Doğum Sonrası Uterus

Lohusalık dönemi, annenin doğum yaptıktan sonra bebeğin 40. gününe kadar devam eden dönemdir. Gebelik süresince anne adayında gelişen hem psikolojik hem de fizyolojik değişikliklerin, bir çoğunun eski haline döndüğü dönemdir.

Anne vücudunda bulunan organlar, lohusalık döneminin başlamasıyla hamile olmadan önceki halini alamayabilir. Bu durum organların durumuna ve annenin hamile olmadan önceki sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Buna bağlı olarak hamileliğin son haftasında, doğum esnasında yahur lohusalık döneminde meydana gelen rahatsızlıklar, annenin hayatını etkileyebilir.

İnvolüsyon, doğum sonrasında anne rahminin küçülmesi ve annede fark edilen ilk değişikliktir. Küçülme, gerileme ve bir organın eski halini alması anlamına gelir.

Uterus involisyonu nedir?

Hamilelik süresince uterusun ölçülerinde ve ağırlığında fark edilir bir artış meydana gelir. Ancak doğum sonrası uterus, hızlı bir şekilde eski haline döner. Doğum sonrasında ağırlığı 1000 gram olan uterus, lohusalık döneminin de bitmesiyle birlikte, hamilelik öncesinde ki ağırlığına yani 50-100 gram’a düşer.

Doğum esnasında plasentanın ayrılması yüzünden, plasentanın vücuda yapıştığı alan yarı yarıya küçülür. Bu küçülme sebebiyle, açıkta olan damar uçlarının kapanmasıyla kanamalarda azalma yaşanır. Rahmin içini döşeyen zar tabakasının, hamile olmadan önceki haline dönmesi yaklaşık 3 hafta sürer. Plasentanın yerleştiği alansa 6 hafta sonrasında eski haline döner.

Loşia akıntısı, doğum sonrasında annenin rahmi içinde bulunan sıvıdır. Loşia sıvısının içinde doku parçaları ve kan vardır. Loşia akıntısı ilk gün koyu ve yoğun kıvamdadır. 3 gün sonrasında bu akıntı da azalma gözlenir ve koyuluğunu kaybeder. Sonrasında ise daha açık renkte gelmeye başlar. Lohusalığın son haftasında bu akıntı son bulur. Eğer 4 hafta sonrasında hala bu tarz bir akıntı yaşanıyorsa, geciktirmeden doktora gidilmelidir. Loşia akıntısında kan ve doku parçaları olması sebebiyle, enfeksiyon riski de çok büyüktür. Anne yakınlarının ve annenin, kendi hijyenine ve sağlığına özen göstermesi gerekmektedir.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın