Doğurma Evreleri: Ikınma ve Doğurma

Doğumun Evreleri: Ikınma ve Doğurma

Rahim ağzı tam olarak açılmış ve sizin ıkınma hissiniz gelmişse, doğumun ikinci evresi başlamıştır. Şimdiye kadar siz ne kadar yorulsanız da asıl işi yapan rahminizdi. Bundan sonra güçlü kasılmalara sizde kendi çabanızı katarak bebeği dışarı itebileceğiniz için daha verimli bir döneme girmiş bulunuyorsunuz.

Bu evre genelde yarım saat ile bir saat arasında bir zaman alır. Ama bebeğin dışarı itilmesi 10 dakikada da bitebilir, 2 saatte de. Bu evredeki kasılmalar genellikle geçiş dönemindekinden daha düzenlidir.

Sancılar, şiddeti daha da artmakla birlikte sizi ilk evredeki gibi rahatsız etmezler. Kasılmalar yine 60-90 saniye arasında sürerler, ancak araları açılmıştır (genellikle 2-5 dakika) ve daha az sancı verirler.

İkinci evrenin özelliği yoğun bir ıkınma ihtiyacıdır. Ikınmak zor gelebilir, ancak ebe yada doktor size en doğru pozisyonu bulmanız ve nasıl ıkınacağınız konusunda yardımcı olacaktır. En çok ıkınmanız gereken zamanlarda sizi uyaracaktır.

Artık ıkınabileceğiniz için duygusal olarak rahatlayabilirsiniz. Ayrıca heyecan ve coşku da duyabilirsiniz. İkinci evre fazla uzadığında genelde kadınların isteği bebeği görmek değil, bu işkencenin sona ermesidir; bu doğal ve geçici bir tepkidir ve kesinlikle anne sevgisinin derecesini göstermez.  

Bu Evrede Neler Yapabilirsiniz?

  • Ikınma pozisyonu alın, bu doktorunuzun tercihine göre değişir ama en iyisi yarı çömelir bir duruştur, çünkü bu bebeğin gelmesine yerçekiminin de yardım etmesini sağlar ve ıkınma gücünüzü arttırır. Tüm gücünüzü kullanın. Ne kadar etkili ıkınırsanız ve ne kadar çok enerji harcarsanız, bebeğinizde doğum kanalındaki yolculuğunu o kadar çabuk tamamlar. Yine de enerjinizi kontrollü harcayın, düzensiz çılgınca ıkınmak yerine doktorunuzun direktiflerine uymaya çalışın.
  • Tüm perine bölgesine ağırlık verdiğiniz için makatınız boşalabilir, bunu önlemeye çalışmak ilerlemeyi engelleyebilir. Hemen her kadın doğum sırasında bağırsaklarını istemsiz olarak boşaltabilir, hatta birazda idrar kaçırabilir. Odadaki hiç kimse buna aldırış etmeyecektir, sizde etmemelisiniz.
  • Doğal olanı yapın, ihtiyaç duyduğunuzda aksi söylenmedikçe ıkının. Kasılma gerilediğinde birkaç derin nefes alın; sonra bir nefes daha alın ve tutun. Kasılma en şiddetli hale geldiğinde artık nefesinizi tutamayacak duruma gelene dek tüm gücünüzle ıkının. Her kasılmada beş kez kadar ıkınma ihtiyacı duyabilirsiniz.
  • Nefesinizi tutup tüm kasılma boyunca ıkınmaya çalışmak yerine, ihtiyaç duyduğunuz her seferinde ıkının, uzun süre nefesinizi tutmak sizi yorabilir ve bebeğinizi oksijensiz bırakabilir. Kasılma geriledikçe birkaç kez derin nefes almak solunum dengenizi yeniden düzeltecektir. Bu konuda doktor ve hemşireniz size yol gösterecek ve konsantrasyonunuzu sağlamanızda yardımcı olacaktır.
  • Ikınırken bacaklarınız ve perineniz dahil tüm bedeninizi gevşetin.
  • Size söylendiğinde ıkınmayı kesin (bebeğin çok hızlı doğmasını engellemek için bu gerekebilir) ve nefes verin veya üfleyin.
  • Kasılmalar arasında personelin yardımı ile dinlenin, gücünüzü yeniden toplamanız için doktorunuz bir iki kasılma boyunca ıkınmamayı önerebilir.
  • Bebeğin başı bir görünüp bir kayboluyorsa ümitsizliğe kapılmayın. Doğum iki adım ileri bir adım geri giden bir süreçtir.

