Doğum

Doğum Sürecinde Rahim Ağzı Açıklığı Ne İfade Eder?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk günden itibaren minik yavrunuzu kucağınıza alacağınız günün hayali ile yaşarsınız. Gebelik sürecinin sonlarına yaklaşırken ise, doğum heyecanı iyice artış gösterir.

Normal veya sezaryen, hangi doğum şekli olursa olsun annelerin bebeklerinin dünyaya geliş anı ile ilgili pek çok merak ve endişesi olacaktır. Özellikle vajinal yolla gerçekleşecek doğumlarda süreç daha ağır ilerlediğinden, belirtilerin iyi yorumlanması önemlidir.

Her hamilenin doğum serüveni farklı şekilde ilerler ve her belirti her anne adayında farklı seyredebilir. Ancak miniğinizin normal yoldan doğabilmesi için gerekli olan en önemli şey, rahim ağzında meydana gelen açılmalardır.

Bu açılmalar sayesinde, bebeğinizin dışarı çıkabilmesi için gerekli olan genişlik sağlanmış olacaktır. Genellikle gebelikte 2 cm açılma ve sonrası, o büyük anın habercisi olarak kabul edilir. Bu sebeple, açılmalar iyi takip edilmelidir.

Peki rahim ağzı açıklığı ne demektir, doğumdaki anlamı ve önemi nedir, açılma sonrası doğum ne zaman başlar?

Rahim Ağzı Açıklığı Nedir?

Beklenen gün yaklaştıkça bebeğiniz doğum kanalına doğru baskı uygulamaya başlar ve bu baskı ile beraber bel ve kasık bölgelerinizde ağrılar hissetmeye başlarsınız.

Bebeğin artık vücudunuzdan ayrılma vaktinin gelmesi ve yerçekimi yönünde ilerlemeye çalışması ile, rahim ağzı denilen ‘serviks’in yumuşaması ve incelmesi olayı gerçekleşir. Bu olaya, ‘servikal silinme’ de denir.

Servikal silinme, yani rahim ağzının yumuşayarak incelmeye başlaması, gebeliğin son haftasında meydana gelir ve doğumun 1.evresini oluşturur. Ardından rahim ağzı yavaş yavaş genişleme gösterir. Başlangıçta 0 cm olan rahmin girişi, doğumun ilerlemesi ile birlikte 1 cm’den 10 cm’ye kadar açılma gösterir.

Rahim ağzı açıklığı 10 cm’ye ulaştığında ise, artık bebeğiniz doğmaya hazır demektir. Rahim ağzının açılması, ‘dilatasyon’ adı ile tanımlanmaktadır.

Kısacası; rahim ağzı açıklığı, doğumun gerçekleşmesi ve bebeğin dışarıya çıkabilmesi için gerekli olan vajinal açıklık olarak tanımlanabilir.

Doğumun Ne Zaman Gerçekleşeceğine Dair İşaretler

Vajinal doğum 3 evreden oluşan bir süreçtir.
  • 1.evrede, servikal silinme ve dilatasyon (rahim ağzının açılması) gerçekleşir. Ardından nişan gelmesi denilen, rahim girişini kapatan mukuslu yapının dışarı atılması olayı meydana gelir. Bunu takiben suyun gelmesi, yani bebeğin içinde bulunduğu amniyotik kesesinin açılması gerçekleşir. Açılmaya kasılmalar da eşlik etmektedir.
  • 2.evrede, bebek 10 cm açıklığa ulaşmış rahim ağzından çıkmak için doğum kanalında ilerler ve dışarı çıkar.
  • 3.evrede, bebeğin eşi denilen plasentanın atılması olayı gerçekleşir ve doğum süreci tamamlanır.

Bu evrelere bakıldığında bebeğinizin dünyaya gelebilmesi için gerekli olan ilk işaretin servikal silinme ve rahim ağzının açılması olduğunu kabul edebiliriz.

Öyle ki, minik yavrunuzun dışarı çıkabilmesi için gerekli olan uygun açıklık sağlanmadan doğum başlayamaz. Bu nedenle, rahimde açılmalar başladığında ebe veya doktor tarafından belli aralıklarla rahim ağzı elle muayene edilerek genişlemenin seyri takip edilmektedir.

doğum

Doğum Sürecinde Rahim Ağzı Açıklığı Ne İfade Eder?

Normal doğum tamamen rahim ağzı açıklığına bağlı olarak gelişen bir süreçtir. Ancak bu süreç, her hamilede farklı sürelerde ilerleme gösterir.

Özellikle ilk vajinal doğumunu yapacak olan gebelerin daha uzun bir süreç geçirdikleri görülmektedir. İlk normal doğumdaki açılmaların gerçekleşmesi yaklaşık 12-14 saat aralığında sürerken, ikinci veya sonraki doğumunu yapan kadınlar için bu süre 4-6 saate kadar düşebilmektedir.

