Bebeğiniz doğduktan hemen sonra vücudunuzda birçok şey olur. Hamilelik sırasında vücudunuz çok değişti. Bebeğinizi güvende ve sağlıklı tutmak için çok çalıştı. Artık bebeğiniz burada olduğuna göre vücudunuz tekrar değişiyor. Bu değişikliklerden bazıları, göğüslerinizin sütle dolması gibi fizikseldir. Diğerleri, ekstra stres hissetmek gibi duygusaldır.
Doğumdan sonra birçok rahatsızlık ve vücut değişikliği normaldir. Ancak bazen tedavi gerektiren bir sağlık sorununun belirtileri veya semptomlarıdır. Kendinizi iyi hissetseniz bile tüm doğum sonrası kontrollerinize gidin. Bunlar, doğumdan ve doğumdan sonra iyileştiğinizden emin olmak için bebek sahibi olduktan sonra yapılan tıbbi muayenelerdir. Kontrolleriniz, sağlık uzmanınızın herhangi bir rahatsızlığı tespit etmesine ve tedavi etmesine yardımcı olur. Doğum sonrası bakım önemlidir çünkü yeni anneler doğumdan sonraki günlerde ve haftalarda ciddi ve bazen yaşamı tehdit eden sağlık komplikasyonları riski altındadır.
Doğum Sonrası Vücuttaki Değişiklikler
Perine Ağrısı
Perine vajina ve rektum arasındaki alandır. Doğum ve vajinal doğum sırasında esner ve yırtılabilir. Genellikle doğumdan sonra ağrır ve epizyotominiz varsa daha ağrılı olabilir. Bu, bebeğinizin dışarı çıkmasına yardımcı olmak için vajinanın ağzında atılan bir kesiktir.
Karın Ağrısı
Doğum sonrası ağrılar, hamilelikten sonra rahminiz (rahim) normal boyutuna geri dönerken hissettiğiniz karın kramplarıdır. Kramplar birkaç gün içinde geçmelidir. Doğum yaptıktan hemen sonra rahminiz yuvarlak ve serttir ve yaklaşık 2,5 kilo ağırlığındadır. Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, sadece 55 gr. ağırlığındadır.
Sezaryen Sonrası
Sezaryen doğum, doktorunuzun karnınızda ve rahminizde yaptığı bir kesikten bebeğinizin doğurtulduğu bir ameliyattır. Sezaryen zannedilenin aksine büyük bir karın ameliyatıdır, bu nedenle iyileşmeniz biraz zaman alabilir. Ameliyat sırasında kan kaybettiğiniz için sezaryen sonrası ilk birkaç gün veya hafta gerçekten yorgun olabilirsiniz. Karnınızdaki kesi ağrılı olabilir.
Öneriler
- Doktorunuzdan ağrı kesici ilaç isteyin. Ağrı için herhangi bir ilaç almadan önce ona danışın.
- Eşinizden, ailenizden ve arkadaşlarınızdan size bebek ve ev aktivitelerinde yardım etmelerini isteyin.
- Mümkün olduğunda dinlenin. Bebeğiniz uyurken uyuyun.
- Bebeğinizden daha ağır bir şey kaldırmayın.
- Emzirirken karnınızı yastıklarla destekleyin.
- Vücudunuzdaki sıvıların değiştirilmesine yardımcı olmak için bol su için.
Vajinal Akıntı
Bebeğiniz doğduktan sonra vücudunuz rahminizin içindeki kan ve dokudan kurtulur. Buna vajinal akıntı veya lochia denir. İlk birkaç gün yoğun, parlak kırmızıdır ve kan pıhtıları içerebilir. Zamanla, akış daha az ve daha açık renkli hale gelir. Birkaç hafta, hatta bir ay veya daha uzun süre devam edebilir.
Göğüs Şişmesi
Göğüsleriniz sütle dolarken şişer. Genellikle doğumdan birkaç gün sonra olur. Göğüsleriniz hassas ve ağrılı hissedebilir. Rahatsızlık genellikle düzenli olarak emzirmeye başladığınızda geçer. Emzirmiyorsanız, genellikle birkaç gün içinde göğüsleriniz süt yapmayı bırakana kadar sürebilir.
Öneriler
- Bebeğinizi emzirin. Bir beslemeyi kaçırmamaya veya beslemeler arasında uzun zaman geçirmemeye çalışın. Gece beslenmelerini atlamayın.
- Bebeğinizi emzirmeden önce göğsünüzden az miktarda sütü bir göğüs pompasıyla veya elle sağın.
- Sütünüzün akmasına yardımcı olmak için ılık bir duş alın veya göğüslerinize ılık havlular koyun. Tıkanmanız gerçekten acı veriyorsa, göğüslerinize soğuk paketler koyun.
- Emzirmeler arasında göğüsleriniz sızdırıyorsa, giysilerinizin ıslanmaması için sütyeninize emzirme pedleri takın.
Şişme
Birçok kadının hamilelik sırasında ellerinde, ayaklarında ve yüzünde şişlik olur. Vücudunuzdaki ekstra sıvılardan kaynaklanır. Bebeğinizi doğurduktan sonra şişliğin geçmesi zaman alabilir.
Bu şişliklerin daha hızlı düzelmesi için:
- Dinlenirken veya uyurken sol tarafınıza yatın.
- Ayağını yukarı kaldırın.
- Serin kalmaya ve bol giysiler giymeye çalışın ve bolca su için.
Kabızlık
Doğumdan sonraki ilk bağırsak hareketi doğumdan sonraki üçüncü veya dördüncü güne ertelenebilir. Sağlık uzmanınız, dışkıyı yumuşatmak ve bağırsak hareketlerini daha az rahatsız etmek için reçetesiz bir dışkı yumuşatıcı reçete edebilir veya önerebilir. Bağırsak hareketlerinizi düzenli tutmak için diyetinizdeki meyve, sebze ve kepekli tahılları artırın. Ayrıca günde en az 10 ila 12 bardak sıvı içtiğinizden emin olun.
İdrar Problemleri
Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde idrar yaparken ağrı veya yanma hissedebilirsiniz. İdrara çıkmayı deneyebilir, ancak yapamayabilir ya da bazen idrarınızı tutamayıp kaçırabilirsiniz. Buna inkontinans denir. Pelvik kaslarınız tekrar güçlendikçe genellikle kaybolur. Ağrı devam ederse doktorunuza bildirin.
Terlemek
Bu, özellikle geceleri yeni annelere sık sık olur. Hamilelikten sonra vücudunuzdaki tüm değişen hormonlardan kaynaklanır.
Kilo Vermek
Doğumdan hemen sonra yaklaşık 10 kilo ve ilk hafta içinde biraz daha fazlasını kaybedersiniz. Hamile kalmadan önce kaç kilo vermiş olursanız olun, sağlıklı bir kiloya ulaşmak için harika bir zaman. Sağlıklı beslenmek ve her gün aktif olmak, enerji seviyenizi artırmanıza yardımcı olur ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Sağlıklı bir kilodaysanız, diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına sahip olma olasılığınız, fazla veya az kilolu olmanıza göre daha az olasıdır.
Saç Dökülmesi
Saçlarınız hamilelik sırasında daha kalın ve dolgun görünebilir. Bunun nedeni, vücudunuzdaki yüksek hormon seviyelerinin hamilelik sırasında daha az saç kaybetmenize neden olmasıdır. Bebeğiniz doğduktan sonra saçlarınız dökülebilir. Saç bile kaybedebilirsiniz. Saç dökülmesi genellikle doğumdan sonra 6 ay içinde durur. Saçlarınız bir yıl içinde normal dolgunluğuna kavuşmalıdır.
Regl
Emzirmiyorsanız, doğumdan 6 ila 8 hafta sonra adetiniz tekrar başlayabilir. Emziriyorsanız, aylarca tekrar başlamayabilir. Bazı kadınlar emzirmeyi bırakana kadar tekrar adet görmezler. Döneminiz geri döndüğünde, hamileliğinizden öncekiyle aynı olmayabilir. Olduğundan daha kısa veya daha uzun olabilir. Zamanla, genellikle hamile kalmadan önceki haline döner.
Cinsellik
Birçok sağlık hizmeti sağlayıcısı, cinsel ilişkiye girmeden önce vücudunuza iyileşmesi için zaman tanımak için doğumdan sonra 4 ila 6 hafta beklemenizi önerir. Seks için hazır olduğunuzda dikkatli olun, adetiniz başlamadan hamile kalabilirsiniz.
Hazır olana kadar tekrar hamile kalmamanızı sağlamak için uygun bir doğum kontrol yöntemi kullanın ya da tavsiye için doktorunuza danışın. Doğum kontrolü hamile kalmanızı engeller. Doğum kontrolü örnekleri arasında rahim içi cihazlar, implantlar, hap ve prezervatif bulunur. Doktorunuzla, özellikle emziriyorsanız, hangi doğum kontrolünün kullanılacağı hakkında konuşun. Bazı doğum kontrolü türleri süt tedarikinizi azaltabilir. Emzirme doğum kontrolü değildir. ‘Süt korur’ inancı tamamen yanlış bir şehir efsanesinden ibarettir. Hamileliği engellemez.
Tekrar Hamile Kalmak
Çoğu kadın için doğumla tekrar hamile kalma arasında en az 18 ay beklemek en iyisidir. Hamilelikler arasında çok az zaman olması, erken doğum riskinizi artırır. (37 haftalık hamilelikten önce) Prematüre bebeklerin sağlık sorunları yaşama olasılığı, zamanında doğan bebeklerden daha fazladır. Hamilelik ve doğum anne vücudu için oldukça yorucu ve yıpratıcı bir süreçtir. Vücudunuzun bir sonraki hamileliğinize hazır olmadan önce son hamileliğinizden tamamen iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir.
Doğum Sonrası Anneler için Uyku Tüyoları https://www.bebek.com/dogum-sonrasi-anneler-icin-uyku-tuyolari/
Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.