Doğumdan Sonra Kaşıntılar

Doğum Sonrası Kaşıntı

Doğumdan sonra hemen herkesin yaşadığı hafif kaşıntı durumu doğaldır ve basit önlemler alınarak azaltılabilir. Ancak kaşıntı şiddetli ve sürekliyse karaciğerin kontrol edilmesi gerekir. Çünkü gebeliğe bağlı safra akışı yavaşlamıştır ve karaciğerden deriye kadar ilerleyip biriken safra tuzları kaşıntıyı ortaya çıkarır. Normal şartlar altında safra tuzları karaciğerde üretilir ve safra kesesinde biriktirilir, ardından besinlerin hazmedilmesi sürecinde kullanılmak için ince bağırsaklara salgılanır.

Hamilelik boyunca bu sistem tam olarak çalışmaz ve safra tuzları önce karaciğer içinde ardından diğer organlara geçerek birikir. Bu durum sonucunda kaşıntı ortaya çıkar. Buna hamilelik kolestazı denir. Hamileliğin son dört ayında ortaya çıkan bu kaşıntı genelde doğumdan sonra geçer.

Hamileliğinizin son dört ayında genellikle geceleri yoğunlaşan ve kesintisiz bir kaşıntı şeklinde gerçekleşir. Avuç içi ve ayak tabanından kaşıntının şiddeti artabilir. Eğer kaşıntı hafifse kıyafet seçimine dikkat etmeniz gerekir. Özellikle dar kıyafetler giymekten kaçının. Çünkü dar kıyafetler deri sürtünmesini yoğunlaştırır ve tahrişe neden olur. Bu nedenden dolayı rahat ve bol kıyafetler tercih etmeniz gerekir. Teninizle temas edecek kumaşların yünlü ve sentetik değil, pamuklu ürünler olmasına özen göstermelisiniz.

Serin bir ortamda ve sık sık ılık banyo yapmak deriyi rahatlatır. Bu şekilde kaşıntı hissi de azalır. Banyonun ardından kaşıntıyı azaltacak maddeler içeren her tür nemlendirici kullanılması kaşıntının azalmasında etkili olur. Hafif kaşıntının hem anne hem de bebek için bir zarar teşkil etmediğini belirtmekte fayda var.

Ancak yine de rahat etmiyorsanız durumu doktorunuza iletin ve gerekirse bir dermatoloji uzmanından yardım alın. Şiddetli kaşıntı söz konusu olduğunda da aynı önlemleri almak, yine kaşıntının azalmasında etkili olcaktır. Hamilelik kolestazı için ise kan tahlilleri ile karaciğer fonksiyonlarının incelenmesi gerekmektedir. Doktorunuzun yapacağı haftalık ya da iki haftalık kan testleri ile hamilelik kolestazının takibi sağlanır.

kasinti sebepleri

Kaşıntı Sebepleri

  • Progesteron ve östrojen hormonunun artışı
  • Hamilelik kaynaklı deri çatlakları
  • Hamilelik esnasında ortaya çıkan cilt hastalıkları (egzama, sedef gibi)
  • Gebelik ürtikeri (PUPPP)
  • Tiroid ve böbrek rahatsızlığı
  • Viral hepatitler
  • Besin alerjileri
  • İlaç kullanımı

Sonuç olarak, gebelik boyunca ve sonrasında hafif kaşıntı sıkça görülür. Ancak deride döküntünün yaşandığı ve kaşıntının şiddetlendiği durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmanız ve bir dermatoloji uzmanına gitmeniz gerekir. Jinekolog ve dermatoloji uzmanının sorunlar hakkında birlikte değerlendirme yapıp yol haritası çizmesi uygun olacaktır.

DOĞUM SONRASI KİLO VERMEK Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

DOĞUM SONRASI KİLO VERMEK https://www.bebek.com/dogum-sonrasi-kilo-vermek/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeğinizin Bavulunda Olması Gereken 9 Eşya

Çocuk Sağlığı Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar

Bebeklerde Kulak Ağrılarına Dikkat!