Doğum Sonrasında Yaşanan Depresyon

Her kadın için çocuk sahibi olmamız, tarifsiz mutluluğu olan bir durumdur. Fakat bu tarifsiz duyguları yaşamadan önce anneler zorlu meşakkatli yollardan geçer. O zorlu dönem hamileliktir. Kimi zaman ise bu durum hamilelik döneminde değil de doğum sonrası ortaya çıkmaktadır. Hayatında değişiklikler, yenilikler olan annenin bu duruma alışması biraz zaman alabilir. Doğum sonrası çoğu annede kaygı, hüzün ya da çabuk değişen ruh halleri oluşabilmektedir. Aslında bu yaşanan durumlar genel olarak 10-15 gün içerisinde geçmektedir. Nadir görülen olay ise bu belirtilerin sürekli devam etmesidir ve buna doğum sonrası depresyonu denilir. Doğum sonrası depresyonu, doğum sonrasını takip eden  ilk haftalarda başlayıp 2 yıl gibi bir süreyle devam edebilir.

Doğum sonrası depresyonunun nedeni nelerdir?

Doğum sonrası depresyonunun birçok nedeni olabilmektedir.  Bunlar;

-Psikolojik nedenler:  Doğum yapan kadınların hormonlarında değişiklikler olmasının yanı sıra psikolojik bozukluklar depresyonu tetikler. Psikolojik bozuklukların nedenleri arasındaysa; stres, sosyal hayattaki ilişkiler, problemler gibi faktörler etkilidir. Kimi anneler doğum sonrasında dışlandığını ya da hayatının kendilerinden başka kimselerinin yönettiğini düşünür. Hatta kimi anneler, hayatlarının boğucu olduğunu, doğum sonrası annelik hissinden ayrılıp sadece bebeklerin besleyicisiymiş gibi hissetmektedir.  Hamilelik döneminin sonra ermesiyle bebekle olan yakınlıklarını kaybetmiş gibi hissedebilmektedirler.

– Biyolojik nedenler: Hamilelik döneminde artış gösteren progesteron ve östrojen hormonları doğum sonrasında birden bire düşüş gösterir. Bu hormonsal değişiklikler anneyi etkileyerek depresyona sebep olabilir. Aynı zamanda geciken doğuma bağlı olarak tiroid bozuklukları da depresyonu tetikleyen unsurlardandır.

Aynı zamanda doğum sonrası depresyonunun normal depresyonlardan farklıdır. Doğum sonrası depresyonda intihar düşünceleri çok nadirdir, genellikle akşam ve gece saatlerinde yükselirler ama daha kısa sürerler. Yoğun zihin karışıklıkları yaşarlar.

Doğum sonrası depresyonun belirtileri var mıdır?

Doğum sonrası depresyonun belirtileri olarak aşağıdaki durumları sıralayabiliriz;

  • Yoğun halsizlik
  • Aşırı hüzünlü olma hali ya da boşluk hissi
  • Arkadaş veya aile ortamından uzaklaşma, içine kapanıklık
  • Konsantrasyon zorluğu
  • Bebek ile ilgili endişeler
  • Hafızada zayıflama
  • Sürekli öfkeli olma hali, sıkıntı hissi, bunalma, kendi kendine ağlama ya da panik atak geçirme
  • Yerinde durmakta güçlük çekme
  • Uykusuzluk, iştahsızlık ve hatta hızlıca kilo kaybı
  • Bebek ile ilgilenmeme isteği, hatta bebeği öldürme isteği
  • Neşeli ve mutlu olacağı bu dönme çökmüş hissetme ve her şeye karşı isteksizlik

Bütün anneler bu olayın fizyolojik bir durum olduğunu kabullenmelidir. Bir bebeğe bakamamak duygusuyla, onlarla yalnız kalmak genel olarak onları tedirgin eder. Bebeklerin bakımı anneleri ürkütür. Bu durumu çoğu annenin yaşadığını ve bunun geçici olduğunu akıldan çıkarmamak gerekir. Bu durumda kendinize biraz vakit ayırmaya çalışın. Eğer depresyon hali anne adayında devamlılık gösteriyorsa, psikologlardan ya da doktorlardan mutlaka yardım almalıdır. Unutmayın; anne olmak harika bir duygudur ve her anının tadını çıkarmak gereklidir.

 

Hamilelik psikolojisi ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/gebelik-surecinde-annenin-psikolojisi/

Post navigation

Bir yanıt yazın