Bir kadın normalde adet döngüsü denilen zamanlarda kanamalarını geçirmektedir. Bu döngü, son adet olumunun ilk günü itibariyle başlar ve bir sonraki adet dönemine giden tarihe kadar olan kısma denir. Genel olarak bu döngü yaklaşık olarak 28 gün sürmektedir. Kimi kadınlarda bu süreç 22 gün 35 gün aralığında da gidip gelebilmektedir.
Kadınlarda yaşanan bu adet döngüsü sırasında, yumurtalık ve rahim içindeki tabakada ve hatta beyinde farklılaşımlar meydana gelmektedir. Bu dönemde beyinden salgılanmakta olan hormonlar yumurtalardaki hücrelerin serbest kalmasına sebep olur. Bu durumda rahmin içinde bulunan tabaklar ise kendini olası bir hamileliğe karşı hazırlamaktadır. Herhangi bir gebelik olmadığında yani döllenme yaşanmadığında serbest kalan yumurta hücrelerinin zamanı tükenir. Hamilelilik için kendini hazırlayan yumurta hücreleri kendini adet kanaması olarak dışarı atar.
Hamilelik Döneminde Adet Görülmemesinin Nedeni Nedir?
Bu dönemde ve menopoz döneminde kadınlarda adet kanaması yaşanmaz çünkü bu dönemlerde kadınlarda yumurtlama olayı olmamaktadır.
Doğum Sonrası Adet
Kadınlarda doğum sonrasında adet kanamalarının başlaması emzirme dönemiyle paraleldir çünkü emziren annelerde adet kanaması emzirme dönemi sona erdikten sonra gelmeye başlar. Kadınların bir burada bir noktayı iyi ayırt etmesi gerekmektedir. O nokta ise doğum sonrası gelen kanama ile adet kanamasının karıştırılmamasıdır. Doğum sonrası kanamaları lohusalık döneminde olur, kırmızı renkte olan akıntılardır ve yaklaşık 6 hafta kadar sürmektedir. Kadınlarda oluşan normal adet kanamaları ise doğum sonrasını takip eden ilk 16 haftada tekrardan başlamaktadır ancak annenin emzirme dönemi uzuyorsa ve süre geliyorsa bu süre de uzayabilmektedir. Bebeklerini emziremeyen annelerdeyse adet kanamaları doğumdan maksimum 8 hafta sonra başlamaktadır.
Doğum Sonrasında Yaşanan Adet Düzensizliği Problem Yaratır mı?
Annenin lohusalık zamanı sona erdiğinde, adet kanamaları 22-35 günde bir defa yaşanmıyorsa anne de adet düzensizliği vardır denilebilir. Adet düzensizliğinde emzirme döneminin etkisini unutmamak gereklidir.
Bunun dışında, lohusalık döneminizin bitiminde uzman jinekoloğunuza danışıp düzenli olarak muayenenizi olmanızda fayda vardır. Adet düzensizliğiyle ilgili şikayetiniz varsa muhakkak doktorunuza danışmalısınız.
Özellikle de bebeğinizi emzirdiğiniz dönemlerde adet oluyorsanız ya da yoğun kanamalar yaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Doğum sonrası ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/dogum-sonrasi/ 👶[/box]