Doğum Sonrası Adet (Regli) Düzeni Hakkında Her Şey!

Doğum Sonrası Adet (Regl) Düzeni Hakkında Her Şey!

Gebelikten önce kadınların eğer bir sağlık sorunları yoksa her ay düzenli bir şekilde adet görürler ve hamile kaldıklarında da adetleri gebelik boyunca sona ererek, doğumdan sonra tekrar eski düzenine dönmektedir. Ancak doğumdan sonra adet düzeni kişiden kişiye göre değişerek geç veya düzensiz bir şekilde gelebilir. Çoğu kadında bu sorunu yaşamakta ve sebebini merak etmektedir.

Uzmanların bu konu ile ilgili açıklamaları ise rahmin normale dönme aşamasında bu tür sorunların görülmesinin normal olduğu yönündedir.

Doğumdan öncesi ile sonrası adet döngüleri arasında farklılık elbette vardır. Doğumdan sonraki adet kanamaları doğum öncesine göre ya daha hafif ya da daha ağır şekilde yaşanabilir.

Doğum sonrası adet kanamalarının başlıca sebebi hormonların değişime uğramasıdır. Doğumdan sonra adet kanamaları düzensiz olarak görülmekte ve bu durum bir kaç ay sürmektedir. Eğer ki kanama aşırı şiddetli ve durmak bilmiyor ise plasenta veya rahim zarı zarar görmüş olabileceği için acilen doktora başvurulmalıdır.

Gebelikten Sonra Adet Düzensizliği Ne Kadar Sürer?

Doğum sonrası adet kanamaları rahmin eski büyüklüğünü almasına ve astarının kalınlaşmasına dayalı olup, ilk günlerde koyu kırmızı daha sonraki günlerde de hafif pembeye ve kahverengiye çalan bir renkte ortaya çıkmaktadır. Emziren annelerin 6 ay sonra; emzirmeyen annelerin ise en geç 8 hafta sonra adetleri düzene girer.

Doğumdan sonraki kanama ile adet kanaması birbiri ile karıştırılmamalıdır. Loşia adı verilen bu kanama, adet kanamasından biraz daha fazladır ve 6 hafta sürebilir. Lohusalığın ilk günlerinde rengi kırmızı olan bu akıntı, sonraki günlerde pembeye, kahverengiye ve sonra sarımsı beyaza döner.

Doğumdan sonra lohusalık boyunca süren akıntıya “loşia” denir.

Doğum kontrol yöntemleri kullanmadığınız sürece, eşinizle ilişkide bulunursanız yeniden hamile kalma durumunuz oluşabilir. Bunun için en kısa sürede doğum kontrol yöntemlerinden faydalanın.

Emzirme döneminde doğum kontrol haplarının alınması uygun değildir. Çünkü anne sütünün miktarını azaltabilir. Emzirmeyi düşünmeyen anneler, doğumdan 6 hafta sonra doğum kontrol hapı kullanabilir.

Rahim içi tampon ya da diğer bir adıyla spiral, kolaylık açısından adet günlerinin ilk günlerinde rahim içine takılır. Ancak doğumdan hemen sonra takılabileceği gibi, sezaryen sırasında da uygulanabilir.

Hamileliğin en hoş taraflarından biri, 9 ay boyunca adet kanamalarına özgü ağrı, şişkinlik, sinirlilik gibi semptomların kendiliğinden ortadan kalkmasıdır. Ayrıca ped masrafınızda yoktur. Ama hamileliğin bu keyfi, doğumdan sonra başka bir duruma dönüşür. Kanamanız başlamıştır ancak telaşlanmayın, bunun adet kanaması ile hiçbir ilgisi yoktur.

 

Doğum Sonrası Adet (Regl) Düzeni Hakkında Her Şey!

Doğumdan Sonra Adet Dönemi

Lohusalık döneminde adet kanaması ilk üç gün, bazı kadınlarda ise daha fazla sürer. Başlangıçta yoğun olarak başlayan bu kanama, daha sonra azalır. Lohusalığın ilk günlerinde, kan ve kan pıhtısı içerdiği için rengi koyu kırmızı olur. Daha sonra içeriği değiştiği için açık kırmızı, kahverengi ve pembeye dönüşür. En son rengi ise sarıdır.

Lohusalığın ilk haftalarında baş gösteren loşia bittikten sonra emzirmeye devam ediyorsanız adet kanamasının başlamadığını fark edeceksiniz. Bu durum emzirme nedeniyle salgılanan hormonlar ile birlikte yumurta üretilmemesinin sonucudur.