Bunun nedeni de, rahim kaslarının daha önce gereken genişleme ve esnemeyi yaşamış olması ve dolayısıyla daha kolay açılma göstermesidir. İlk vajinal doğumlarda uzun süren rahim ağzı açılmaları, doğum eyleminin gidişatı üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Rahim ağzı, 3-4 cm açıklığa ulaşana kadar uzun bir süre geçmektedir.

4 cm sonrasında eğer ilk normal doğum gerçekleşiyorsa saat başı 1 cm, ilk doğum değilse saat başı 1,5-2 cm açılma olması beklenmektedir. Bu nedenle 4 cm açıklığa ulaşılmasının ardından saat başı doktor muayenesi yapılarak, bebeğinizin ne zaman doğacağına dair bir fikir elde edilebilmektedir.

Doğumun Başlaması için Kaç cm Açılma Olmalıdır?

Rahmin 4 cm açıklığa ulaşması yavaş gerçekleştiği için doktorunuz tarafından bu süreyi evde geçirmeniz uygun görülebilir. Bu uzun bekleyişi hastanede geçirmektense ev konforu ve rahatlığında yaşamanız sizin için daha ideal olacaktır. Bu olayı takip edebilmek ise, açılmalara eşlik eden kasılmaların sıklığını ve şiddetini takip etmekle sağlanabilir.

Belirtilerin yanlış yorumlanması, özellikle ilk kez anne olacak gebelerin erken davranmasına neden olabilmektedir. Bu aşama, ebeveynlerin en çok merak ettiği ‘Doğum kaç cm açıklık olursa başlar?’ sorusunu akıllara getirmektedir.

Genellikle 4 cm açılmanın ardından açılmalar hızlanarak devam edecektir. Bu nedenle, 4 cm açıklık doğumun kritik belirleyicisi olarak kabul görür. Ancak doğumun, yani bebeğinizin doğum kanalından geçerek dışarı çıkmasının gerçekleşebilmesi, rahim ağzı açıklığının 10 cm genişliğe ulaşması ile mümkün olabilmektedir.

Yeterli Açıklık Sağlanamazsa Ne Olur?

Bazı durumlarda açılmalar durabilmekte ve devam etmemektedir. Kimi zaman 1-2 cm açıklığa ulaşılır ve günlerce bir gelişme kaydedilemez, kimi zamansa 4 cm genişlikten sonra 6 saat veya daha fazla süre hiç bir ilerleme olmaz. Bu gibi durumlarda dışarıdan tıbbi müdahale gerekebilir. Bu müdahaleler şu şekilde olabilir:

  • Suni sancı
  • Zarların sıyrılması
  • Amniyotik kesenin patlatılması
  • Sezaryen

Bu müdahaleler, beklenen açıklığa ulaşılması durumunda yapılmaktadır. 4 cm olan kritik açılmadan sonra herhangi bir değişiklik meydana gelmiyorsa, doktorunuz sizi ve bebeğinizi muayene ettikten sonra bu müdahalelerden birine ihtiyaç duyabilir.

Rahimde 1 cm Açılma Doğumun Başladığının Habercisi midir?

Normal şartlarda kadınlarda rahim ağzı açıklığı yoktur, yani 0 cm olarak kabul edilir. Bebeğinizin dünyaya gelme vakti geldiğinde ise vücudunuz kendini doğuma hazırlamaya başlar. Peki rahimde 1 cm açılma varsa doğum ne zaman olur?

1-2 cm’lik rahim ağzı açılması, doğumun ne zaman gerçekleşeceğine dair kesin bir bilgi verememektedir. Yaşadığınız normal doğum deneyimlerine de bağlı olarak, bu süre farklılık gösterebilmektedir.

1 cm açılma sonrası saatlerce açılma gerçekleşmeyebilir. Bu sebeple, gebelikte 2 cm açılma olması da, doğumun başladığının kesin bir habercisi olmamaktadır. Normal doğum, aşama aşama ilerleme gösteren bir eylemdir ve minik yavrunuzun geçebileceği uygun genişlik sağlanmadan doğum başlamayacaktır.

https://www.bebek.com/normal-dogum-hakkinda-merak-edilen-her-sey/

https://www.bebek.com/sezaryen-dogum-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey/

Post navigation

  • Geri bildirim: Hamilelikte Nişan Gelmesi - Bebek.com

Bir yanıt yazın

İlk Emzirmeye Nasıl Başlanır? Doğru Emzirme Nasıl Olmalıdır?

Doğumdan Sonra Kan ilacı Ne Kadar Kullanılmalıdır?

Doğumu Kolaylaştıran 7 Etkili Yöntem