Doğumdan Sonra Kabızlık Nasıl Geçer?

Doğumdan Sonra Kabızlık Nasıl Geçer?

Doğumdan sonra kabızlık, anne adaylarında sık rastlanan bir durumdur. Birçok hamile kadın, bu dönemde az bağırsak hareketleri nedeniyle, gebelik süreci ve sonrasında kabızlık problemi yaşar. Bu rahatsızlık, doğumdan sonra da devam edebilir, doğum sonrası ilk kez de ortaya çıkabilir. Genel anlamda bu problem, bağırsak hareketlerinin, herhangi bir nedenden ötürü, yavaş olmasından dolayı, dışkının bağırsaklarda uzun süre kalması ve kuru hale gelmesidir. Böyle bir durumda, tuvalete çıkma normale göre daha zor bir hale gelir. Doğum sonrasında, iyileşmeye ve toparlanmaya çalışan vücudun, kabızlık sorunuyla karşılaşması gerçekten çok rahatsız edici bir durumdur.

Doğumdan Sonra Kabızlık Neden Olur?

  • Uykusuzluk ve Yorgunluk: Aslında bu problem bütün ebeveynlerin ortak sorunu olarak bilinir. Doğumdan sonra, bebeğinizle birlikte eve geldiğinizde, artık onun ihtiyaçları doğrultusunda yaşamaya başlarsınız. Bebeklerin sık sık uyuma ya da uyanma ve geceleri acıkmaları gibi durumlar sebebiyle bitkin düşerek uykusuz kalan annelerin, bağırsak alışkanlıklarında da bu nedenlerden dolayı değişiklikler yaşanabilmektedir. Uyku düzensizliği ve eksikliği, strese yol açarak, kabızlığa da neden olabilmektedir.
  • Stres ve Endişe Halleri: Yeni doğan bebeğiniz, birçok yönden hayatınızı değiştirir. Eve kattığı neşe ve sevincin yanında bir de istemeden de olsa stresli ve endişeli olmanız aslında gayet normal bir durumdur. Karmaşık haldeki duygular, vücuttaki stres hormonlarını etkileyerek, sindirim sisteminizde olumsuzluklara neden olabilir. Bu durum, bazı kadınlarda, ishal problemi, bazılarında ise kabızlık olarak görülmektedir.
  • Sıvı Kaybı ve Diyet: Bebeğinizi emzirmek, uyutmak ve diğer ihtiyaçları için onunla ilgilenmek oldukça önemlidir. Ancak bu durumun telaşı içerisine girdiğinizde, kendi öz bakımınızı ve beslenmenizi ve sağlığınızı da düşünmeniz hem kendiniz hem de çocuğunuz için daha da önem arz etmektedir. Özellikle emzirme döneminde bol sıvı alımına dikkat etmelisiniz. Çünkü, vücudunuzun fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, gerekli sıvı miktarının karşılanamaması sonucunda dehidrasyon yani sıvı kaybı meydana gelmektedir. Bu da bağırsak hareketlerinizi olumsuz yönde etkileyerek kabızlığa neden olabilir. Bu yüzden gün boyunca, bolca su ve diğer sıvılardan içmek bedeninizi koruyacaktır. Bununla beraber, Doğum sonrasında uygulanan bilinçsiz diyetler de yine kabızlıkla beraber çeşitli hastalıklarında oluşmasına sebep olabilmektedir.
  • Düşük Aktivite: Doğum sonrasında dinlenmek ve uzanmak şüphesiz en çok isteyeceğiniz şeyler olabilir. Ancak, ayakta geçirilen sürenin azlığı sindirim sisteminizi yavaşlatabilir. Bağırsaklarınızın, güçlü ve sağlıklı bir şekilde çalışır durumda olmasına yardımcı olmak istiyorsanız, sizi yormayacak şekilde hafif egzersizler yapmak, yürümek ve ayakta geçirilen süreyi biraz uzun tutmak yararlı olacaktır. Çünkü doğumdan sonra kabızlığın bir nedeni de hareketsiz kalmak ve düşük aktivitedir.
  • Kullanılan Bazı İlaçlar: Doğumdan sonra kullanılan bazı ağrı kesiciler, kabızlığa neden olabilmektedir. Dikiş, kas ve baş ağrılarınız sebebiyle kullanmak isteyeceğiniz bu ağrı kesiciler, bağırsak hareketlerini yavaşlatabilmektedir. Bununla beraber, alınacak antibiyotikler de genelde ishal problemlerine yol açsa da bazı durumlarda kabızlık da yapabilmektedir. 
  • Vitaminler: Doğum sonrasında, beslenmeye yardımcı ve takviye olabilecek vitaminler, vücudunuza da enerji verir. Aynı zamanda bebeğiniz doğduktan sonra, oluşabilen kansızlık problemlerinde de kullanılabilen demir takviyeleri de vücudunuzu toparlamanızda yardımcı olur. Ancak alınan bu takviyeler, kabızlığa yol açabileceğinden, yediklerinize ve bol sıvı alımına dikkat etmenizde fayda vardır.

