dogum-cantasinda-neler-bulundurulmalidir

Doğum Çantasında Neler Bulundurulmalıdır?

Bebeğinizin gelme zamanı yaklaştıkça, ebeveynler de tatlı bir telaşa kapılır. Özellikle anneler, doğuma gidecekleri günün heyecanını yaşarken bir yandan da o güne nasıl hazırlanacaklarını düşünürler. En çok düşünülen şey de doğum çantasıdır. Peki doğum çantasında neler bulundurulmalıdır? Bu konuya değinmeden önce nasıl hazırlandığından başlayarak sırasıyla içeriğine doğru gidelim.

Doğum Çantası Nasıl Hazırlanmalıdır?

Öncelikle bunu hazır ederken, mutlaka yanınızda birinin olması önemlidir. Bu kişi eşiniz ya da hastanede size refakat edecek kişi olabilir. Beraber bir liste oluşturabilir ve tek tek bunları not edebilirsiniz. Yapacağınız liste, hazırlanma aşamasını daha verimli hale getirecektir. Zaman zaman aklınıza gelecek diğer şeyleri listenize ekleyebilirsiniz.

Doğum çantanızı hazırladığınız da elinizdeki listeyle tekrar kontrolünü yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır. İkinci olarak, çantanızı hastanede kalış süresine göre ayarlamaya özen gösterin. Doğum sonrasında hastanedeki kalma süresi 1 ila 3 gün arasında değişebilmektedir. Siz, en uzun süreyi göz önünde bulundurarak, 3 günlük kıyafet koymanız sağlıklı bir hamle olacaktır.  Son olarak, yanınıza alacağınız çantanın işlevsel olmasına dikkat edin. Sizin, bebeğinizin ve yanınızda kalacak kişinin eşyalarını birbirine karışmayacak şekilde özenle yerleştirin. İsterseniz ayrı ayrı küçük çantalar da kullanabilirsiniz.

En önemlisi de hazırlanan çantanın, nereye konulacağıdır. Evin görülebilir bir yerinde ve hem sizin hem de eşinizin kolay erişebileceği bir yerde olmasına dikkat edin. 

Doğum Çantası Ne Zaman Hazırlanmalıdır?

Genelde bebekler zamanında doğarlar. Fakat işler her zaman istenildiği gibi gitmeyebilir. Bebeğiniz beklenenden birkaç hafta önce veya sonra da gelebilir. Bu nedenle hazırlıkları doğumdan en az 3-4 hafta önce yapmanız yararlı olacaktır. Ani oluşabilecek durumlarda bu hazırlık büyük önem taşır.

Anne-Bebek için Hastane Doğum Çantasında Olması Gerekenler

Doğum Çantasında Neler Bulundurulmalıdır?

Anneler için doğum çantasında olması gerekenler şunlardır:

  • Hastanede yaptıracağınız giriş ve çıkış işlemleriniz için mutlaka kimliğinizi yanınızdan ayırmayın.
  • Eğer kullandığınız ya da kullanmanız gereken ilaçlarınız varsa, yanınıza alabilirsiniz. Unutabilir olma ihtimalinize karşılık, eğer ilaçlarınız reçeteliyse, temini için hastane tarafından da yardımcı olunabilir.
  • Hastanede yapılacak işlemler ya da sizin orada alacağınız ihtiyaçlarınız için, yanınızda nakit para veya kredi kartınızı bulundurun.
  • Doğuma gitmeden önce, hastanede kalış sırasında ve hastane çıkışında giyeceğiniz kıyafetlerinizi çantanızda hazır tutun. Pijama, gecelik, çorap, terlik ve iç çamaşırı gibi ihtiyaçlar önemli yer tutar.
  • Lavaboda kullanmak isteyeceğiniz, kendinize ait malzemelerinizi de çantanızda bulundurmanız faydalı olacaktır. Şampuan, diş fırçası/macunu, sabun, makyaj malzemeleri, deodorant, saç bandı ve krem gibi temel ihtiyaçlar, alınabilecekler listesinde olanlardır.
  • Fotoğraf veya video çekmek, yakınlarınızla iletişime geçmek ve sosyal medyada sevdiklerinizle paylaşım yapabilmek amacıyla cep telefonunuzu ve şarj aletinizi de yanınızda bulundurmak isteyebilirsiniz. Bunun yanında, bebeğiniz uyurken, siz de bir şeyler okumak isterseniz, çantanıza kitap ve dergi gibi materyaller de koyabilirsiniz.
  • Eğer gözlük ya da lens kullanıyorsanız, bunları da çantanıza önceden koymanız da fayda olacaktır.
  • Hastane, doğum sonrasında annelere, iç çamaşırı verebiliyor. Fakat çantanızda, leke belli etmeyen, koyu renk çamaşır bulunması daha iyi olur. Aynı zamanda kullanırken rahat edeceğiniz pedlerdende konulması en iyisidir.
  • Emzirme sütyenleri, bebeğinizi beslemede kolaylık sağlar. Bunun için destekleyici bir sütyensiz rahat ettirebilir. Bununla beraber, sizi ziyaret etmek isteyecek misafirlerinizin yanında daha rahat olmak için, emzirme örtüsü de önemli bir ihtiyaçtır. Ayrıca çantanızda emzirme pedi de bulundurabilirsiniz.
  • Göğüs ve süt pompası makinelerine her zaman ihtiyaç duyulmasa da beklenmedik bir durumda kullanılabilir. Yanınızda olmaması durumunda, hastane kanalıyla da tedarik edebilirsiniz.
  • Hastane de kaldığınız süre zarfında vücudunuzun rahat edebilmesi için, bol giysiler de çantanızda yerini alabilir. Bunun yanında, evinizde kullanıp alıştığınız yastığınızı ve terliklerinizi de koyabilirsiniz.
  • Eğer doğumunuz sezaryen olacaksa, doğum çantanızda ekstradan, katlanabilir iç çamaşırı, gevşek ve rahat giysiler de koymanız tavsiye edilir. Ayrıca doğum sonrasında oluşabilecek kabızlığa karşı, çantanızda, lif yönünden zengin besinler bulundurmanız da yararlı olacaktır.