Eşinize Düşenler:

  •  Rahatlatmayı ve destek vermeyi sürdürmek
  • Doğuma hazırlık konusunda öğrendiklerinizi hatırlayarak ıkınmasını ve solunumunu yönlendirin ya da doktorun söylediklerini ona iletin.
  • Eşinizin kasılmalar arasında gevşemesine yardımcı olun.
     
  • Ikınırken gerekiyorsa sırtını destekleyin, elini tutun, terini silin.
  • Düzenli olarak kaydettiği ilerlemeleri ona anlatın, bebeğin başı göründüğünde ona haber verin.

Doğum Anı

Artık sıra doğumun en önemli aşamasına gelmiştir. Birazdan bebeğinizin başına dokunabilecek, az sonrada onu kucağınıza alacaksınız. Doğumun ardından büyük bir rahatlama duyacağınız kuşkusuz, ama merak, bebeğe karşı aşırı duyarlık, sevinç gözyaşları ya da daha sonra ne olacağının kaygısı da hissedebileceğiniz duygular. İlk olarak bebeğin başı rahim ağzına iyice yaklaşarak pelvis tabanına dayanmıştır.

Doktor ve eşiniz başın oluşturduğu şişliği görebilir. Az sonra, her sancı ve kasılma ile biraz daha ilerleyen bebeğin başı da görülecektir. Ancak bebek sancı geçerken biraz geri çekilebilir. Bu gayet normal bir olaydır, kaygılanmayın.

Bebeğin başı görünmeye başladığında doktor sizden artık ıkınmamanızı isteyecektir, çünkü baş birdenbire çıkarsa doğum yolunda yırtıklar oluşabilir. Gevşeyin ve kesik kesik soluk alın. Genellikle ilk doğumlarda yada bebek iriyse, yırtığı önlemek için vajina girişinin altına, makata doğru bir kesi yapılır.

Bu kesi doktor kontrolü altında yapıldığından daha sonra epizotomi denen bir işlemle dikilir ve hiç sorun yaratmaz. Oysaki kendiliğinden oluşan yırtıklar düzensiz olur ve daha sonra dikişi güçleştirir.

Bebeğin başı vajinayı gerdiğinde biraz canınız yanabilir, ancak bu kısa sürecek ve doğumdan sonra yerini hafif bir uyuşma alacaktır. Baş genelde bebeğin başı yere bakar konumda doğar. Doktor hemen göbek kordonunu kontrol eder ve bebeğin boynuna dolanıp dolanmadığına bakar.

Daha sonra bebek başını yüzü annenin bacaklarından birini görecek şekilde yan çevirir. Bu sırada gözleri, ağzı, burnu temizlenir. Gerekiyorsa bebeğin üst solunum yollarında kalan sıvı bir tüple emilerek temizlenir.

İzleyen birkaç sancı ile bebeğin vücudu da kayarak çıkar. Bebeğin kordonu klemplenir ve bu arada size gösterilebilir. Bebeğiniz biraz morarmış gibi görünebilir ve büyük olasılıkla ağlıyordur.

Bebeğinizin göbek bağıda kesildikten sonra artık onu eğer herhangi bir sorunu yoksa bağrınıza basabilirsiniz.

“Bebeğinizi beklerken sizi neler bekler” kitabından alınmıştır.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Doğum yöntemleri ile ilgili daha fazla makale için: https://www.bebek.com/dogum-yontemleri/ 👶[/box]

Hamilelikte Doğru Yatış Pozisyonları

Suni Sancı ile Doğum

Bayramda Hamileler Nasıl Beslenmeli?