Doğum Sonrası Annelerin Merak Ettiği 10 Şey

Doğum Sonrası Annelerin Merak Ettiği 10 Şey!

Bir anne adayı için hamilelik dönemi kadar doğum sonrası süreci de sürprizlerle doludur. Gebeliğiniz boyunca sizi nelerin beklediğine dair bilgilenmek amacıyla çeşitli kitaplar okur, kaynakları inceler, eğitimlere katılır, uzmanlara danışırsınız.

Ancak her hamilelik ve her doğum özeldir. Bu nedenle her ne kadar hazırlıklı olduğunuzu düşünseniz de doğumdan sonra sizi merakta bırakan ve kafanızı kurcalayan birçok soru olması muhtemeldir.

Peki anneler doğumdan sonra en çok neleri merak ediyor, hangi soruları soruyor, birlikte inceleyelim.

  • Doğum Sonrası Kanamalar

Taze annelerin en çok merak ettiği konuların başında doğum sonrası kanamalar gelmektedir.

Hem normal hem de sezaryen, hangi doğum yöntemi gerçekleşmiş olursa olsun bebeğiniz dünyaya geldikten sonra rahminiz yaklaşık 4 ile 6 hafta arasında bir sürede kendini toparlayabilmektedir.

Yani her iki durumda da kanama olması normal bir durumdur. Çünkü rahim iç dokusunun iyileşmesi ve yenilenmesi sırasında birtakım vajinal kanamalar oluşabilir. Doğumdan sonra kanama yoğun, pıhtılı ve koyu kırmızı olabilirken gün geçtikçe kanama miktarında azalma olması ve renginin açılması beklenir.

Eğer üzerinden günler geçmesine rağmen kanama şiddetinde azalma görülmüyor veya artış gözlemleniyorsa muhakkak bir doktora danışılması gerekir.

  • Doğum Sonrası Dikişler

Doğum sonrasında yenidoğan bakımını öğrenmeye çalışan yeni annelerin kendi bakımlarına da özen göstermeleri gerekir: Dikişler.

Vajinal doğum yapan kadınlarda herhangi bir dikiş uygulanmayabilir. Ancak bazı durumlarda kontrolsüz yırtılmaları önlemek amacıyla doktorunuz vajinal kesi yani epizyotomi uygulamayı tercih edebilir.

Bu kesi, vajinal bölge ile anüs arasında kalan perine bölgesine atılan bir kesidir ve bebeğiniz dünyaya geldikten hemen sonra dikiş atılarak kapatılır. Bu dikişlerin bakımına ve temizliğine dikkat edilmelidir.

İyileşme ortalama 7-10 gün arasındadır.

Sezaryen doğumlarda yapılan dikişlerin ise farklı türleri bulunur. Fakat günümüzde çoğunlukla estetik dikiş olarak bilinen kendiliğinden eriyen materyal kullanılan yöntem tercih edilir. Bu dikişlerin iyileşmesi ise 3-7 gün arasındadır.

Dikiş bölgesi kuru ve temiz tutulmalı, zorlanmamalıdır.

  • Doğum Sonrası Kilo Verme

Hamilelikle alınan kilolardan bir an önce kurtulmanın hayalini kurmayan kadın yoktur. Bu yüzden doğum sonrası kilo verme konusu, her zaman lohusanın gündemindedir.

Gebelikte ortalama 12-15 kilo arasında alınabilir. Anneler, doğumla birlikte bebek, plasenta ve ödem gittikten sonra bu kiloların çoğunu verirler. Fakat her kadının metabolizması farklı işler. Birçok farklı faktörün de etkisi ile bazı kadınlar daha yavaş kilo verebilir. Hatta emzirme dönemi ile birlikte bir miktar daha alabilir.

Özellikle emziren annelerin diyet ve sporla kilo verme çalışmalarına başlamadan önce doktorlarına danışmaları uygun olacaktır. Lohusalık süreci geçtikten sonra bu aktivitelere başlamak kesinlikle daha uygundur, fakat emzirme devam ediyorsa katı diyetlerle sütünüzü olumsuz etkilememeniz gerekir.

Günlük ihtiyacınız olan kalorinin üzerine çıkmadan dengeli bir beslenme programı hazırlayarak ve doktorunuzun tavsiye ettiği hafif egzersizler ile formunuzu koruyabilirsiniz.

Doğum Sonrası Kiloları Nasıl Verilir? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

  • Doğum Sonrası Adet Düzeni

Adet düzeniniz, miniğiniz doğduktan sonra büyük bir değişim yaşar. Adet kanaması, ovulasyonun yani yumurtlamanın bir sonucudur.

Doğum sonrası hormonların etkisi ile yumurtlama baskılanır. Emziren anneler prolaktin hormonunun salgılanması nedeniyle ortalama 6-8 ay sonra ilk adetini görür. Çünkü prolaktin süt üretimini desteklerler yumurtlamayı da durdurur. Bu süre bazen 1 seneye kadar uzayabilir.

Emzirmeyen anneler ise yaklaşık 2,5-3 ay sonra adet olabilirler. Ancak tüm kadınların bilmesi gereken bir durum var ki; o da bu durumun bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılamayacağıdır. Adet olmamanız hamile kalma ihtimâliniz olmadığı anlamına gelmez.

  • Doğum Sonrası Cinsel İlişki

Kadınların merak ettiği sorulardan biri de, “Doğum sonrası cinsel ilişki ne zaman olmalıdır?” sorusudur.

Gebelik ve doğumla beraber kadınların hormon düzenleri büyük değişimler yaşar. Vajinal kanamaların bitmesi ve hormonların eski düzenine oturmasıyla kadınlar eski cinsel yaşamlarına tekrar adapte olmaya başlayabilirler. Bunun için en ideal süre, doğumdan sonra 4-6 hafta geçmesini beklemektir.

Vajinal bölge ve rahim iyileşmeli ve kendini toparlamalıdır. Bu süre sonunda çiftler kendilerini hazır hissettiklerinde cinsel yaşamlarına tekrar dönebilirler.

  • Doğum Sonrası Korse Kullanımı

Taze annelerin esneyen cilt yapısı ve kasların gevşemesiyle sarkan göbekleri, kendilerini fiziksel anlamda kötü hissetmelerine yol açabilir.

Sıkılaşma ve toparlanma sürecini hızlandırmak amacıyla korse kullanımı oldukça yaygındır. Fakat birçok uzman bu konuda farklı düşüncelere sahiptir. Korse kullanımını onaylayan doktorlar olduğu kadar kilo vermeye yönelik herhangi bir faydasının bulunmadığını savunan doktorlar da bulunmaktadır.

Korse kullanmak isteyen annelerin doktorlarından bilgi alarak hareket etmesi daha doğru olacaktır. Sezaryen doğum yapanların ise dikişlerinin iyileşmesini beklemesi gerekir.

  • Doğum Sonrası Çatlak İzleri

Annelerin merak ettiği konulardan bir diğeri de doğum sonrası çatlak izleridir.

Çatlaklar, derinin aşırı gerilmesi sonucu derinin alt tabakasında yırtılmaların oluşmasıyla hamilelik döneminde meydana gelirler. Doğum sonrası çatlak izleri kendiliğinden geçmez. Yaş faktörü, cilt yapısı, hormonlar, cilt tipi gibi birçok farklı etken çatlakların renksiz, kırmızı veya koyuya dönük morumsu renkte oluşmasına neden olur.

Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra doktorunuza danışarak çatlak tedavisi için lazer gibi yöntemler tercih edilebilir veya hamilelik döneminde çeşitli kremler ile çatlakların görünümü hafifletilebilir.Doğum Sonrası Beslenme

  • Doğum Sonrası Beslenme

Beslenme, hayatımızın her döneminde önemli bir konudur. Ancak yeni doğum yapmış üstelik emziren bir annenin doğum sonrası beslenme düzenine özen göstermesi, yeme listesini buna göre hazırlaması gerekir.

Örneğin; yediğiniz besinlerin sütünüzden bebeğinize geçeceğini göz önüne alarak gaz yapan yiyecekleri tüketmemeniz gerekir. Kafein tüketimine de dikkat edilmelidir.

Süt üretimini artırması için bol karbonhidratlı ve şekerli ürünler tüketilmemeli; öğünler, emzirme eyleminin de kalori harcatacağı hesap edilerek hazırlanmalıdır. Mutlaka bol sıvı ve su içilmelidir. Dikişlerin iyileşme sürecini hızlandırması için proteince zengin beslenilmelidir.

Emzirme döneminde beslenme önerileri konulu yazımızı aşağıdaki linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Emzirme Döneminde Beslenme Önerileri: https://www.bebek.com/emzirme-doneminde-beslenme-onerileri/

  • Doğum Sonrası Lohusa Depresyonu

Lohusalık, anne vücudunun gebelikte geçirdiği değişimleri atlatarak gebelik öncesi hâline gelebilmesi için gerekli olan süreye verilen addır. Lohusalık dönemi yaklaşık 6-8 haftadır. Ancak yaşanan fiziksel ve psikolojik değişimlerin etkisi, kendini her kadında farklı gösterebilir.

Bazı anneler bu süreci hafif geçirirken bazı anneler atlatamayabilir. Ağlama krizleri, öfke nöbetleri, bebek ile bağ kuramama, karamsar düşüncelerin gün yüzüne çıkması gibi lohusayı zorlayan durumlar oluşabilir.

Bu süre boyunca gerek annenin kendine zaman ayırması gerek bebek bakımında yükünü hafifletmek için aile bireyleri destek olmalıdır.

  • Doğum Sonrası Kişisel Bakım

Gebelik hormonlarının bir getirisi olarak hamilelikte cilt güzelleşir, saçlar gürleşir. Maalesef doğumla beraber hormonlar eski hâline dönmeye başlayarak kadınların fiziksel görünümlerini olumsuz etkileyebilir.

Aslında bu durum, gebelik öncesine dönüş olarak kabul edilmelidir. Fakat cilt lekeleri, saçlarda aşırı dökülme gibi sorunlar doğum sonrası oldukça sık görülen problemlerdir ve anneleri etkilemektedir.

Bu dönemde kişisel bakıma genel olarak vakit ayırmak oldukça zordur. Bebekli yeni hayata adapte olmak tüm zamanınızı alabilir. Beslenmenize dikkat ederek, bol su içerek, güneş kremi kullanarak ve gerekiyorsa doktorunuza danışıp demir, çinko gibi takviyeler kullanarak saç ve cilt sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Cilt bakım ürünleri kullanmak isteyen emziren annelerin doktorlarına danışması gerekir.

Hamilelik Sonrası Dikiş İzleri Oluşumu

En İyi Bebek Deterjanı Tavsiyeleri, 5 Ürünü İnceledik!

Doğum Sonrası Cinsellikten Korkmayın!