dogum-sonrasi-lekeleri-nasil-gecer

Doğum Sonrası Lekeleri Nasıl Geçer?

Gebelik sırasında cilt yüzeyinde oluşabilen bazı değişiklikler, bebeğiniz dünyaya geldikten sonra da görülmeye devam edebilir. Hamilelik süreci bittikten sonra cildinizin toparlanması için biraz zaman gerekir. Buna yüzünüzde oluşan lekeler de dahildir. Özellikle alın, burun ve yanak bölgelerindeki koyu cilt lekeleri kadınlar için endişe verici bir durum olarak görülebilmektedir. Peki doğum sonrası bu lekeler neden olur ve nasıl geçer? Gelin bu konuyu daha ayrıntılı bir şekilde ele alalım.

Hamilelik Lekeleri Neden Olur?

Gebelik sırasında ortaya çıkan cilt lekeleri, anne adaylarının yaygın olarak karşılaştığı bir sorundur. Bu durumun sebebi, hamilelik sürecinde, östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanmasıdır. Bununla beraber, güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarına maruz kalındığında da cilt yüzeyindeki hassasiyetin artması ile lekelenmeler oluşabilmektedir. Alın, yanaklar, burun ve üst dudak kısımlarının yanı sıra, göğüs arası, boyun ve kolların dış yüzeyinde de görülebilmektedir. Vücudun güneş görmeyen kısımlarında oluşan lekeler koyu bir şekilde belirir ve gebelik sonrasında genel olarak kaybolurlar.

Doğum sonrası cilt yüzeyindeki leke oluşumuna en çok esmer kadınlarda rastlansa da açık tenli kadınların cildi de güneşin zararlı etkilerine karşı hassas olabiliyor. Bu hassasiyete bir de gebelik durumu eklenince açık tenli anne adaylarında da hamilelik sonrası lekeler görülebiliyor. Aynı zamanda, gün içerisinde maruz kalınan güneş ışığı, ciltteki pigmentasyonu arttırarak, hamilelikte oluşabilecek lekelerin kalıcı olmasına yol açabiliyor. Bu lekelerin diğer nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Anne adayının genetik yapısı
  • Beslenme alışkanlıkları
  • Gebelik öncesinde uzun süre doğum kontrol hapı kullanılması
  • Uzun süre güneşe maruz kalınması

Doğum Sonrası Lekeleri Ne Zaman Geçer?

Gebelik esnasında ciltte beliren koyu lekeler genellikle doğumdan sonraki birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Melazma olarak adlandırılan bu pigmentasyon değişiklikleri, vücuttaki hormon seviyeleri normale döndüğünde ve vücut, cilt pigmenti veya melanin üretmeyi bıraktığında, bu lekeler kaybolmaya başlar. Aynı zamanda, göbek bölgesinde oluşan linea nigra adı verilen koyu çizgi ve hamilelik sırasında ciltteki koyulaşan lekelerde ortadan kalkar. 

Hamilelikle birlikte beliren lekeler, bu dönemin ikinci üç aylık döneminde çıkmaya başlar. Hamileliğin son üç aylık döneminde görünür hale gelen bu lekeler, vücudun herhangi bir bölgesinde yer edinebilmektedir. Bu lekeler doğumdan sonra genellikle kendiliğinden kaybolabilir. Ancak risk faktörlerini taşıyan ve güneşe maruz kalan kadınlarda kalıcı bir hal alabilmektedir.

Doğum Sonrası Lekeleri Nasıl Geçer?

Hamilelik sırasında oluşan lekeler, doğum sonrası kış aylarında etkisini kaybetmeye başlar. Tabi bu durum, güneşin etkisini hissettirdiği yaz aylarında daha da koyulaşabilir. Gebelik sonrasındaki lekeleri geçirmek için kozmetik içerikli tedaviler uygulanabiliyor. Renk açıcı kremler, güneş koruyucuları, kimyasal peeling ve lazer gibi yöntemler bu tedaviler arasındadır. Ancak bu uygulamalar kesin sonuçlar vermeyebilir. Hamilelik lekeleri, yazın güneş etkisi ile tekrar artar. Hamilelik lekelerini geçirmek için doğal ve etkili olan çözümlerde mümkündür. Hiçbir şekilde katkı maddesi içermeyen ve evde kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz doğal tedavi yöntemleri şunlardır:

Maydanoz Suyundan Maske: Yıkanıp temizlenen 1 demet maydanoz, yarım litre kadar suyun içinde kaynatılarak suyu süzülür. Elde edilen bu suya 1 limon sıkılarak, karışımın soğuması beklenir. Sonrasında pamuk yardımıyla cilde sürülebilir. Sadece limon suyu uygulamak da lekelerin renginin açılması ve cildin kendini yenilemesine etki eder.

