Emzirme Döneminde En Sık Karşılaşılan 3 Problem!

Herkese merhaba

Bugün sizlerle birçok annenin emzirme döneminde en sık karşılaştığı problemleri inceleyeceğiz. Gelin, başlayalım!

Meme Reddi

Meme reddi bebeklerde sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi. Bebeğin memeyi reddetmesi, çığlık atarak, ağlayarak memeden uzaklaşması, emzirme süresinin sadece birkaç dakika sürmesi meme reddi olarak adlandırılıyor.

Anneler bebekleri memeyi reddettiklerinde bir daha memeye dönmeyecek gözüyle bakıyorlar. Ancak annenin sabrı ve çabası ile bebekleri yeniden memeye döndürmek mümkün.

Bebeklerin memeyi reddetmesi her ayda olabilir. Meme redlerinin nasıl görüldüğü de bebekten bebeğe göre değişiklik gösterir. Bazı bebekler memeyi almazken bazı bebekler meme de ağlama krizine girer bazı bebekler ise 5 dakika emip bırakır. Bazen tek memeyi emer diğerini hiç emmez.

Meme redlerinin nasıl görüldüğü bebekten bebeğe değiştiği gibi ne kadar sürdüğü de bebekten bebeğe göre değişir. Bazen birkaç gün, bazen birkaç hafta içinde kaybolur.

Memeyi Reddetme Ne Kadar Sürer?

Anneler, memeyi reddeden bebeğin ne zaman memeye geri döneceğini merak ederler. Bebeğin ne zaman memeye döneceğine dair ortalama bir süre yoktur.

Meme redlerinin süresi her anneye ve her bebeğe göre değişiklik gösterir.

Bebeğim Memeyi Neden Reddediyor?

Bebeğinizin memeyi reddetmesinin altında birçok sebep yatıyor olabilir. Bu sebepleri aşağıda madde madde anlatacağız.

  • Bebek etkin emmiyorsa
  • Biberon ile beslenme durumlarında
  • Bebeğin hastalık durumlarında (soğuk algınlığı, boğaz ağrısı vs.)
  • Annenin tükettiği besinler sütün tadını değiştirdiyse
  • Bebek diş çıkarıyorsa
  • Bebeğe aşı yapılmışsa
  • Ek gıdaya geçiş sürecinde yapılan yanlışlardan
  • Anne psikolojisi (stresli, huzursuz, mutsuz)
  • Sütün az olması durumlarında

Emmeyi Reddeden Bebeğe Ne Yapmalı?

Emmeyi Reddetme Tedavisi

Meme reddlerinde en çok önerdiğimiz ve sonuç aldığımız yöntemleri sizin için maddeler halinde anlatacağız. Umarım size de faydası olur 🙂

  • Meme redlerinde en çok önerdiğimiz yöntem emzirme pozisyonu değişikliği. Bebeğinizi hangi pozisyonda emziriyorsanız, o pozisyonu değiştirerek emzirmeyi deneyin. Bu yöntem ile bebeğinizin yeniden memeye dönmesini sağlayabilirsiniz.
  • Emzirme döneminde ten tene temasın öneminden sürekli bahsediyoruz. Meme redlerinde de ten tene temas çok önemli bir yere sahip. Sütün salınımını gerçekleştiren oksitosin hormonu, annenin duygu durumundan doğrudan etkilenir. Anne bebeğine dokunduğunda, göz teması kurduğunda, bebeğinin kokusunu duyduğunda oksitosin hormonu olumlu etkilenir. Hem süt akışını kolaylaştırmak hem bebeğinizin sizin kokunuzu almasını daha çok kolaylaştırmak için bebeğinizi çıplak emzirmenizi öneririz.
  • Bir diğer yöntem ılık duş tekniği. Bebeğinizi ılık duş esnasında emzirmeyi deneyin. Bebeğiniz de siz de çıplak olmalısınız ve duş alırken emzirmeyi denemelisiniz. Bebekler anne karnında su içerisinde oldukları için, ılık duş tekniği ile anne karnındaki hafızasına geri dönerler ve bu sayede de memeyi yeniden emmeye başlayabilirler. Ilık duş tekniği meme redlerinde en güzel sonuç aldığımız yöntemler arasındadır.
  • Bebeğinizi uykuya dalarken, uyuma esnasında, uykudan uyandığı anda meme teklif edin.
  • Eğer sütünüz azsa ve bebek çekemeyip, sinirlenip memeyi reddediyorsa sütünüzün miktarını artırmanız gerekir. Anne sütünü artırmanın en etkili ve en önemli yolu bebeğinizi bol bol emzirmektir. İkinci kuralımız kendinize ve sütünüze inanmak, üçüncü kuralımız ise sağlıklı beslenmek anne sütü artıran besinlerden destek almak.

