Doğum Sonrası Lohusalık Dönemi

Doğumdan sonraki ilk 6 hafta doğum sonrası lohusalık dönemi olarak adlandırılır. Bu dönem ilk 24 saati çok erken, ilk bir haftası erken ve kalan süre de geç lohusalık olmak üzere üç farklı döneme ayrılır. Peki bu dönemde vücudumuza neler olur?

Doğum sonrasında gerçekleşen ilk değişim rahim boyutunda olur. Hamilelik sırasında 11 kata kadar büyüyebilen rahim hamilelik sonrası lohusalık döneminde küçülmeye başlar. 6 haftanın sonunda rahim gebelik öncesi boyutuna ulaşır. Bu dönemde ilk 4 hafta boyunca akıntılar görülür ve sonrasında yok olur. Aslında bu dönem daha çok iyileşme dönemi olarak da adlandırılabilir; çünkü hamilelik sonrası lohusalık döneminde serviks açıklığı azalır, vajina dokusu iyileşir, karın kasları ve pelvik kasları eski halini alır.

Lohusalık vücudun kendi kendisini iyileştirme dönemidir ancak bu süreçte belli noktalara dikkat etmek ve süreçte aktif rol almak daha rahat atlatılmasını sağlayacaktır. Hastaneden çıktıktan sonra kan dolaşımını desteklemek için basit ev işleri yapmak iyi bir yöntemdir. Beslenmede taze meyve ve sebzeler tercih edilmeli, özellikle emziren anneler protein alımına dikkat etmelidir. Doğum sonrası lohusalık döneminde süt veren annelerin ortalama 2600 kalori alması tavsiye edilir. Bağırsak hareketlerinde meydana gelen yavaşlama lifli gıda ve bol su tüketimi ile giderilebilir.

Doğum sonrasın lohusalık döneminde cinsel ilişki tavsiye edilmemektedir. Epizyotomi yarasının iyileşmesi ve vajinal akıntının kesilmesi için yaklaşık 6 hafta, yani lohusalık döneminin geçmesi gerekir.

Bu dönemde ortaya çıkabilecek komplikasyon postpartum depresyondur. Belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Sinirlilik alınganlık hali
  • Yetersiz olma korkusu yaşanbilir
  • Emzirememe veya sütüm gelmezse korkusu yaşanabilir
  • Eşten uzaklaşma hali
  • Değişik derecelerde depresyon
  • Kanama oluşabilir

Postpartum depresyon doğum sonrası lohusalık döneminde veya daha sonraki ilk bir yıl içinde görülebilir ancak erken teşhis ve tedavi ile çabuk giderilebilir bir duygu durum bozukluğudur.

Doğum sonrası lohusalık döneminde kısaca yapmanız gereken en iyi şey, dinlenmeye özen göstermek, doktor kontrollerinizi takip etmek ve bebeğinizle zaman geçirerek vücudunuzu iyileşmeye bırakmak olacaktır.

 

Lohusalık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/lohusalik-depresyonundan-kurtulmanin-yollari/

Post navigation

Bir yanıt yazın