Salatalık Suyu: Evde rendelediğiniz salatalıktan çıkan suyu, bir pamuk yardımıyla cildinize nazikçe yedirebilirsiniz. Salatalık, cilt lekelerinin önemli ölçüde azalmasına yardımcı olur.

Süt-Hardal Maskesi: Yarım bardak süt ve 1 yemek kaşığı hardal karıştırılır. Elde edilen bu karışım, lekelerin olduğu bölgeye sürülür ve üzerine temiz bir bez örtülür. Sabah uyandıktan sonra, bez ciltten kaldırılarak, nazik bir şekilde ılık su ile yıkanır. Süt ve hardal karışımı lekelerin renginin açılmasında yardımcıdır.

Soğan: Doğum sonrası lekelere karşı doğal yöntemlerden bir diğeri de soğandır. Bir dilim soğanı cilt lekelenmelerinin olduğu bölgeye nazikçe sürün. Günde 2 kez uygulayabileceğiniz bu basit yöntem sayesinde, cilt lekelerinden kısa sürede kurtulabilirsiniz.

E vitamini ve Hint Yağı Karışımı: E vitamini kapsülü ile hint yağını her ikisinden de 5 damla olacak şekilde birbirine karıştırılır. Elde edilen karışım, ciltteki lekelerin üzerine sürülür ve sabaha kadar yıkanmaz. Sabah, ılık suyla cilt yüzeyi nazik bir şekilde yıkanır. Bu karışım, haftada 3 ya da 4 kez uygulanabilir.

Nişasta ve Susam Tozu Karışımı: Yarım bardak sütün içine katılan birer ölçek nişasta ve susam tozu, karışım haline getirilerek, lekelerin üzerine sürülür ve yaklaşık 20 dakika beklenir. Daha sonra cilt durulanır.

C Vitamini Maskesi: C vitamini cilt hücrelerini besleyen ve cildin yenilenmesine yardımcı olan en önemli vitaminlerdendir. Gebelik sırasında, vücut bir miktar C vitamini kaybeder ve bu kayıp, cilt yüzeyinde lekelenmelere de neden olabilir. Maydanoz, portakal ve limon suyundan elde edilen karışım pamuk yardımı ile cilde sürülür. Cilt üzerinde yarım saat bekleyen karışım durulanır. Etkisini görebilmek için, düzenli olarak her gün uygulamaya özen gösterilmelidir. 

Hamilelik Lekeleri Nasıl Önlenir?

Anne adaylarının hepsinde doğum sonrası leke oluşumu beklenmez. Her gebeliğin etkileri farklı olduğu için, hamilelikte oluşabilen lekeleri önleyen kesin ve kalıcı bir tedavi yoktur. Ancak, görülebilir etkilerini azaltmak için bazı önlemler alınabilir. Bu önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hassas ve kuru bir cilde sahip kadınlarda, çatlama ve leke oluşma olasılığı daha fazladır. Hamilelik sırasında, cilt her zaman nemlendirilmelidir. Doktorun önerdiği güneş koruyuculu kremler kullanılmalı ve korumasız bir şekilde güneşe çıkılmamalıdır. 
  • Yüzü tamamen gölgeleyebilen şapkalar kullanmak ve kolları koruyacak uzun kollu giysiler giymek, cildi korumada faydalı olacaktır.
  • Bol su içmek, cildin kaybettiği suyu almasını sağlar. Hamilelikte su içimine özen gösterilmelidir. 
  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterin.  Meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar ve sağlıklı yağlar dahil olmak üzere besin açısından zengin gıdalar, cildiniz için dost besinlerdir.
  • Unutmamanız gereken en önemli şey ise, doğum sonrası oluşan cilt değişikliklerinin çoğunun kalıcı olmadığıdır.

Doğum sonrası ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/dogum-sonrasi/ 👶

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebekli Anne Kendine Nasıl Zaman Ayırır?

38. Hafta Gebelik

Bebeklerin Tırnakları Nasıl Kesilir?