Doğumdan Sonra Emzirmenin Adet Düzenine Etkisi

Bilindiği üzere hamilelikte hormonlar artar. Hamilelik ile birlikte, kadın vücudunda bulunan hormonlar da bazı değişimler yaşar. Bu dönemde hamileliğe özgü hormonlar (beta-HCG, AFP, HPL) üretilir; bazı hormonların (progesteron, östrojenler ve prolaktin) da seviyesi yükselir. Hormonlardaki bu değişim, anne adayının hamileliğe uyumunu, bebeğin gelişimini ve doğum eyleminin başlamasını sağlar. Doğumdan sonra, hormonlardaki bu değişim eski haline döner. Örneğin, östrojen hormonu doğum sonrası kısa sürede hamilelik öncesi seviyesine geri dönerken, progesteron hormonu ise, yaklaşık bir hafta içerisinde eski haline döner.

Yükselen hormonların doğumdan sonra eski haline dönmesi ile birlikte adet ve yumurtlama yeniden başlar. Ancak süt üretimini sağlayan prolaktin hormonu, bebek meme emdikçe seviyesini korumaya devam eder. Sonuç olarak, adet kanamasının gecikmesi prolaktin hormonuna bağlı olabilir.

“Emzirme zamanındaki herhangi bir değişiklik bile yumurtlamayı tetiklemek için yeterli olabilir. Bu durum genellikle fark edilmeden gerçekleşir. Bu yüzden, emzirme güvenli bir doğum kontrol yöntemi değildir.”

SIK KARŞILAŞILAN EMZİRME SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ konulu makalemize aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

SIK KARŞILAŞILAN EMZİRME SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ: https://www.bebek.com/sik-karsilasilan-emzirme-sorunlari-ve-cozumleri/

Doğumdan Sonra Adet Başlangıcı

Adet kanaması, genellikle doğumdan sonra 8-16. haftalar arasında yeniden başlar ama hem kanama hem de yumurtlama, bebeğinizi emzirmeniz durumunda büyük oranda gecikebilir. Bebek sadece anne sütü ile besleniyor ise, genellikle ilk 6 ayda adet kanamalarının başlaması ve düzenli olması beklenmez.

Bu durumda telâşlanmamalısınız, zamanla adet kanamalarınız düzene girecektir. Bazen bu süre 18 aya kadar bile uzayabilir.  Hiç emzirmeyen annelerde ise adet kanaması, doğumdan sonraki 4-8. haftalarda başlar. Bunun sebebi birçok faktöre bağlı olabilir. Emzirme sıklığı, emzirme süresi ve bebeğe ek besin verilip verilmediği gibi…

Örneğin, bir anne bebeğini günde 4 kereden fazla emziriyorsa, yumurtlama baskılanır, ya da emzirdiği süre ne kadar uzarsa, regli ve yumurtlamada daha uzun gecikme yaşanır. Bebeğe ek besin verilip verilmediği de yumurtlamayı etkiler. Bebeğin biberonla beslenmesi, katı gıda yemesi hatta su bile içmesi emzirmenin yumurtlamayı engelleyen etkisini ortadan kaldırabilir.

Regl Olmamak Hamile Kalmanıza Engel mi?

Artık bebeğiniz dünyaya geldiğine ve sizde toparlandığınıza göre, eşinize ve kendinize vakit ayırmanın zamanı gelmiş demektir.

Eğer doğumdan sonra adet olmadıysanız, “Nasılsa regl olmadım” diyerek, doğum kontrol yöntemlerini umursamazlık yapmayın! Çünkü adet kanamasının başlaması tekrar hamile kalabileceğinizin en önemli belirtilerindendir. Ayrıca, doğum sonrasında kanama olmadan da hamile kalınması mümkündür. Önleminizi almayı ihmal etmeyin.

Doğum sonrası ne zaman yumurtlayacağınız önceden bilinemez. Bazı kadınların kısır tabir edilen bir dönemi vardır ve doğumdan sonra ilk adet olana kadar geçen döneminde yumurtlamazlar, ama bazıları da kanama olana dek yumurtlar ve daha kanama olmadan bile hamile kalabilirler. Hangisinin olacağını önceden bilemeyeceğinizden dolayı doğum kontrol yöntemlerini dikkate almalısınız. Aksi takdirde herhangi bir sürprizle karşılaşmanız an meselesi olabilir.

Bu tür adet düzensizliklerinin başka nedenleri de olabilir. Hormon üretimi ya da her ay oluşabilecek yumurtalık kistleri gibi…

Eğer bebeğinizi emzirmediğiniz halde gecikme yaşıyorsanız bunun için bir kadın hastalıkları veya doğum uzmanına başvurmalı ve diğer ihtimalleri göz önüne almalısınız.

ADET NEDEN GECİKİR? 10 SEBEBİ konulu makalemize aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ADET NEDEN GECİKİR? 10 SEBEBİ: https://www.bebek.com/adet-neden-gecikir-10-sebebi/

Doğumsal Kalp Hastalığı Kader Değil

Yenidoğan Bebeğinizin ve Ailenizin Fotoğraflarını Evinizde Çekin!

Bebeklerde Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir?