dogum-sonrasi-anneler-icin-uyku-tuyolari

Doğum Sonrası Anneler için Uyku Tüyoları

Doğum sonrası uykusuzluk, birçok kadının karşılaştığı yaygın bir durumdur. Bebek doğduktan sonra annelik hayatının da başlamasıyla beraber, uykuya dalmakta zorlaşabilir. Bebeğinizi uyuttuğunuz zamanlarda bile, kendiniz uyumakta güçlük çekebilirsiniz. Bu yazımızda doğum sonrası uyku tüyolarını paylaşacağız. Gelin önce doğum sonrası uykusuzluk nedir ve nedenleri nelerdir sırasıyla görelim.

Doğum Sonrası Uykusuzluk Nedir?

Bu problem, bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak sebebiyle sizin uykuya geçememeniz arasındaki oluşan durumdur. Aslında çocuğunuzun ihtiyaçlarını giderdiğinizde rahat bir uyku evresine geçmiş olmanız gerekirken, uykuya dalamadığınız zamandır da diyebiliriz.

Bu olayı yaşamanızın sebebi, duyduğunuz merak ve endişeden dolayı oluşan zihin karmaşasıdır. Bebeğim ağlıyor mu, güvende mi ya da uykuya dalabildi mi gibi düşüncelerden ötürü bu zihin karmaşasına düşmeniz bir anne olarak oldukça normaldir. Tabi bu durumun daha birçok nedeni vardır. Önemli olan bu nedenleri bilmek ve kronikleşmesini önlemektir.

Doğum Sonrası Uykusuzluğun Nedenleridogum-sonrasi-uykusuzlugun-nedenleri

  • Hormonal Değişimler:

Bebeğinizi dünyaya getirdiğinizde yani yaşadığınız doğum yapma evresinden sonra, hormonlarınızda birtakım dalgalanmalar meydana gelebilir. Vücudunuzun tekrar eski dengesini bulabilmesi için biraz zamana ihtiyacı olacaktır. Tabi geçen bu zaman diliminde, bu dalgalanmalar, sizin uyumanızı güçleştirebilir. Kısacası hormonal değişiklikler, uyku evresine geçme ve uyanma durumlarını etkileyebilir.

  • Duygusal Zorluklar:

Doğum sonrası uykusuzluk problemi birtakım duygusal güçlüklerden kaynaklanıyor olabilir. Bunlar, hafif derecede stres, kaygı bozukluğu, gerginlik, mutsuzluk, iştahsızlık ve aşırı yorgunluk gibi şikayetler olarak sıralanabilir. Ancak doğum sonrası yaşanılan bu ruhsal değişimlerin tedavisi mümkündür.

  • Gece Gelen Terlemeler:

Bebek doğduktan sonra gelen gece terlemelerinin en önemli sebebi, östrojen seviyesindeki ani değişimdir. Aslında bu terleme ile birlikte vücudunuzdaki toksinlerden arınır ve oluşan fazla ödemi atarsınız. Ancak bu terlemeler gece uykuya geçmenizde sizi rahatsız edebilir.

  • Gece Beslenmesi:

Bebeğinizi beslemek için gece kalktığınızda sizi uyaracak ışık ve cihazlara dikkat edin. Parlak ışıklar ve telefonunuzla harcadığınız zaman sizi uyarabilir ve uykunuzu açabilir.

  • Zihinsel Karışıklık:

Doğumdan sonra evlerine gelen anne babalar, bazen, bebeğe bakmakta ve onun ihtiyaçlarını karşılamakta endişeye düşerler. Gebelik süreci, bebeğin eve gelişi, yeni sorumluluklar ve yaşam tarzında oluşan değişiklikleri, ebeveynlerin kendi zihinlerine yerleştirmesi gerekecektir. Tabi birden fazla görevin oluşması uykusuzluğa sebep olabilir. Bu görevleri işlemede önemli olan şey, her zaman sakin kalmaktır. Sakinlik, uyku düzeninin sağlanmasında olumlu etkiye sahiptir.

Doğum Sonrası Uykuya Yardımcı Öneriler

  • Bebeğiniz Uykudayken Uyuyun:

Genelde anneler, ev ve kendi öz bakım gibi işlerini, bebekleri uyurken hallederler. Aslında doğrusu, bebeğinizi uyurken sizin de uyumanı olmalıdır. Gün içerisinde de çocuğunuz uyanıkken, eşinizle iş bölümü paylaşımı yapabilir ve bu sayede diğer işlerinize zaman ayırabilirsiniz.

  • Fazla Kafeine Dikkat:

Kahve ya da çay gibi kafeinli içeceklerin aşırı tüketilmesi uyku problemlerine yol açabilir. Bu tür içecekler vücuda enerji sağlasa da, uyku hormonunu azalttığı da bilinmektedir. Doğumdan sonra uykusuz kalmamak için kafein alımını azaltın. Böylelikle uykunuzu yeterince alabilirsiniz.

  • Uyuduğunuz Ortam Önemli:

Yatak odanız, bebeğinizin ihtiyaçlarını karşıladığınız, onunla oyun oynadığınız, eşinizle zaman geçirdiğiniz ve uyuduğunuz bir mekân olarak kullanılmamalıdır. Odanızı sadece uyku ve eşinizle geçireceğiniz özel zamanlar için kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz. Eğer ebeveynler olarak, bu ayrımı yaparsanız, vücudunuz da size uyku zamanının geldiğinin haberini verecektir. Bunun yanında, yatak odanızda rahat uyuyabilmek için, ortamın sıcaklığını da ideal derede tutmanız faydalı olacaktır.

  • Zihninizi Rahatlatın:

Doğum sonrasında görülebilen kaygı bozukluğu ve bunalım sebebiyle bebeğinizin ihtiyaçları ve güvenliğiyle ilgili endişelere kapılabilirsiniz. Bu yüzden özellikle geceleri, onu sürekli kontrol etme isteği hissedebilirsiniz. Bu durumun uykusuzluğa sebep olmaması için, zihninizde biriken düşüncelerden arının. Yatmadan hemen önce aklınızdaki düşünceleri ve ertesi günü yapmak istediğiniz işleri, bir deftere yazın. Bu sayede rahat bir uykuya geçmiş olacaksınız. Bunun yanında, yaşadığınız depresyon ya da anksiyete gibi problemleri, alanında uzman bir doktorla görüşerek, sorunlarınız hakkında yardım alabilirsiniz.

  • Karanlık Olmalı:

Gece kalktığınızda, kullanacağınız ışığı minimumda tutmaya çalışın. Eğer gece mutfakta bir şeyle bebeğinize mama hazırlayacaksanız, ışığı az yansıtan gece lambalarından yararlanabilirsiniz. Işığı, sadece görebilmek için kullanırsanız, uykunuzu kaçırmamış olursunuz. 

  • Nefes Egzersizi:

Yatağınıza yattığınızda, stresinizi azaltmaya ve rahatlamanıza yardımcı olabilecek bu egzersizin adımlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Bir eliniz karnınızda ve diğer eliniz de göğsünüzde olacak şekilde, burnunuzdan derin nefes alın. Nefes alışınızda karnınız yükselirken, göğsünüzdeki eliniz sabit kalacaktır.
  2. Nefesinizi tutun ve ağzınızdan yavaş yavaş verin.
  3. Uyku evresine geçene kadar bu adımları tekrarlayın. Bu egzersiz sizi sakinleştirecek ve uykuya geçişinizi kolaylaştıracaktır.
  • Beslenme:

Doğumdan sonra anneler, bebeklerini emzirdiği için, günlük enerji ihtiyaçları olması, gerekenden 500 kalori daha fazla olmalıdır. Sürekli olarak yemek yeme isteği gayet normaldir. Beslenmenize dikkat ederek, vücudunuz için gereken vitamin ve mineralleri almaya özen gösterin. Yediğiniz besinlerin değerlerini takip etmeniz sizin için yararlı olacaktır. Sağlıklı beslenme, uyku düzeni için oldukça önemlidir.

  • Düzenli Havalandırma:

Yatak odanızı düzenli olarak havalandırmak ve temiz tutmak uyku için çok önemlidir. Gün içerisinde yorulmuş ve uykusuz hissetseniz bile, temiz ve ferah bir odada rahatça uyuyabileceksiniz. Bununla beraber, odanızın karanlık ve sessiz olmasını da göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır.

  • Beyaz Gürültü:

Bebeğinizin daha rahat uyuyabilmesi için, odasında bulundurduğunuz beyaz ses, içerdiği frekans sebebiyle, sizin de uykuya geçmenizi sağlayacaktır. Bebeğinizin uyku evresine geçerken açtığınız beyaz gürültüden siz de faydalanabilirsiniz.

  • Sosyal Çevre:

Doğumdan sonra, sosyal çevrenizden uzaklaşmamaya ve sevdiklerinize zaman ayırmaya özen gösterin. Duygularınızı ve paylaşmak istediklerinizi anlatmak ya da yaşadıklarınıza benzer şeyler dinlemek size iyi gelecek ve zihninizi rahatlatacaktır.

  • Dinlenmek:

Annenin, fiziksel ve zihinsel olarak dinlenmesi ve uykusunu almış olması çok önemlidir. Bunun için de en büyük destekçisi, eşi ve diğer yakınlarıdır. Yaşanılan bu yorgun ve zorlu günlerde eşlerin birbirine olan yardımı ve paylaşımı, anneye artı bir zaman ve enerji kazandırmaktadır.

  • Mutlu Edecek Anlar:

Sizi rahatlatacak ve mutlu edecek aktiviteler ve geziler yapın. Bebeğinizi de alarak yeşil alanlarda veya sahilde yürüyüşler yapabilir, sevdiklerinizle kaliteli zaman geçirebilirsiniz. Eşinizle, bebeğinizin bakımı görev paylaşımı yaptığınızda, kendi başınıza geçireceğiniz zamanı da öz bakımınız ya da hafif egzersizler için değerlendirebilirsiniz. 

Bebeğiniz büyüdükçe, uyanık olduğu saatler de uzayacaktır. Doğumdan sonraki ilk zamanlarda, siz, bebeğinizin uyku düzenine ayak uydururken, zamanla bebeğiniz sizinkine ayak uydurmaya başlayacaktır. Böylelikle, anneler olarak daha fazla dinlenecek ve uyuyabileceksiniz.

Doğum Sonrası Annelerin Merak Ettiği 10 Şey! : https://www.bebek.com/dogum-sonrasi-annelerin-merak-ettigi-10-sey/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Babalar için Anneyi Anlamak

Kendin Yap Bebek Odası Dekorasyon Önerileri

Bebeklerde Dil ve Konuşma Evreleri