Emzirme Döneminde Ertesi Gün Hapı Alınabilir mi?

Emzirme Döneminde Ertesi Gün Hapı Alınabilir Mi?

Emzirme dönemi, her ne kadar hamilelik riskinin düşük olduğu bir dönem olarak düşünülse de aslında hamile kalma açısından her zaman bir ihtimal vardır. Korunmasız ilişkinin yumurtlamaya denk gelmesi sonucu gebelik riski ortaya çıkabilir.

Emzirme dönemindeyken korunmasız cinsel ilişki sonrası yumurtlama konusunda endişeleriniz varsa buna çözüm olarak ertesi gün hapı kullanmak isteyebilirsiniz. Ancak bu konu bazen kafa karıştırıcı soruları da beraberinde getirebilir. Bizde ertesi gün hapı nedir, hangi durumlarda nasıl kullanılmalıdır, emziren anneler kullanabilir mi, yan etkileri var mıdır gibi sorularınızı yanıtlayabilmek adına bu yazıyı hazırladık. 

Ertesi Gün Hapı Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Herhangi bir koruma yönteminin kullanılmadığı veya korunma kazalarının yaşandığı cinsel ilişki sonrası kullanılan ilaçlardır. İstenmeyen veya planlanmamış gebeliklerin önlenmesine yardımcı olur.

Bu ilaçlar yoğun progesteron hormonu içerdikleri için spermlerin yumurta hücresini döllemesini ya da döllendiyse rahme tutunmasını engelleyerek istenmeyen veya planlanmamış hamileliklerin oluşmasını önler. Diğer bir deyişle vücuttaki hormon seviyesini artıran ve yumurtlamayı erteleyen bir hap olarak cinsel ilişkiden hemen sonra kullanılması gereken bir haptır. Eğer kullanımda geciktiyseniz ya da hali hazırda döllenmiş yumurta hücresi anne rahmine yerleşmişse ertesi gün hapı etkisini kaybederek herhangi bir düşük yaşanmasına sebep olmaz. 

Ertesi Gün Hapı Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır? 

Ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi olan doğum kontrol haplarının yerine kullanılmaz. Riskli ilişkilerin hemen ardından kullanılması gerektiği için düzenli bir kullanım söz konusu değildir ve tek seferlik bir kullanım sağlanmalıdır. 

Genel olarak ilişki sonrası 5. güne kullanılabilir olsa da ne kadar erken içilirse gebelik ihtimali o kadar azalır. Bu sebeple hapın hamileliği engelleme oranı ilk 24 saatte %98 iken bu oran 48 saatte %75, 72 saatte ise %43’e kadar düşer. Sonuç olarak kesin sonuca ulaşabilmek için ilk 24 saat içinde bu hapın alınması tavsiye edilir. 

Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri Nelerdir? 

Her ne kadar istenmeyen bir hamilelik riskini ortadan kaldırılmak için ertesi gün hapı kullanılsa da sonuç olarak hormon seviyesinde ani bir değişime sebep olduğu için bazı yan etkileri de vardır. Bu etkileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Mide bulantısı veya kusma
  • Karın ağrısı
  • Adet düzensizliği veya ağrılı regl kanaması
  • Halsizlik, bitkinlik
  • Duygu durumunda ani değişmeler
  • Kas ağrısı veya sırt ağrısı
  • Göğüslerde hassasiyet

Bu yan etkilerden biri olan kusma eğer hap alındıktan sonra 3 saat içinde gerçekleşirse hapın koruyuculuğunun düşme ihtimali vardır. 3 saat sonra kusma olursa hap bağırsaklardan emilmiş olduğu için bir risk teşkil etmeyecektir. Bu sebeple hap alındığında bu yan etkiye dikkat edilmesi gerekir. 

Ertesi Gün Hapı Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

İstenmeyen ya da planlanmamış hamileliklere engel olabilmek için kullanılan ertesi gün hapı hakkında merak edilen ve bilinmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Sonuç olarak vücuda birtakım hormonlar gireceği için etkileri de olacaktır. Bu etkilere hazırlıklı olmanız için bilmeniz gerekenler şunlardır:

  • Ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi değildir. Bu sebeple sürekli kullanımı doğru değildir. Uzmanlar yılda 1-2 defadan fazla bu ilacın kullanımını tavsiye etmemektedir. 
  • Eğer hali hazırda doğum kontrol hapı kullanıyorsanız ve bunu kullanmayı unuttuğunuz zaman diliminde korunmasız bir ilişkiye girdiyseniz ertesi gün hapı alabilirsiniz. Sonrasında doğum kontrol hapı kullanmaya devam edilmesi gerekir. 
  • Aynı adet dönemi içerisinde birden fazla kullanımı önerilmemektedir. 
  • Astım ve karaciğer rahatsızlığı olan kadınların bu hapı kullanması tavsiye edilmemektedir. Bu konuda doktorunuzla görüşmeniz doğru olacaktır. 
  • Ertesi gün hapının kullanıldığı adet döneminde kanamada gecikmeler yaşanabilir. Bu her ne kadar olağan olsa da böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda gebelik testi yapmanız gerekebilir. 
  • Ertesi gün hapının doğurganlık üzerindeki etkisi merak edilen konulardan biridir. Bu sebeple söylemeliyiz ki ertesi gün hapının doğurganlık üzerinde bir etkisi yoktur. Sadece kullanıldığı dönemdeki yumurtlamayı geciktirmektedir. 
  • Ertesi gün hapının kullanıldığı dönemde adet düzensizliğinin yanı sıra ara kanamalarda yaşanabilir. Sonraki regl kanaması erken görülebileceği gibi aynı ay içerisinde 2 kez adet kanaması görüldüğü durumlar vardır. 
  • Emzirme dönemine tekrar dönecek olursak, ilacın etkileri 5-7 gün içerisinde ortadan kalkar. Eğer ertesi gün hapı kullanımını gerektiren bir durum yaşandıysa doktorunuzla iletişime geçip onun fikrini almanız gerektiğini söylemeliyiz. 

Emzirme Döneminde Ertesi Gün Hapı Alınabilir Mi?

Geldik en çok merak edilen konuya. Emzirme döneminde annenin yediği veya içtiği her şey bir şekilde süt yoluyla bebeğe aktarılmaktadır. Bu sebeple annelerin hem kendi sağlıkları hem de bebeğin sağlığı için beslenme konusunda titiz davranmaları gerekir. Birçok ilacın kullanımı da bu dönemde önerilmemektedir. Ertesi gün hapı da bu ilaçlardan biridir. 

Emzirme döneminde kullanacağınız ertesi gün hapı sütünüze geçeceği için kullanılması önerilmez.

Ertesi gün hapı ile ilgili daha fazla bilgi için makalemizi ziyaret edebilirsiniz!

Ertesi Gün Hapı Nedir? Ne İşe Yarar? – https://www.bebek.com/ertesi-gun-hapi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebek Mamaları Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Bebeklerde Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde Akşam Huysuzluğu