Hamile kalmayı planlayan ya da hamileliğinin sonuna yaklaşan anne adaylarının aklındaki en temel sorulardan biri doğum sonrasında herhangi bir maddi destek alıp alamayacakları yönünde. Yasalara göre SGK’ya mensup her anne, doğum öncesi ve sonrasında ücretli izin alabiliyor. Ancak, aynı zamanda bebeğin dünyaya gelişiyle birlikte artan masraflar ebeveynlerin gözlerini korkutuyor.
Bebeğin dünyaya gelişi manevi sorumluluklar kadar maddi sorumlulukları da getiriyor. Hayatınızdaki değişim sadece duygu düzeyinde değil, yaşam tarzınızda da gerçekleşiyor. Artık düşünecek daha fazla konu, dert ettiğiniz daha fazla şey ve daha çok endişeniz var. Bebeğinizin yanınızda, mutlu ve sağlıklı olması elbette her şeye değiyor ancak yadsıyamayacağınız gerçekler de burnunuzun dibinde. Bebeğinizin ismini seçmek, odasını hazırlamak, geleceğini planlamak gerekli olduğu kadar zevkli de. Bir de bu planları hayata geçirme kısmı var. Bu kısmın ebeveynleri en çok düşündüren kısım olduğunu söylemekte tereddüt edemeyiz. Özellikle doğumdan hemen sonra aniden artan masrafların hayatınızı değiştirmesine hazır olmanız gerekiyor.
Böylece doğum sonrası ödenen paranın miktarı da böylece merak edilenler arasında üst sıralara çıkıyor. Bu destek memur annelere sağlanırken SGK’lı diğer çalışanlara sağlanmıyor. Memur anneler doğum sonrası ödeme alırken diğer anneler iş göremezlik ödeneği alabiliyor. Doğum sonrası ödenen para memur annelere aylık katsayı *gösterge katsayı şeklinde hesaplanırken SGK’lı annelere doğum öncesi ve sonrasında izinli olduğu süre üzerinden hesaplanıyor.
İş göremezlik maddesinin detayları ise şöyle:
Kanunun 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası ile Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendinde belirtilen muhtarlar ile (b) bendinin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamındaki sigortalılar ile 5 inci maddesinin (a) ve (g) bendi kapsamındaki sigortalı kadına, analık hallerine bağlı olarak günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilecektir. Geçici iş göremezlik ödeneği hekimin vereceği istirahata bağlı olarak doğumdan önceki ve sonraki 8 haftalık sürede, çoğul gebelik halinde doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için ödenecektir. Sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine çalışılan süre eklenecektir. Bu sürelerin eklenebilmesi için doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışmasının uygun olduğuna dair sağlık raporu yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularınca düzenlenecektir.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Doğum sonrası ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/dogum-sonrasi/ 👶[/box]