dogum-sonrasi-adet-olamama

Doğum Sonrası Adet Olamama

Vücudumuz akıllı bir sisteme sahip olduğunu her an hatırlatıyor. Bu hatırlatmalardan biri de gebelik sürecinde gerçekleşiyor. Gebelik sürecinin başlangıcında ve sonunda vücuttaki en büyük adet görmemedir. Hamile olduğunuzu anlamanın ilk ipuçlarından biri olan adet görme, gebelik başladığında yumurtlamanın durması ile birlikte hamileliğiniz boyunca durur. Bu durum bazı zamanlarda gebelik sonrasında da devam edebiliyor. Adet olmamak sizi endişelendirebilir bu gayet normal bir düşüncedir. Doğumdan sonra adet olmama ve düzensizliklerin nedenlerine hep birlikte bakalım.

Neden Adet Olmayız?

Doğumdan sonra adet olmama konusuna geçmeden önce kadınların adet olmama nedenleri hakkında bilgi sahibi olmakta fayda var. Bu nedenler arasında; yaşam şeklinize bağlı olarak hormonal nedenler ve vücudunuzda doğuştan süregelen durumlar olmak yer alıyor. Bu üç nedene göz atacak olursak:

  • Yaşam tarzına bağlı olarak adet olamama

Stres faktörü vücudumuzu olumsuz etkiler ve vücutta değişimler görülür. Kadınlarda görülen değişimlerin başında adet düzensizliği yer alır. Stres hormonlarınızı etkileyerek hipotalamusun sinyallerini hormonlara iletmesi ile birlikte yumurtlama ve âdet kanaması durabilir.

Düşük vücut ağırlıkları da hormonları etkisiz etkileyerek adet dönemini düzensiz hale getirerek adet görememeye sebep olacaktır. Vücut ağırlığınızın sağlıklı bir oranda olduğundan emin olun.

Çok fazla spor ve egzersiz de adet düzensizliğine neden olacaktır. Vücudun kendini fazla yorması, düşük yağ ve aşırı enerji harcamak adet düzensizliğine neden olacaktır.

  • Hormonal dengesizliklere bağlı olarak adet olamama

Polikistik over sendromu kadınlarda çok sık görülen kist çeşididir. Hormon seviyelerini değiştirerek adet olamama ve ağrılı bir süreç geçirmeye sebep olur. Tiroid bezlerinin aşırı ya da çok az çalışması durumunda adet düzensizliği görülür. Erken menopoz yaşamak da adet olamamaya sebep olacaktır. Genelde 50 yaş ve üzerinde görülen menopoz, çok daha erken yaşlarda görülebilir.

  • Vücudun yapısında olan sorunların sebep olduğu adet olamama

Rahim yarası gibi durumlarda rahim astarı normal şartlarda birikmesi gerektiğinden çok daha az birikir ve bu durumda dökülme gerçekleşmez. Üreme organlarındaki eksiklik doğuştan olan durumlarda adet olmamaya sebep olacaktır. 

Doğumdan Sonra Adet Ne Zaman Olunur?

Doğumdan sonra adet olmama durumu için endişelenen çok sayıda anne var. Bu endişe ne zaman sona eriyor? Neden adet olunmuyor? Gibi soruları sizin için cevaplıyoruz.

Doğum sonrası annenin vücudu doğum öncesi haline geri dönecektir fakat adet süreniz biraz uzayabilir. 8-16 hafta arasında değişmekle birlikte adet görme gerçekleşecektir. Fakat bu durum için endişelenmenize gerek yoktur. Emzirme dönemi boyunca bebeğiniz çok sık emiyorsa yine adet görmeniz mümkün olmaz. Görülse bile düzensizlik söz konusu olabilir.

Adet olmadığınız durumlarda vücudunuz size sinyal verebilir. Bu sinyallere kısaca göz atacak olursak:

  • Göğüslerde şişlik ve ağrı
  • Sinirlilik hali
  • Aknelenme
  • Baş ağrısı
  • Saç dökülmesi
  • Kasık ağrıları

Gibi belirtiler adet düzensizliğinin ya da adet görememenin sonuçları arasında yer alıyor.


Doğumdan Sonra Adet Olmama Nedeni Nedir?