Anne Sütü Nasıl Artar? Konulu yazımızı aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Anne sütü nasıl artar? https://www.bebek.com/anne-sutu-nasil-artar/

bebeklerde-meme-reddi-emzirme-pozisyonlari

 

Göğüs Ucu Yaraları/Çatlakları

Göğüs ucu çatlaklarının meydana gelmesinin sebebi birden fazla olabilir. Göğüs ucu yaralarının en yaygın sebebi bebeğin memeyi tam olarak kavrayamaması ve buna bağlı olarak etkin emzirmenin gerçekleşmemesidir.

Aynı zamanda göğsünüzün nemli kalması da çatlak ve yaralara sebep olabilir. Aynı zamanda mantar enfeksiyonları için de uygun ortam oluşmaktadır. Sıkı ve dar iç çamaşırları sızan sütü göğse temas etmesiyle göğsün kuru kalmasını engellemektedir. Yine eğer göğüs pedi kullanılıyorsa hem nemlendiğinde değiştirilmez ise yaralara sebep olan mikroorganizmalar için elverişli bir ortamdır.

Bazı durumlarda bebekle alakalı problemler yüzünden de göğüs ucu çatlakları meydana gelebilir. Bebeğin dil ve damak yapısındaki bozukluklar ve çene kaynaklı problemler de bu soruna yol açabilir.

Etkin Emzirme Nasıl Olmalıdır?

Doğru emzirme teknikleri için bazı kriterler mevcuttur. Bunların temelinde bebeğin memeyi doğru kavraması yer alır. Öncelikle bebeğinizin vücudu size dönük olmalıdır. Başı göğsünüzle aynı hizaya gelmelidir. Daha sonra emme aşamasına geçtiğinde göğüs ucunu değil göğüs ucunun etrafındaki kahverengi bölgeyi ağzına alması gerekir. Çünkü süt keseleri bu kahverengi bölgede yer almaktadır ve bebeğinizin sütü bu bölgeden çekmesi gerekmektedir.

Emzirme Döneminde Göğüs Ucu Çatlakları/Yaraları İçin Ne Yapılmalıdır?

Eğer bebeğiniz kahverengi bölge yerine göğüs ucunu kavrarsa süt gelmeyecektir ve bu sefer göğüs ucunuzu çekerek fazlasıyla tahriş edecektir. Özellikle yeni doğan dönemlerinde bebekler emzirmeye ilk etapta adapte olamayabilir. Burada emzirme esnasında annenin bebeği yönlendirmesi çok önemlidir. Göğüs ucu yaralarının çıkış noktası da bu yanlış emme tekniğidir.

Doğru Emzirme Teknikleri ve Pozisyonları Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Aşağıdaki Bağlantıya Tıklayarak Yazımızı Ziyaret Edebilirsiniz.

https://www.bebek.com/dogru-emzirme-teknikleri-ve-pozisyonlari-hakkinda-her-sey/

Göğüs Ucu Yarası Belirtileri Nelerdir?

Göğüs ucu yaraları ilk olarak sızlama, ağrı ve acı ile belirti gösterirler. Daha açık çatlak ve yaralara dönüşür ve daha ileriki süreçlerde kanamalara yol açabilir.