Bebekler için Doğum Çantasında Neler Bulundurulmalıdır?

  • Yenidoğan bebek bezi ve mendiller, bebeğiniz için hazırlayacağınız çantada yerini alabilir. Aklınızda belirlediğiniz bir markanın paketini alabilirsiniz.
  • Yedek kıyafetler ve çoraplar, aynı zamanda bebeğinizin üşüme ihtimalini göz önünde bulundurarak, mevsimlik bir pamuklu yelek de koyabilirsiniz.
  • Pişik kremi, minik oyalayıcı oyuncaklar, emzik, ateş ölçer ve bir de temiz edebilirseniz bebek telsizi almanız da önemli olacaktır.  
  • Eğer kış mevsiminde doğum yaptıysanız, bebeği eve götürürken, arabanın içinde kullanabilmek için, çantanıza mini bir battaniye koymanız faydalı olacaktır. Ayrıca çantanızda kundak, patik, şapka ve eldivende bulundurmanız iyi olacaktır. Özellikle eldiven önemli bir eşyadır. Bebeğinizin tırnakları uzun doğmuş ise, ona takacağınız bu eldivenler, yüzünde çizik oluşma ihtimalini önleyecektir.
  • Doğum çantasında neler bulundurulmalı diye not alırken, araba koltuğu detayını da atlamamak gerekir. Bebeklerin, hastaneden eve kadar başlayan yolculuklarında, araba koltuğu önemli bir ihtiyaçtır.
  • Hastaneden eve dönüş için çantanıza mutlaka bebeğinizin kıyafetlerini koyun. Giysi bedeni olarak, 0-3 aylık arası bir kıyafet almanız, yenidoğan bebeğiniz için uygun olacaktır. 
  • Hastaneden ayrılmadan önce, çocuğunuzun doktoruyla birebir iletişime geçin. Doktorunuza hem aklınıza takılan ayrıntıları sorabilir hem de onunla yeniden irtibata geçebilmek için iletişim bilgilerini telefonunuza kaydedin.

Evde Hazır Halde Bebek Çantası Bulundurmak 

Bebeğiniz belli bir yaşa gelene kadar, evde bebek çantası bulundurmak, size çok yardımcı olacak şahane bir detaydır. Bebeğinizle dışarı çıktığınızda, evinizin girişinde hazırda olan bir çanta, bebeğinizin ihtiyaçları açısından oldukça önem taşır. Çocuğunuz için gerekli olan malzemeleri içinde bulundurduğunuz bir çanta, acil bir durumda dışarı çıkmanız gerektiğinde, size kolaylık sağlayacak ve bebeğiniz için yararlı olacaktır. Dışardan eve döndüğünüzde de çantayı kontrol ederek, kullandığınız malzemelerin yerine yenisini koyup, çantayı tekrardan hazır bir hale getirebilirsiniz. 

Dilerseniz aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz:

YouTube video

 

Doğum Yapılacak Hastanenin Anneye ve Bebeğe Sağlayabileceği İhtiyaçlar Nelerdir?

Anneler için;

  • *Standart ölçülerde yastık ve örtüler
  • *Hastane önlüğü
  • *Tuvalet ihtiyacı için temel malzemeler olan; sabun, şampuan, diş macunu/ fırçası
  • *İç çamaşırı ve hijyenik ped

Bebekler için ise;

  • Yenidoğan için bebek bezi
  • Keten-yün karışımı kumaştan battaniye
  • Standart bebek tulumu ve örgü şapka
  • Şampuan, sabun ve emzik
  • Bazı durumlarda, gerekli görüldüğü takdirde mama ihtiyacı olursa, bu besini de sağlayabilirler.

Yanınızda kalacak ve size refakat edecek kişi içinde; diş fırçası, diş macunu, terlik, rahat edilebilecek giysiler, cep telefonu ve şarj aleti, kamera, deodorant ve bozulmayacak atıştırmalıklar da çantanızda yerini alabilir.

Doğum çantasında neler bulundurulmalı konusunda hazırlık yaparken, rahatlığı ve kolaylığı her zaman ön planda tutmaya önem verin. Siz bebeğiniz için temel ihtiyaç malzemelerinize öncelik verdikten sonra, kendi keyfinize uygun olan şeyleri de çantanıza ekleyebilirsiniz. Tabi götüreceğiniz çantanın çok ağır olmamasına da dikkat edin. Doğum çantası hazırlığınızı bitirdikten sonra, elinizdeki listeyle tekrardan kontrolünüzü yaparak, onu her an ulaşabileceğiniz kolay bir yere koyun. Artık sadece gönül rahatlığıyla ve heyecanla bebeğinizin gelişini bekleyebilirsiniz.

Hastane Çantasında Neler Olmalıdır? : https://www.bebek.com/hastane-cantasinda-neler-olmalidir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Varis

Bebek İhtiyaç Listesi

Hamilelik ve Sonrasında Hemoroid Neden Oluşur