durum sık sık tuvalete çıkmanıza ve ishal olmanıza sebebiyet verebilir. Korkulacak bir durum olmamakla birlikte bulantı ve kusma gibi şikayetlerin görülmesi de olasıdır.
Kilo Kaybı Yaşanması
İstisnai durumlar dışında, kadınlar gebelikleri boyunca düzenli bir şekilde kilo alırlar. Özellikle son aylara doğru bu alım hızlanabilir ve ödem oluşabilir. Ancak doğumun yaklaşmasıyla beraber kilo almanız durabilir, ödemleriniz kaybolabilir ve hatta birkaç kilo bile verebilirsiniz.
Merak etmeyin, kaybolan kilolar bebeğinizden değil, sizden olacaktır.
Bilinmeyen Bir Enerji Gelmesi
Hamileliğin son ayları karın çok büyüdüğü, hareketler kısıtlandığı, nefes alıp verme ve uyuma gibi temel ihtiyaçların giderilmesinde sıkıntılar yaşandığı için kendinizi yorgun ve huzursuz hissedebilirsiniz.
Ancak pek çok kadında doğum öncesi ani bir enerji patlaması gözlemlenmektedir. Bir anda o yorgun ve halsiz halinizi kenara atmış, evinizi temizlerken bulabilirsiniz kendinizi.
Kulağa ilginç gelse de belki de bebeğinizi güçlü karşılamanız ve doğuma hazır olmanız için doğanın size verdiği bir güçtür.
Suyun Gelmesi
En bilindik ve popüler normal doğum belirtileri arasında ilk sırayı suyun gelmesi çeker.
Nasıl ki film veya dizilerde kadının hamile olduğu vurgusu mide bulantısıyla yapılır, aynı şekilde doğumun başlayacağı vurgusu da çoğunlukla suyun gelmesiyle yapılmaktadır. Dolayısıyla eğer suyunuz geldiyse, doğum başlıyor demektir!
Bebeğiniz, gebeliğin başından itibaren içi sıvı dolu olan amniyotik kesenin içinde gelişir. Bu kesenin patlayarak sıvının dışarı akması demek, bebeğin anne karnında daha fazla duramayacağı ve enfeksiyon geçirmeye daha yatkın olması anlamına gelir.
Bu nedenle suyunuz bir anda boşalsa da damla damla halinde gelse de mutlaka bu gelişmeyi doktorunuza bildirmelisiniz. Yine de hemen paniğe kapılmayın, suyunuzun gelmesi hemen o an doğuracağınız anlamını taşımıyor.
Mide Bulantısı Doğum Belirtisi midir?
Birçok kadının doğum başlangıcı hafif mide kasılmaları ile olur. Bu kasılmalar bazen alt sırt ağrıları gibi de hissedilebilir. Eğer bebek geliyorsa bu ağrılar daha da şiddetlenir, süresi uzar ve sıklaşır.
Mide bulantısı ise doğum eylemi başlamadan bir iki gün önce yaygınlaşabilmektedir. Rahatsız edici bir mide bulantısı yaşarsanız hemen doktorunuza görünmelisiniz. Hamilelik sırasında mide bulantısı ve kusma geçiren kadınların çoğunda, ilk üç ayda az belirti görünmektedir. Ancak hamile kadınların küçük bir yüzdesinde doğuma kadar semptomlar görülebilmektedir.
Bebeğin Çok Hareketli Olması Doğum Belirtisi midir?
Bağırsak hareketlerinin artması ve yumuşaması durumu, yaklaşan doğumun olası göstergelerinden en kolay anlaşılanlarından biridir. Bedeniniz bebeğin geçiş yolunu rahatlatmak için otomatik olarak bağırsaklarınızı boşaltma yoluna gider.
Büyüyen rahmin bağırsaklar üzerine yaptığı baskı ve farklı nedenler sonucu hamilelik sürecinde kabızlık sorununu çoğu kadın yaşar. Doğum yaklaşırken aniden gün içinde birden çok defa tuvalete gidebilir, büyük tuvaletinizi yapabilir ve bedeninizde ishal benzeri semptomlar fark edebilirsiniz. Doğumdan önce birkaç defa büyük tuvaletinizi yaptıysanız bunu doktorunuz ile paylaşmalısınız.
Annenin diyaframı üzerindeki baskı bebek büyüdükçe daha artar ve anne daha zor nefes almaya başlayabilir. . Doğum yaklaştığında ise 38. haftada bebek doğum kanalına doğru ilerler. Bu yer değişiminin diyaframdaki baskıyı azaltacağını ve annenin doğuma yaklaştıkça bir rahatlama hissedip, daha kolay nefes almaya başlayacağı söylenmektedir.
Ne Zaman Hastaneye Gidilmeli?
Öncelikle gebeliğinizi takip eden doktorunuzla doğum belirtileri nelerdir ve hangi belirtilerde ne yapmanız gerekir, mutlaka konuşun.
Ne zaman ne yapacağınızı bilmek sizi rahatlatacak ve doğum korkunuzu atmanızda yardımcı olacaktır. Kasılmalarınız başlar başlamaz panikleyip harekete geçmek isteyebilirsiniz. Özellikle eşler bu konuda annelerden daha heyecanlı ve evhamlı olabilirler.
Ancak en doğrusu önce doktorunuzu mevcut durumunuzla ilgili bilgilendirmek olacaktır.
Kasılmaların sıklığının 5 dakikadan daha kısa ve en az 30 saniye boyunca sürmesi artık hastaneye gitmenizi gerektirecektir.
Tabii yalancı doğum sancıları ile gerçek doğum sancıları arasındaki farkı iyi bilmeniz gerekir. Eğer emin olamıyorsanız, ılık bir duş almayı deneyebilirsiniz.
Anne adaylarının son haftaları hem bebeklerine kavuşma heyecanı hem de doğum stresiyle geçer. Ancak unutmamak gerekir ki doğum, sancılı olsa da pek çok kadın için tekrar tekrar yaşamak isteyeceği farklı bir deneyimdir.
Doğumdan korkmak yerine doğum belirtileri hakkında bilgi sahibi olarak her anın keyfini çıkarmayı deneyebilirsiniz. Sonunda sizi minik ama harika bir şeyin beklediğini unutmayın.
Doğum ile ilgili makalelerimize aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Normal doğum hakkında her şey! https://www.bebek.com/normal-dogum-hakkinda-merak-edilen-her-sey/
Sezeryen doğum hakkında bilmeniz gereken her şey! https://www.bebek.com/sezaryen-dogum-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey/
Ben 39+6 haftalık hamileyim. 2 gündür çok sancı çekiyorum şiddetli sancım var. 10 dakikada bir yaklaşık 30 saniye sürüyor sancım… Sancı girdiği vakit kıpırdamam mümkün değil ne yapsam da geçmiyor. Bugün ilk defa sümüksü bir kanama geldi sancım da azalma oldu. Ama sol bacağıma kırap uyuşma tarzı bir ağrı var.
Dogum yaptınız mi