Bu süreç anneye acı verdiğinde dolayı istemeden de olsa emzirmeden uzaklaşabilir. Eğer anne çektiği acı sebebiyle daha emzirme sıklığını azaltırsa bu sefer süt kanallarında süt birikmiş olacaktır ve bu daha ileride meme iltihabı, mastit gibi çok daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Göğüs Ucu Yaraları İçin Nasıl Önlem Alınmalıdır?

Göğüs ucu yaralarının geçmesi için en önemli faktör bebeğin doğru emmeyi öğrenmesidir. Çünkü bebek doğru emmeyi öğrenmediği sürece göğüs ucu yaraları sürekli tekrarlamaya meyilli olacaktır. Bu noktada etkin emme kriterlerini sağlamalısınız. Bebeğin çenesini memeye yapıştırmakla birlikte göğüs ucunun etrafındaki kahverengi kısmını alması gerekmektedir.

Aynı zamanda göğsünüzü daima kuru tutmaya özen göstermelisiniz. Göğüs pedi kullanıyorsanız sık sık değiştirin. Aynı zamanda göğsünüzün hava almasını sağlayan ve gevşek kıyafetler tercih edebilirsiniz.

Göğüs Ucu Yaraları ve Çatlaklarının Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bazı küçük yöntemlere göğüs ucu yaralarınızın iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Göğüs ucu yaralarının tedavisinde ilk tedavi yöntemi kendi sütünüzle masaj tekniğidir. Evet, yanlış okumadınız 🙂 Anne sütü antimikrobiyel özelliktedir ve yaraların iyileşmesi için gerekli bileşenlere sahip bir içeriği vardır. Emzirdikten sonra göğsünüzü birkaç damla sağın ve göğüs ucu bölgenizdeki yaraların üzerine iyice yedirin. Sonrasında kendi kendine kurumasını bekleyin ve kuruduktan sonra giyinin. Mümkün olduğunca her emzirmeden sonra uygulamaya çalışın.

Piyasada göğüs ucu yaraları için satılan kremler ya da merhemlerin kullanımını maalesef öneremiyoruz. Çünkü göğüs ucu bölgenizde bebeğinizin sizi bulması ve tanımasını sağlayan, sizinle özdeşleştirdiği koku reseptörleri bulunur. Bahsedilen kremler bu koku reseptörlerini kapatarak bebeğinizin sizin kokunuzu bulmanıza engel olabilir ve bunun sonucu olarak meme reddi yaşayabilirsiniz.

Sonuç olarak göğüs ucu yaraları ya da çatlakları birçok annenin emzirme döneminde yaşadığı başlıca problemler arasında yer alıyor. Doğru emzirme tekniği başta olmak üzere kendi sütünüz ile bu sorunu çözebilirsiniz.

Mastit

Mastit, lohusa döneminde süt kanallarının tıkanması durumunda ortaya çıkar.

Yenidoğan bebekler doğar doğmaz memeyi arama ve emme refleksine sahip olurlar. Bebeğinizi doğar doğmaz kucağınıza aldığınızda bu içgüdü sayesinde hemen memenizi kapmaya çalıştığını fark edersiniz; fakat yenidoğanların çene kaslarının güçsüzlüğü ve bir çay kaşığı sütle bile doyabilmelerinden dolayı çabuk doyar ve yorulur, çok fazla ememezler.

Özellikle ilk haftalarda memeleriniz aşırı süt üretiminde bulunur. Memelerde kalan sütü bebeğiniz boşaltamadıkça süt kanallarında tıkanıklık oluşabilir. Ayrıca ilk zamanlar hassas olan memelerin çatlaklarından içeri giren bakteriler süt kanallarında enfeksiyona yol açarak kanalların tıkanmasına sebebiyet verebilir.

Düzensiz emzirme, aniden memeden kesme, meme ucu yaralarından dolayı tam emzirememe, bebeğin etkin ve uygun pozisyonda emmemesi gibi durumlarda da üretilen sütün dışarı atılmaması sonucu memede iltihap oluşarak süt kanalları tıkanabilir.

Mastit Ne Sıklıkta Görülür?