Doğumdan Sonra Hemoroit Neden Olur?

Anal kanalın üst bölümünde genişlemiş olan damar yumaklarına verilen addır. Bu rahatsızlık, halk arasında mayasıl ya da basur olarak bilinir. Genelde gebeliğin son 3 aylık döneminde görülebilen bu damar yumakları, makattan dışarı sarkabilir, kanama ya da kaşıntıya neden olabilir. Hemoroit probleminin en önemli nedeni kabızlıktır. 

Hafif hemoroit durumlarında, evde uygulanabilecek basit yöntemlerle ve doktorunuzun vereceği ilaçlarla tedavisi yapılabilir. Bununla beraber, bu rahatsızlığın iyileşebilmesi için öncelikle kabızlık sorununun düzelmesi gerekir.

Doğumdan Sonra Kabızlık Nasıl Geçer?

Doğumdan sonra kabızlık problemi, normalde birkaç gün ila 1 hafta içerisinde geçer. Tabi bu zaman içerisinde kendinize de biraz izin vermelisiniz. Sezaryen ya da normal doğum yapan anneler, tuvalete çıkmada zorluk yaşayacakları düşüncesiyle, bu ihtiyacı erteleyebiliyorlar. Bu da kabızlık sorununun kronik hale gelmesine sebep olabilmektedir. Peki doğum sonrası kabızlıkla nasıl başa çıkılır? İşte size evde uygulayabileceğiniz tavsiyeler:

  • Bol Bol Su İçin: Gün içerisinde 8 ila 10 bardak su içmek oldukça önemlidir. Bununla beraber, ılık bitki çayları da tüketebilirsiniz. Öğünlerinize ekleyeceğiniz lif içeren besinler, tükettiğiniz suyu emecek ve bu, dışkının daha yumuşak ve kolay geçişini sağlayacaktır.
  • Yediğiniz Besinler Önemli: Zengin lif içeriğine sahip gıdalar, sindirim sisteminizi harekete geçirmede yardımcı olur. Tam tahıllı besinler, taze meyve sebzeler, kuru yemişler ve kahvaltılık gevrekler lif oranı yüksek harika gıdalardır.
  • Ara Öğün: Ara öğünler uygulamak, sindirim sisteminizin hızlanmasında yardımcı olur. Bu yüzden mümkün olduğunca gün içerisinde 6 öğün beslenmeye çalışın.
  • Hareket Etmek ve Yürümek: Özellikle sezaryen doğum sonrasındaki iyileşme sürecinde, kendinizi yormayacak şekilde yavaş bir tempoda yürümek, bağırsaklarınızı da harekete geçirecektir. Bunun yanında, herhangi bir egzersiz planı yapmak istiyorsanız, doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.
  • Uzak Durulması Gereken Gıdalar: Özellikle ilk 10 gün bazı gıdaları tüketmemeniz, sindirim sisteminiz açısından oldukça önemlidir. Bu gıdalar; fast food ürünler, kızartmalar, abur cubur tarzda yiyecekler, pirinç ve patatestir.
  • Demir İçeriği Bakımından Zengin Besinler: Doğum sonrasında alınan demir takviyeleri, kabızlığınızı daha da tetikliyorsa, demir açıcından zengin olan yiyeceklerinizi öğünlerinize dahil edin. Bunlar; tavuk, kırmızı et, koyu yapraklı sebzeler ve fasulyedir.
  • Stresle Başa Çıkmak: Bunun için, meditasyon, ılık duş, rahatlatıcı hafif egzersizler gibi gevşetici teknikler deneyin ve mutlaka kendinize uyku için zaman ayırın.

Hangi Durumlarda Doktora Gitmelisiniz?

Doğum sonrası kabızlık çoğu kadında yaygın bir durumdur. Evde yapılacak basit birkaç uygulamayla çözümlenebilmektedir. Ancak, kabızsanız ve aşağıdaki gibi belirtileriniz varsa doktorunuzla iletişime geçmeniz tavsiye olunur:

  • Aşırı rektal kanama
  • Şiddetli şekilde hissedilen mide ağrısı ya da rektal ağrı
  • Dışkıda kan ya da mukus
  • Kabızlıkla dönüşümlü olarak görülebilen ishal problemi
  • Vajina, vulva ya da perinede şiddetli ve ağrılı şişkinlik
  • Doğumdan sonraki 3. günde bağırsak hareketlerinin görülmemesi

Doğum sonrası kabızlık, çoğu kadında, kendi kendine iyileşir. Evde yapılabilen doğal tedavi çözümleri, günlük sağlıklı beslenme ve hafif egzersizler bu durumun iyileşmesinde yardımcı olabilmektedir. Daha ciddi kabızlık durumlarında, doktorunuz verdiği bazı ilaçları kesebilir ya da değiştirebilir. 

Deneyimlerinizi ve sorularınızı yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz!
Sağlıklı günler diliyoruz.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bisküvili Bebek Maması Tarifi

Bebeğinizi Güldürmenin 6 Yolu!

Bebekler İçin Sağlıklı Yemek Pişirme Teknikleri