dogum-sonrasi-adet-gorulmesi

Doğum Sonrası Ne Zaman Adet Görülür?

Doğum Sonrası Ne Zaman Adet Olunur?

Kadın vücudu, her ay doğal bir şekilde olası bir gebelik dönemine hazırlanıyor. Kadınlar, yaklaşık 35 – 40 yıl süresince rutin olarak belli zaman aralıklarında regl oluyor.

Bu zaman dilimi içinde kadın, ortalama olarak ayda 70 saat düzenli adet kanaması geçiriyor.

Bu rutin gelişme, kadın hayatının sadece iki döneminde değişiyor. Bunlardan ilki gebelik dönemi, ikincisi ise emzirme dönemi.

Bu dönemlerde adet kanamasının olmamasının nedeni ise, hipofiz bezi. Bu bez nedeniyle beyin ve yumurtalıklar tarafından, regl gelişimi bastırılıyor.

Adet Kanaması Nedir?

Normal dönemlerde reglin nasıl gerçekleştirildiğini biliyor musunuz?

İşte yanıtı: Rahim iç yüzeyinde her ay döllenmiş yumurtanın, gelip yapışmasına ve buradan beslenmesi için damarlanmasını sağlayacak bir tabaka oluşuyor.

Eğer döllenme yoksa bu duvar görevini tamamlayıp yerini alttan gelen yeni dokuya bırakarak dökülüyor. Daha sonra rahimden dolayısıyla vücuttan dışarıya atılıyor. Her ay bu işlem aynı şekilde tekrarlanmasına menstürel siklus – adet düzeni denirken; işlevini yitirerek yerini yeni oluşan yapıya bırakıp dışarıya atılan bu dokuya da adet kanı, mentürasyon kanaması adı veriliyor.

Adet Kanaması Ne Kadar Sürer?

Adet kanaması süreci, adet kanaması ve akıntısının vücut dışına atılması oldukça karışık bir süreç. Bileşik bir hormon grubu tarafından işareti verilen ve beyin tarafından kontrol edilen süreç, genellikle gebelik hariç, her ay gerçekleşiyor.

Kadınlar, yeni bir yumurtanın oluşmasından önce adet görüyorlar. Bu işlemin dört aşaması var. Bir adet döngüsü ortalama 28 gündür fakat bu kişilere göre değişiyor.

Adet döngüsünün 25 – 35 gün arasında olması normal kabul ediliyor. Adet döngüsü, çeşitli uzunluklarda olabiliyor. Yumurtlama dönemi ile adet kanamasının gerçekleştiği günlerin arası, yaklaşık 14 gün olmakla birlikte 11 ile 16 gün arası da olabiliyor.

Doğum Sonrası Adet Görme

Hamilelik sonrası, lohusalık döneminde yeniden rutin regl kanamalarının başlaması, uzun bir dinlenme ve radikal hormon değişikliği sonrasında yaşanıyor.

Hormonların tekrar faaliyete geçmeleri de çok kısa bir süre içinde olmuyor.
YouTube video

Emzirmeyen kadınlarda adet kanamaları nasıl oluyor?

Gebelikten sonra eğer anne emzirmiyorsa, regl en erken 2 hafta sonra başlıyor.

Doğum sonrası ilk adet düzensiz mi olur?

Gebelik sonrası görülen ilk adet genellikle düzensiz oluyor.

Doğum yaptıktan sonra ortalama 6 hafta sonra ilk yumurtlama,  8 – 14 gün sonra ise ilk regl dönemi başlıyor.

Doğum Sonrası Adet Düzenli Midir?

Doğum sonrası regl düzeni, ancak 2. ya da 3. regl döneminde normale dönüyor.

Kadınların yüzde 20 ile 30´unda ilk regl kanamasından önce yumurtlama olmuyor. Bazı kadınlarda ise, ikinci regl dönemi çok kısa sürebiliyor.

Ancak bunun için endişelenmek doğru değil. Çünkü üçüncü regl döneminde bu durum tamamen düzelebiliyor. Sezaryen doğum sonrası görülen adet zamanının normal doğumdan farklı değildir.

“Emzirme bitmesine rağmen 1 yıldır adet olamayan kadınlarda önce gebelik testi yapılmalı. Sonrada progesteron hormonu belli süre verilerek adet görmesi sağlanmalıdır. Buna rağmen görmezse inceleme derinleştirilir.”

Emzirmek Doğum Sonrası Adet Olmayı Geciktirir Mi?

Bebeklerini emziren kadınların adet kanamaları, emzirmeyenlere oranla daha uzun süre gecikiyor. Bunun nedeni ise, bebek anneyi emdikçe göğüs uçlarının etkilenmesi ve süt yapımını sağlayan prolaktin hormonu düzeyinin yükselmesi.

Bu da folikül gelişimini sağlayan hormonların salgılanmasını önlüyor. Eğer bebek düzenli bir şekilde emziriliyorsa, emzirme süresince foliküller dinlenmeye çekildiğinden, gebe kalma riski yüksek olmuyor.

Yani, eğer bebek düzenli bir şekilde günde 5 defa yaklaşık 10 dakika kadar emziriliyorsa, yumurtlama bastırılıyor ve regl kanaması gecikiyor.

Bilim adamları, prolaktin hormonunun emzirirken serpildiğini ve bu nedenle de reglinin geciktiğini düşünüyorlar.

Tabii ki tüm bunlar emzirmeyi kesmeye bir sebep değil…

Sizler bu konu hakkında nasıl düşüncelere sahipsiniz? Doğum sonrasında gördüğünüz ilk adet belirtileri nelerdi? Doğum sonrası görülen adetin miktarı, ağrısı ve yoğunluğu hakkında aklınızda sorular var mı?

Vücudunuzda gördüğünüz değişiklikleri ve hissettiğiniz farklılıkları önce doktorunuza danışmanız gerektiğini hatırlatır, sağlıklı ve mutlu günler dileriz!

Post navigation

Bir yanıt yazın

Kendin Yap Bebek Odası Dekorasyon Önerileri

Emzirme Döneminde Saç Boyatılır mı?

Keçi Sütü Anne Sütüne Yakın mıdır?