Meme apsesi en fazla 30 ile 50 yaş arasında çok sık görülüyor. Özellikle, meme enfeksiyonlarına süt veren veya süt vermeyi yeni kesmiş kadınlarda sık rastlanır.

Bu enfeksiyonlara genellikle çatlak bir meme başından içeri sızan bakteriler neden olur. Meme hastaları içinde mastit şikayeti olanların oranı yüzde 2–5 arasındadır.

Yani sık karşılaştığımız bir konudur. Mastit, genellikle hijyenle ilgili olduğundan sosyoekonomik düzey yükseldikçe görülme oranı azalır.

Mastitin Risk Faktörleri Nelerdir?

Mastitin oluşmasında bir takım faktörler vardır:

Bunlardan en önemlisi memenin içindeki süt kanallarındaki genişlemedir. Tıp dilinde “duktal ektazi” dediğimiz bu genişleme sonucu kanallar tıkanır ve stafilokok gibi mikroorganizmalarla enfekte olarak meme apsesi meydana gelir.

Araştırmalara göre bir diğer faktörse sigaradır. Sigara içenlerde mastitin görülme oranının daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bir başka neden ise hormonal değişikliklerdir. Östrojen, progesteron, prolaktin gibi hormonların azalıp çoğalması mastite eğilimi artırmaktadır.

Mastit Neden Olur?

Mastit apsenin yerleşimine göre iki şekilde meydana geliyor:

  1. Memenin başına yakın olan santral meme apsesidir,
  2. Memenin dış kadranlarında oluşan periferal apsedir. Periferal olan apseler genellikle gebelikten sonra ortaya çıkar.

Mastit Belirtileri Nelerdir?

Mastitin her enfeksiyon gibi evreleri vardır.

Mastit, kızarıklıkla başlar ve ağrı, o bölgede ateş, bazen yumru da olabilir.

Peki mastit belirtileri nelerdir? Mastit olduğunuzu nasıl anlarsınız?

  • Emzirdiğiniz esnada göğsünüzde bir ağrı ya da yakıcı bir his duyuyorsanız,
  • Göğüslerinizde olağandışı bir sıcaklık hissediyorsanız,
  • Göğüslerinizde şişlik varsa,
  • Göğüslerinizde normalden fazla bir hassasiyet hatta sancı hissediyorsanız,
  • Göğüslerinizde kızarıklık oluştuysa,
  • Kendinizi yorgun, halsiz hissediyorsanız,
  • Göğüslerinizde ağrılı sertlikler oluştuysa,
  • Kendinizi halsiz ve yorgun hissediyorsanız…

Mastit (Süt Sıtması) olmuş olabilirsiniz, okumaya devam edin ve mutlaka bir hekime başvurun.

Mememde Ağrı Var, Mastit Miyim?

Gece sizi uykudan uyandıracak kadar memenizde ağrı ya da yanma mı hissediyorsunuz?

Ne kadar emzirirseniz emzirin ağrının geçmediğini mi fark ettiniz? Bir yandan bebeğinizle ilgilenirken bir yandan da bu ağrıları çekmek fiziksel ve bedensel sağlığınızı tehlikeye atabilir. Mastit belirtileri genelde çoğu kadında aynı şekilde görülür. Yeniden hatırlatmak gerekirse:

  • Memede ağrı, yanma, kızarıklık, hassasiyet, sertlik ve şişlik varsa,
  • Belli bir bölgesinde elinize kitle geliyorsa,
  • Meme ucundan süt harici anormal bir akıntı geliyorsa,
  • Bu ağrıların haricinde halsizlik, ateş ve yorgunluk gibi şikayetleriniz varsa mastit olma ihtimalinize karşı doktorunuza başvurmalısınız.

Mastit Olduğum Halde Emzirebilir miyim?

Bebeğiniz daha doğmadan çoğu anne gibi siz de emzirme kararı aldınız; fakat bu müthiş bir duygunun bazı zor yanları olacağını hiç düşünmemiştiniz.

