Türkiye’de doğum yapacak olan ve Türk vatandaşı olan anne adaylarına devlet tarafından maddi yardım sağlanmakta ve anne adaylarına destek olmak amaçlanmaktadır. Bu yardımlar sayesinde anne adayları desteklenmekte ve teşvik edilmektedir.
Farklı koşullara göre şekillenen ve belli başlı şartlar içeren bu yardımlar devlet el ile ailelere ulaştırılmakta ve gerekli teşviğin sağlanması amaçlanmaktadır.
Ailelerin bu süreçte doğru bir araştırma yaparak haklarını öğrenmeleri, ne gibi haklardan nasıl ve ne şekilde yararlanabileceklerin öğrenmeleri önemli ve gereklidir. Bunun yanı sıra süreç içerisinde takip edilmesi gereken bir diğer önemli nokta gerekli evrakların doğru zamanda temin edilmesi ve doğru zamanda ilgili yerlere teslim edilmesidir. Bu sayede aileler oluşabilecek olası aksiliklerin önüne geçerek ilgili yardımlara kolaylıkla erişim sağlayabilir.
Tüm bu süreç içerisinde doğum parası bu yardımlar içerisinde en önemli olanıdır. Ancak bu yardımın alınabilmesinin koşulu gerekli başvurunun yapılmasıdır.
Kanunen 4A ve 4C sigorta sahibi çalışan annelere verilen doğum parası, anne adayı eğer bu sigortaya sahip değilse ve baba SGK’lı ise yine alınabilmektedir.
Şimdi gelin beraber bu yardımları ve yardımları alabilme koşullarını beraber inceleyelim.
Doğum Parasını Kimler Alabilir?
Öncelikle SGK’lı olmayan bir anne adayı bu yardımdan faydalanamaz. SGK’ya bağlı çalışan anne adaylarına da bu yardımın verilebilmesi için belli başlı şartlar vardır.
Bu şartlar aşağıda belirtildiği şekildedir.
- Anne adayının raporun başladığı tarihten itibaren ilgili iş yerinde çalışmıyor olması gereklidir.
- Doğum izninin tarihi başlamadan önce anne adayı ilgili iş yerinden çıkarsa, doğum parası alamaz.
- Bebeği doğmuş anne adayının doğumun gerçekleştiği tarihten önce son bir yıl içinde en az 90 gün sigorta priminin olması gereklidir.
- Doğum yardımının anne adayına verilebilmesi için bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi gereklidir. Düşük yapmış anne adaylarına doğum yardımı parası verilmemektedir.
- Kanuni olarak 8 hafta doğumdan, 8 hafta doğum sonrası geçerli olan iznin kullanılması gereklidir. Anne adayının bu süre zarfı içerisinde çalışması ve bu durumun tespit edilmesi halinde anne doğum parası yardımını almaya hak kazanamaz.
Doğum Parası Alınabilmesi için Hangi Evraklar Gereklidir?
Bu durum için ilk olarak SGK ile çalışan anne adayının dilekçe doldurması gerekmektedir.
Doğum sonrası anne bu hakkı istediği zaman diliminde çocuğa ait kimlik belgesi ya da doğum belgesi ile başvuru yaparak alabilir.
Baba Doğum Parası Alabilir mi?
Anne ve babanın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması halinde anne ve baba doğum yardımı parasından faydalanabilmektedir. Baba eğer memursa doğum raporu ile birlikte çalıştığı kuruma başvurmalıdır. Şayet baba özel sektörde çalışıyor ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunması gereklidir.
Doğum Parası Nasıl Hesaplanır?
İlgili hesaplama anne adayının aldığı brüt ücret ile değerlendirilir. Anne adayının doğumdan önceki son 3 aylık süreç içindeki yatan brüt ücretinin toplamına göre şekillenen hesaplamada aday annenin günlük brüt ücretinin 2/3’lük kısmı ödenir. Bu ödeme SGK tarafından yapılır ve doğum rapor parası çalışan annenin yatan brüt ücret ile şekillenir ve değişiklik gösterir.
Anne Adayına Devlet Tarafından Verilen Diğer Yardımlar Nelerdir?
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan ve doğum yapan her anne, doğum yardımı kapsamında verilen doğum parası dışında, süt parası ve ayrıca doğum yardımına hak kazanır. Bu yardımlar ile doğum yapmış anne adayına destek olmak amaçlanmaktadır.
Devlet eli ile gerçekleşen bu destek ve teşviklerin vatandaşlar tarafından bilinmesi bu yardımların amacına ulaşabilmesi açısından ayrıca önemlidir.
Bu yardımları doğum yardımı ve süt parası olarak iki başlık altında incelemek mümkündür.
Doğum Yardımı
Doğum yardımı Türkiye Cumhuryeti vatandaşı olan ya da mavi kart sahibi her anneye verilmektedir. Bu yardım ile bir kereye mahsus olmak üzere ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk ve sonrası için 600 TL para yardımı yapılmaktadır. Bu yardım Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılmakta olup, bebek sahibi olan ailelere destek ve teşvik olmayı amaçlamaktadır.
Süt Parası
Süt parası yardımının verilmesi için anne adayının herhangi bir kurumda ya da merkezde sigortalı olarak çalışılması şartı aranmamaktadır. Ancak anne adayı SGK’ya bağlı değil ise babanın SGK’ya bağlı olarak çalışması şartı ve zorunluluğu aranmaktadır.
Süt Parası Yardımı Ne Kadar?
Devlet tarafından yeni doğum yapan annelere destek olmak ve teşvik yapmak amacı ile verilen süt parasının fiyatı 149 TL’ dir. Bu yardım tek sefere mahsus olmak üzere ödenmekte ve devamlılığı bulunmamaktadır.
Senem Tokuş– İçerik Editörü
“Doğum” konulu yazılarımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Doğum: https://www.bebek.com/?s=do%C4%9Fum
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.
Sevgiler.