Vücudumuzun durumlara göre sürekli bir değişim içinde olduğundan bahsettik. En büyük değişimi gebelik sürecinde yaşayan vücut, hormonlar ve fiziki özellerinizdeki değişimlerle kendini belli eder. Adet olamama da bu nedenlerin başında yer alıyor. Bilimsel olarak gebelik sürecinden sonra adet olamamak anne sütünün etkisi ile doğru orantılıdır. Prolaktin hormonu üreme hormonunuza baskı yaparak, salgıladığı süt ile adet gecikmenize neden olacaktır.

Doğumdan sonra korunmam gerekir mi?

Bu soruyu yanıtlamamızın sebebi doğum sonrası adet görmediğiniz için hamile kalmayacağınız düşüncesidir. Gebelik sonrası adet görmeyen kişilerin yumurtlama işlemleri devam ettiği için hamile kalmama gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Mutlaka korunmanız gerekeceğini unutmayın. Vücudunuz sadece toparlanma ve adaptasyon sürecinde olduğu için adet gecikmeleri ve düzensizlikleri olabilir. Fakat bu süreçte hamile kalabilirsiniz.

Doğumdan Sonra İlk Adet Nasıl Olur?

Doğum sonrası vücut belli bir düzenden çıktığı için eski haline dönmekte biraz zorlanabilir. Bu nedenle ilk adetiniz pıhtılı ve yoğun şekilde görülür. Bu süreçten sonra ilk adetiniz 3-5 gün aralığında yoğun aralıklarla sürebilir. Daha önce yaşamadığınız şekilde adet sancısı çekebilirsiniz. Bu da düzensizliğin ve vücudun adaptasyon sürecinden kaynaklanıyor. Özetle doğum sonrası ilk adet aralıklı ve yoğun bir şekilde görülebilir.

  • Akışı yoğun
  • Daha sancılı bir süreç
  • Düzensiz ve aralıklı döngü
  • Kan pıhtıları

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?

Her kadının bu süreçte düzensizlik ve adet olamama süresi değişir. Özellikle emziriyorsanız çok daha uzun süre adet olamayacağınız anlamına gelebilir. Adetiniz 3 hafta sonra da 6 ay sonrada düzene geri dönebilir. Bu tamamen vücudunuzun durumuna bağlıdır. Bu sebeple doktor kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmanız faydalı olacaktır. Şu durumlarda doktora görünebilirsiniz:

  • Çok fazla âdet kanaması
  • Şiddetli ve bir anda gelen ağrılar
  • Ateş basması
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Akıntıda kötü koku
  • Nefes almada zorluk
  • İdrar yaparken ağrı ve yanma

Çok uzun bir adet görmeme ya da düzensiz şekilde uzun zaman devam eden bir periyot söz konusuysa doktorunuza görünmenizi tavsiye ederiz.

Doğumdan Sonra Kanama Geldi Adet miyim?

Doğumdan sonra yoğun bir kanama oldunuz ve bunu âdet kanaması olarak algıladıysanız; maalesef bu âdet kanaması değildir. Yaşadığınız durum doğumdan sonra çoğu annede görülen Lochia’dır. Lochia, doğumdan sonra vücudunuzun zararlı şeyleri vücuttan atması durumudur diyebiliriz. Yağ hücreleri, plasenta kalıntıları ve ölü uterus dokusu gibi yapıların atılması durumudur. 

Yorgunluk ve halsizlik ile birlikte çok yoğun ve kırmızı şekilde görülen kan gün geçtikçe açık ve seyrek bir hal alacaktır. Bu durumu adet ile karıştırmamak gerekir. Tampon yerine ped kullanmanız, ölü ve vücuttan atılması gereken hücreler için daha sağlıklı bir hareket olacaktır.

Doğumdan sonra adet olmama hakkında bilgi ve detayları sizin için derledik. Gebelikten sonra adet olmama durumu oldukça normal ve uzun bir süreçtir. Özellikle düzenli emziren bir anneyseniz adet olmanız oldukça uzun zaman alabilir. Bu süreçten sonra vücudunuzda farklılık ve hastalık durumları varsa mutlaka doktor kontrolüne gitmenizi öneririz. Ayrıca adet olmamanız normal bir durumken, yumurtalarınızın halen çalıştığını ve gebe kalma olasılığının olduğunu unutmayın.

Doğum sonrası ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/dogum-sonrasi/ 👶

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Çocuklarda Görülen Demir Eksikliği Hakkında Her şey!

En İyi 10 Bebek Kamerası, Tavsiyesi ve Yorumları

Doğumu Kolaylaştıran 7 Etkili Yöntem