Aslında bebekler anne memesini arama ve emme dürtüsü ile doğarlar. Yani emzirme, doğal haline bıraktığınız zaman kendiliğinden gelişir. Yine de bazı bebekler annenin meme ucunun belirgin olmayışı ya da tamamen farklı sebeplerden memeyi hemen kapamaz ya da kaptığı halde etkin ememeyebilir.

Emzirme konusunda tam bilinçli olmamak ve uzman olmayan kişilerin yanlış yönlendirmeleri sonucu ya da emzirme sürecinizde doğru destek alamamanızdan dolayı bebeğinizle olan bu müthiş bağı ilk zamanlar tam kuramamamış olabilirsiniz.

Bunların yanında memelerin süt üretiminde bir rutin oturtulamamasından dolayı doğumdan sonraki ilk birkaç haftanızda memelerinizin sürekli dolu olduğunu hissetmeniz bu yüzden çok normaldir. Fakat dikkat etmeniz gereken, bu doluluk ile birlikte mastit belirtilerinin de olup olmadığıdır.

Yukarıda saydığımız belirtileri gören anneler ağrıdan dolayı rahatsızlık duyduğu için bazen emzirmekten kaçınıp, makine yardımıyla memelerdeki sütü boşaltmaya çalışır.

Bu yapılacak en büyük hatadır. Süt sağma makineniz ne kadar iyi olursa olsun bebeğiniz kadar güçlü çekemez.
Önemli! Mastitin önüne geçmenin en iyi yolu her iki memeden sık sık emzirmektir.

Bu sayede memelerdeki süt daha kolay boşalır ve zamanla bebeğin emme rutinine alışan memeler rahatlar. Emzirdikten sonra hala memelerde doluluk olduğunu hissediyorsanız mutlaka pompa yardımıyla sağım yaparak memeleri tamamen boşaltın.

Unutmayın ki; anne sütündeki antikorlar bebeği memedeki enfeksiyondan korur. Bu yüzden bebeğinizi güvenle emzirebilirsiniz. Ancak doktorunuz antibiyotik tedavisi verdiyse mutlaka emzirme ile uyumlu olup olmadığını sormalısınız.

Mastiti Önlemenin Yolları Nelerdir?

  • Mastit olmanızın en büyük sebebi süt kanallarının tıkanmasıdır. Bunu da sık sık emzirerek engelleyebilirsiniz
  • Hastaneden çıkmadan önce bebeğinizi nasıl emzireceğinize dair emzirme uzmanları ya da hemşirelerden yardım alın. Doğru emzirme teknikleri ile bebeğiniz memeyi daha iyi kavrar ve bu hem meme ucu yaralarının hem de mastitin önüne geçer
  • Mutlaka her iki memeyi de emzirmeyi unutmayın. İlk zamanlar bebeğiniz memeleri tam olarak boşaltamayacağı için tek meme emzirirseniz diğer memede süt daha çok dolar ve bu da süt kanallarının tıkanmasına yol açar.
  • Emzirmeden önce ve sonra memelerinize masaj yaparak süt kanallarının daha rahat açılmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda sıcak kompres ve ılık bir duş çok işinize yarayacaktır.
  • Emzirme bittiği halde hala memelerde sertlik ve doluluk hissediyorsanız mutlaka sağım yapın.
  • İlk zamanlar çok hassas olan meme uçlarınıza mutlaka bakım yapın. Çok sık sabun ile yıkamak meme ucunuzu iyice kurutur. Bunun yerine steril edilmiş su ve pamuk ile her emzirme sonunda silin.
  • Dar sütyen ya da dar kıyafetler giymek memeye baskı yapar ve bu da yine süt kanallarında tıkanmaya sebep olur.
Not! Dinlenmek, stresten uzak durmak, iyi beslenmek ve bol su tüketmek sadece hamilelik ve doğum sonrasında değil tüm hayatınız boyunca dikkat etmeniz gereken şeylerdir.

Mastit Engellenmezse Ne Olur?

