10 Adımda Bebeklerde Cilt Bakımı

10 Adımda Bebeklerde Cilt Bakımı

Bebeklerimiz yeni doğduğunda her konuda hassas olduğu gibi cilt konusunda da çok hassas olurlar. Bebeklerin yetişkinlere göre çok daha ince ve yağlı olan ciltleri vardır.

Bebeklerimiz doğduğunda bu ciltleri dünyaya uyum sağlamaya çalışırlar. Bu bir süreçtir ve bu dönem boyunca bebeğimizin hassas cildine uygun bakım yapmalıyız.

Anne karnında gebelik boyunca sıvı ortamda bebeklerimiz dünyaya geldikleri zaman kuru havayla karşılaşırlar. Bu havayla karşılaşan yenidoğan bebeklerimizin cildinde kuruluklar oluşmaya başlayabilir. Bu süreç 2 – 3 hafta sürebilir veya daha da uzayabilir. Bu alışma süreci bebekten bebeğe değişebilir. Bu süreçte yenidoğan bebeklerimizin cildinde kuruluk, pullanma görülebilir. Daha sonraki süreçte ise kabuklanma ve dökülmeler yaşanabilir. Bunlar yenidoğan ve dünyayla karşılaşan bebeklerde çok normaldir.

Bebeveynler olarak yenidoğan bebeklerde cilt bakımını dikkatli yapmak gerekir. Bu konuya önem vermeli ve yenidoğan bebeğinizin hassas cildini korumalıyız.

Yenidoğan bebeklerde özellikle göbek bağı konusu da önemli bir konudur. Göbeğin daha düşmemiş olmasından dolayı bu bölgeye ayrıca önem gösterilmeli.

Göbek bölgesi sürekli temiz tutulmalıdır. Bu bölgeyi temiz tutarken bebeğimizin dünyadaki havaya alışma sürecinde olduğunu unutmamalıyız ve nemini koruması için de elimizden geleni yapmalıyız. Bu şekilde tahriş olmasını ve enfeksiyon kapmasını önleyerek yeni doğan bebeğimizin hassas cildini koruyabiliriz.

Bebeklerde cilt bakımı çok önemli bir konudur. Özellikle yeni doğan bebeklerde çok daha fazla özenli davranmalı onların hassas ciltlerine uygun bakımlar yapmalı ve korumalıyız.

10 Adımda Bebeklerde Cilt Bakımı

Cildi çok hassasiyet gösteren ve ince olan bebeklerin cilt bakımında birçok faktör etkili olur. Kıyafet tercihlerimiz, banyo yapma şekillerimiz, temizleme ve tırnak kesmede kullanılacak ürün tercihlerimize kadar pek çok konuda yetişkinlere göre çok daha fazla hassasiyet ister.

Bebeklerimizin cilt bakımı konusunda özellikle dikkat etmemiz gereken belli başlı konular vardır:

  1. Bebeklerimizin bezlerini her değiştirdiğimizde özellikle de yeni doğan döneminde mümkünse ılık suyla bebeğimizin poposunu yıkamalıyız. Yıkadıktan sonra mutlaka bebeğimizin cildine uygun bu bez veya havluyla kurutmalıyız. Kurutma işleminden sonra da bebeğimize hemen yeni bezi takmayıp hassas cildinin biraz hava almasını sağlamalıyız. Ayrıca bebek bezleri seçimlerinde de oldukça hassas ve özenli davranmalıyız. Yüksek emici özelliğe sahip kaliteli bebek bezlerini tercih etmelisiniz.
  2. Bebeklerimizin yeni incecik cildi çok hassas olduğu için kıyafet seçimlerinde oldukça özenli davranmalıyız. Yanlış kıyafet seçimleri bebeklerimizin hassas cildin tahriş edebilir. Çeşitli enfeksiyonlar kapmasına neden olabilir bu nedenle %100 pamuk kıyafetler tercih etmeliyiz. Pamuk kıyafetler tam olarak bebeklerimizin hassas cildine uygundur. Bunların temiz olmasına yıkadığımız deterjanların da içerik olarak fazla kimyasal barındırılmasına ve iyi arınmasına dikkat etmeliyiz.
  3. Özellikle yeni gıdalar tüketmeye başlamış, ek gıda alan bebeklerde nem dengesini korumak biraz daha zorlaşmaya başlar. Bu nedenle bebeğimizin ihtiyacı kadar su tükettiğine emin olmalıyız. Bu doğal nem dengesinin korunmasına yardımcı olarak bebeğinizin hassas cildini koruyacaktır.
  4. Bebeğiniz özellikle bir yaşını doldurmadıysa direkt olarak güneş ışığına maruz kalması onun cildini oldukça kötü etkileyecektir. Bu nedenle güneşe çıkmadan önce bebeğimize ince ve uzun kollu kıyafetler giydirmeli mutlaka şapka kullanmalıyız. Onu güneşin zararlı ışınlarından korumalıyız.
  5. Yaz aylarında oldukça sıcak olduğu için bebeklerimizde terleme görülecektir. Kıyafetlerini sık sık değiştirmeli bedeninde uzun süre terlemiş kıyafetler kalmamalı ve cildine temas etmemeli. Böylelikle çeşitli cilt problemlerinin önüne geçmiş olacaksınız.
  6. Bebeklerimizin özellikle ilk yıllarında haftada en fazla üç kere yıkanması tavsiye edilir. Bu durum bebeklerimizin cildinin nem ve yağ dengesini koruması açısından oldukça önemlidir. Ama günlük olarak özellikle boynunun altını ve parmaklarını pamuklu ve cildine uygun bir bezle silebilirsiniz.
  7. Bebeklerimizin temizliğinde kesinlikle kimyasal içermeyen onların cildine uygun yumuşak banyo sabunları veya köpükleri kullanılmalı.
  8. Bebeklerimizin cildinde kuruluk görülebilir fakat bu durumlarda parfümlü ve kimyasal maddeler içeren bebek bakım ürünlerini kesinlikle kullanmamalısınız. Bebeğinizin cildinin kuruyan yerlerine zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağını yumuşak hareketlerle bir pamuk yardımıyla iyice emilene kadar uygulayabilirsiniz. Böylelikle bebeğinizin cildindeki kuruluk probleminin önüne geçebilirsiniz.10 Adımda Bebeklerde Cilt Bakımı
  9. Bebeğinizin cildinde özellikle yeni doğduğunda çeşitli doğum lekesi olması muhtemeldir. Bu lekelere ilaç veya kremle çeşitli uygulamalar yapmayın. Bu durum ilk aylarda birçok bebekte görülmesine rağmen ilerleyen aylarda kendi kendine geçmektedir. Yine de problemin daha farklı olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla iletişime geçerek profesyonel bir yardım alabilirsiniz.
  10. Bebeklerde diğer bir önemli konuysa tırnak bakımıdır. Bebeklerimizin tırnak bakımlarını düzenli olarak yapmalısınız. Özellikle tırnakları uzadığı zaman bebekler yüzlerini çizebilir bu da hassas ciltlerine zarar verebilir kendilerini yaralanmalarına neden olabilir. Tırnak uzunluğunu takip ederek yumuşak bir törpüyle veya tırnak makasıyla kesmelisiniz.

Bebeklerimizin hassas cildini korumak için bu maddelere gerekli önemi gösterirsek bebeğimizin cildi tahriş olmayacak nem dengesini kaybetmeyecek ve çeşitli enfeksiyonlara yakalanmayacaktır.

 

Roza Giriş

İçerik Editörü

”Gebelikte Görülen Cilt Değişiklikleri ” ile ilgili makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 🤰🏻 

Gebelikte Görülen Cilt Değişiklikleri : https://www.bebek.com/gebelikte-gorulen-cilt-degisiklikleri/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Kolik Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?

Bebeklerde Koltuk Altı Kokusu

Mastit Hakkında Her Şey! Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer?