Anne adaylarını en çok endişelendiren konuların başında düşük geliyor. Peki, düşük nelerden kaynaklanıyor ve önlenmesi mümkün mü? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Kayhan Yakın düşük hakkında merak edilen soruları cevapladı.
Düşük nedir? Düşük belirtileri nelerdir?
Düşük, sağlıklı olmayan bir gebeliğin sonlanması anlamına gelir. Ne yazık ki gebeliklerin yaklaşık yüzde 15’i düşükle sonuçlanmaktadır. Düşükler çoğu zaman ağrılı kanama ile kendini gösterir. Bazen bu belirtiler başlamadan önce ultrasonografide bebeğin kalp atışlarının görülmemesi de düşük habercisi olabilir.
Anne adayları hangi belirtileri hissettiğinde hemen doktorunu aramalıdır?
Gebelikte, kasıklarda gerilme, çekilme, batma, elektriklenme veya adet benzeri hafif ağrılar görülebilir. Ancak şiddetli ağrı yaşanırsa, doktoru aramakta fayda vardır. Yine gebelik süresince hafif leke tarzında kanamalar görülebilir ancak açık kırmızı renkli kanama mutlaka kontrol gerektirir.
Hangi durumlar düşük riskini artırır?
Düşükler bebeğin sağlıklı olmamasından kaynaklanır. Dolayısıyla, düşük aslında sağlıklı olmayan gebeliğin kendiliğinden sonlanmasıdır. Çoğu zaman altta yatan sebep bebeğin kromozom veya genetik yapısındaki bozukluklardır. Anne ve babadan gelen sağlıklı hücreler birleşip embriyoyu oluştururken kromozom yapılarını doğru bir düzende bir araya getirmeleri gerekir. Eğer bu aşamada bir problem yaşanırsa, bebeğin sağlığı onarılamaz şekilde etkilenir ve gebelik düşükle sonuçlanır.
Bazı özel hastalıklar da sağlıklı bir bebeğin düşükle kaybedilmesine sebep olabilir. Örneğin rahim yapısında doğuştan kaynaklanan şekil bozuklukları, kontrol altına alınmamış diyabet, tiroid hormon bozuklukları, bazı özel bağışıklık sistemi hastalıkları, kanama-pıhtılaşma sistemi bozuklukları ile anne veya babadan aktarılan özel genetik anomaliler düşük riskini artırabilir.
Tekrarlayan düşük denildiğinde ne anlıyoruz?
İlk gebeliğin düşükle sonlanması, bir sonraki gebelikte düşük riskini artırmayacaktır. Aynı durum iki kez düşük yapan kişiler için de geçerlidir. Ne var ki, üç veya daha fazla sayıda düşük yaşamış olan kişilerde, bir sonraki gebeliğin yine düşükle kaybedilmesi riski artar. Bu nedenle, üç veya daha fazla sayıda düşük yapan kişileri “tekrarlayan düşük” tablosu altında ayrı bir değerlendirmeye tabi tutmak gerekir.
Tekrarlayan düşüklere karşı nasıl bir tedavi izlenir?
Tekrarlayan düşük yaşayan çiftlerde, altta yatan sebebin araştırılması ve saptanan hastalığa yönelik tıbbi veya cerrahi tedavinin yapılması faydalı olacaktır. Eğer sebep anne veya babadan aktarılan bir kromozomal-genetik hastalık taşıyıcılığı ise, yardımcı üreme teknikleri programı dahilinde embriyoların genetik inceleme yapılarak rahim içerisine yerleştirilmesi, probleme bir çözüm olanağı sunabilir.
Diğer yazılarımıza da göz atmayı unutmayın!