Mastit her zaman enfeksiyon kapılmasından oluşmaz. Süt kanallarının tıkanması sonucu vücutta iltihap oluşması da bu rahatsızlığa sebep olur. Eğer oluşan rahatsızlık kısa sürede engellenmezse iltihap apseye dönüşür ve cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur. Memelerde ağrı başlamasıyla birlikte annede grip gibi semptomlar görünürse mutlaka doktora başvurulmalıdır.

  • 24 saatten fazla süren ateş,
  • Memeler üzerinde kızarıklık,
  • Sütte iltihap ya da kan,
  • Memelerde sertlik ve ağrı varsa vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır.

Doktorunuz muayene sonrası mastit tedavisi olarak antibiyotik verebilir. Bunun dışında mastit olduğunuza emin olsanız dahi, doktor talimatı olmadan ilaç tedavisine başlamayın.

Mastiti Engellemek İçin Neler Yapılmalıdır?

• Bebeğini emziren anneler her emzirmeden sonra memesini beyaz sabunla iyice silmeli ve durulamalıdır.
• Renkli sabunlar kullanılmamalıdır.
• Memeyi tahriş eden kumaşlar giyilmemelidir.
• Memeyi rahatlatacak uygun sutyenler kullanılmalıdır.

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

    • Merhaba Büşra Hanım,

      Meme reddiyle büyüme ataklarında çok sık karşılaşıyoruz. Fakat endişelenecek bir şey olmadığını ve bu durumun geçici olduğunu belirtmek isterim. İlk olarak emzirme pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz. Meme reddi için en sık önerdiğimiz diğer bir uygulama ise ılık duş tekniğidir. Bu uygulamada siz de bebeğiniz de çıplak olacak şekilde ılık duşun altında emziriyorsunuz. Ilık duşun altında bebekler anne karnındaki hafızalarına geri dönüp memeyi reddettiği yargılardan uzaklaşabiliyor.

      Emzirme konusunda sizlerin her zaman yanınızdayız. Emzirme konusunda, Emzirme Destek Elçilerimizden danışmanlık almak için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli. 🙂

      https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/

      Sevgiler.

  • İyi günler benim 66 günlük bebeğim var ve biz tamamen mama kullanıyoruz İlk etapta anne sütü aldı ama ilerleyen günlerde yara ve mastit olunca bir daha tutmak istemedi ağladı ve midesi bulandı harap oldu yavrum o yüzden tamamen mamaya geçtik ama bende anne sütü almasını istiyorum vicdan azabı çekiyorum ne yapabilirim

    • Merhabalar Esma Hanım,

      Meme reddi için önerdiğimiz yöntem bebeğinizi hangi pozisyonda emziriyorsanız o pozisyonu değiştirerek emzirmeyi deneyin. Eğer bu yöntemde işe yaramazsa ılık duş eşliğinde emzirmeyi deneyebilirsiniz. O en etkili yöntemlerimizden biridir.

      Ilık Duş Tekniği:
      Bebeğinizde çıplak oluyor, siz de çıplak oluyorsunuz. Ilık duş eşliğinde bebeğinizi emzirmeyi deniyorsunuz. Bu yöntem sayesinde bebek anne karnındaki hafızasına geri dönüyor ve memeyi yeniden kavrayabiliyor. Birkaç kez deneyebilirsiniz.

      Sizin bu süreçte sabırlı olmanız ve yöntemleri tekrar tekrar denemeniz çok önemli bir yere sahip.

      Sevgiler.

    • Merhabalar,

      Öncelikle bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almanız dileğiyle. Süt akışını başlatmanın en önemli belirleyicisi bebeğinizi emzirmek fakat bebeğiniz yanınızda olmadığında da birçok uygulama yapabilirsiniz. Göğsünüze sıcak kompres uygulayabilir ya da ılık duşta masaj yapabilirsiniz. Oksitosin uyarıcı sırt masajını ve diğer yöntemler hakkında bilgi sahibi olmak için Emzirme Destek Elçilerimizden birebir ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklamanız yeterli 🙂

      https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/

      Sevgiler.

  • Benim bebeğim 20 günlük memeyi alıyor süt geliyor ama güçlü ememiyor uzun süre memede kalıp uyuyor en fazla 15 dk sonra uyanıp tekrar meme istiyor. Bu arada biberonla mama da veriyorum. Biberonu ve mamayı kesmek istiyorum nasıl bir yol izleyebilirim ?

  • Merhaba
    Benim bebeğim 5 aylık.1 buçuk aydır tek memeyi emiyo sağ memeyi red ediyo.Bebeğimi sağ memeye yeniden dondurebilmek için ne yapabilirim.Tavsiyelerinizi bekliyorum.Iyi çalışmalar dilerim.

  • Merhaba 2 ay 16 günlük bebeğim. Doğduğunda sütüm yetersiz olduğundan kilo kaybı oldu hastanede hemşireler mama verdi. Ve böyle devam etmemi söyledi. Mama ve meme şeklinde ilerledim. Fakat artık hiçbir şekilde memeyi almıyor hırçınlaşıyor. Sütümde yok denecek kadar az. Nasıl bir yol izlemeliyim?

    • Merhabalar Emine Hanım,

      Bu noktada mamayı nasıl verdiğiniz önem taşıyan bir konu. Eğer biberon kullanımınız mevcutsa Biberona alışan bebekler maalesef anne memesine gelince zorluk çekebiliyorlar. Bunun sebebi süt biberondan kolayca akıyor fakat emzirme esnasında güç sarf etmesi gerektiği için memede zorlanıyor. Bu yüzden anne sütü kaşığını öneriyoruz.

      Meme reddi için uygulayabileceğiniz yöntemler ve süt artırma önerileri için Emzirme Destek Elçilerimizden birebir ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklamanız yeterli 🙂

      https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/

      Sevgiler.

  • Merhaba beni. Bebeğim 62 günlük. Doğar doğmaz bebeğim Kuvezde kaldı 1 hafta. Ve ben sütümü sağım yaptım bebeğim geldikten sonra emzirdim bi Kaç gün sonra mastit oldum ama hast gitmedim. 3 gün sıtma kaldım Ve gittikçe ateş yerini dayanılmaz bir acıya bıraktı gün geçtikçe bu acılar çoğalmaya başladı.
    Bebeğimi emzirirken bütün canım o memeden çekiliyor sanki bağıra bağıra emziriyorum emzirmem bittikten sonra asıl cehennemim o zaman başlıyor bu defa emzirdiğim mememde ağrı yanma zonklama ne arasanız var. Bunu 50 güne yakındır çekiyorum emzirirken bi dönem sanki içindeki damarlar kısalmış ve ben bebeğimi emzirirken biri dışardan mememi göğsüme kaburgalarıma çivi ile yapıştırıyor kazıyor. Dr. Gittim enfeksiyon dedi.
    Başka bi Dr daha gittim o da enfeksiyon dedi. Ama verdiği ilaçlar bu acıyı bitiremedi.
    Ne olur bana yardım edin. Beni bu alanda uzman bi Dr yönlendirin bende yavrumu korkmadan bağırmadan sevgi ile sıcaklık ile emzirmek istiyorum ne olur bana yardım edin. Uğruna canım vereceğim kızımdan korkmak değil seve seve emzireyim onu beslerken saçını okşayabileyim acıdan ben ağlayıp o da o kocaman gözleri ile bakmasın yavrum benden ben yavrumdan korkmadan birbirimize sarilabilelim emzirebileyim doyurabileyim onu.

  • Merhaba bebeğim 2 aylık ve doğduğundan beri neredeyse her emmesinde 4 5dk etkin emiyor daha sonra ağlayarak bırakıyor . Kolik bir bebek aşırı gaz sancısı oluyor ağlama nobetleri geçiriyor. Üzerine bir de idrar yolu enfeksiyonu çıktı. Antibiyotik tedavisi gördük . Ağız içinde pamukçuk vardir belki diye karbonatla da temizliyorum. Üşütme falan gibi bir durum da yok . Ama sadece aciktiginda 4 5 dk emiyor ve sonra ağlamaya başlıyor . Ne yapabilirim bu durumu düzeltmek için. Bebeğim sancilanmasin diye yediklerime de dikkat ediyorum. Şimdiden teşekkürler

  • Merhabalar bebeğim bir hafta sonra tam 3 aylık olacak ve dünden beri emmek istemiyor birde hep silikonla emdi göğüs ucum olmadığı için silikon uçla emziriyorumdum dünden beri ağlıyor memeye gelince ne yapacağımı şaşırdım yardımcı olurmusunuz..

  • Merhabalar bebeğim 2 ay güzel emdi sonrasında meme reddi başladı ve şuan sadece gece 1 kez emiyor gün içinde hiç emmiyor . 6 aylık oldu ama emsin istiyorum. Haliyle sütte azaldı sağım yapsamda az. Bebeğimi etkin emzirmem mümkün mü ek gıda dönemine de başladık☹️

  • Merhaba bebeğim 3. Ayini yeni doldurdu gayet güzel emiyor fakat son 1 aydır emip bırakıyor agliyir memeyi geri istiyor aynı iştahla alıp geri bırakıyor sorunumuz hava yutması sanirim gazini alıp devam edebiliyorum ama bazen inatçı gaz çıkmıyor ve emzirme süresi 1 saati buluyor çoğu zaman ac olarak bırakıyoruz emzirmeyi. Geceleri uyku hali sanirim farkında olmuyor gazın hayat güzel emiyor ama gündüz o gaz çıkmazsa devam edemiyoruz. Bebeğim uyanıkken memeden mutlu ayrıldığını göremez olduk bu konuda yardımcı olabilirmisiniz🌺

  • Merabalar bebeğim 2 ay 3 haftalık doğdu doglai ilk 5 gün hiç emmedi.tam emdi şükür derken sağlık ocağına kontrole gittik 25 günlükken bir kilo kadar kayıp var dendi bizi enfeksiyon şüphesiyle hastaneye yolladı tahlil ve tetkikler sonucu hicbirseyin olmadığı çocuğun aç kaldığından kaynakliymis bize önce emzir ardından mama ver dedi bende bir süre böyle fevsm ettim tabi kasikla veriyordum günler ilerledikçe gece uyandirip kaşıkla vermek baya zor geldi sadece geceleri biberonla verdim Amanla memeyi azaltinca bende biberonu azalttım kaşığa dönüş yaptım bu sefer tam düzen oluştu bebeğim iki fıtık ameliyatı oldu ve 10 saat açlıktan sonra emzirebilirsin dedi doktor emzirdim asla emmedi hiçbir şekilde istemedi o gün bu gündür emmiyor baya zorluyor beni memeye geldiği gibi ağlıyor hatta krize giriyor içmemek için 🥺😭 lütfen yardım eder misiniz.
    Destek almaya çalıştım danışmanlardan hep ücretli ve maliyetli olunca alamadım 🥺

  • Merhaba bebeğim şuan 14 aylık. 9 aylıkken emmeyi bıraktı 3 aylıkken başladı red fakat uzun uğraşlar sonucu duş, tentene temas ayakta yürüyerek tekrar memeye döndürmüştüm. Fakat 9 aylıkken hepten bıraktı maalesef. Hala teklif ediyorum ama hiç bir şekilde gelmiyor. Emzirmeyi çok istiyorum lütfen banada yardımcı olur musunuz ?

  • Merhaba bebeğim 3. ayını doldurdu fakat memeyi almak istemiyor çok uğraştım pozisyon değiştirdim ten tene temas uyguladım kokumu bile değiştirmedim ama ne olduysa almak istemiyor ve bu durumdada sütüm azaldı ama takviyeler alıyorum elle sağma yöntemiyle denediğimde sütğm aktif geliyor ama yinede emmek istemiyor ve bu yüzden çok huysuz oluyor sürekli ağlamaları uyku bölmeleri yaşıyoruz

Bir yanıt yazın

Emzirme Döneminde Size Destek Olacak 5 Ürün!

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni Ne Zaman Oturur?

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?