emzirme-doneminde-sac-boyatilir-mi

Emzirme Döneminde Saç Boyatılır mı?

Bakımlı olmak her kadının özen gösterdiği konulardan biridir. Ancak bu konu hamilelik ve emzirme döneminde sekteye uğrayabiliyor. Hamilelik ve emzirme döneminde bu durum bazen zaman bulamamaktan bazen de ürünlerin içerdiği kimyasallardan kaynaklanıyor. Bu sebeple annelerin aklına gelen ilk sorulardan biri de emziren anne saçını boyatabilir mi oluyor. Bizde annelerin aklına takılan bu sorudan çıkarak sizler için bir araştırma yaptık. Şimdi gelin hep birlikte bu konuyu inceleyelim. 

Hamilelik Döneminde Saç Boyatılır mı?

Emzirme dönemine geçmeden önce gebelikte saç boyatma konusuna değinmek gerekir.

Derinin küçük bir kısmına nüfuz eden saç boyasının, büyüyen ve gelişen cenine zarar vermediği biliniyor olsa da bazı uzmanlar saç boyaları kimyasal içerdiği için yine de saç boyanmasına olumlu yaklaşmıyorlar. Bunun aksine bazı uzmanda da hamilelik döneminde saç boyamanın bebeğe herhangi bir zararı olmayacağını düşünüyorlar.

Bu görüşün sebebi de saç boyasının kana kimyasal madde geçme ihtimalinin son derece düşük olmasıdır. Sonuç olarak saç boyamanın zararlı ya da zararlı olmadığına dair kesin verilerin olmaması bu kafa karışıklığına sebep olmaktadır. 

Yine de saçınızı boyatmak istiyorsanız uzmanların tavsiyesi bebeğin oluşum evresi olan ilk 12 hafta yani hamileliğin ilk 3 ayında bu işlemi yaptırmamanız yönündedir. Eğer hamile olduğunuzu bilmeden bu 3 ay içinde saçınızı boyattıysanız da endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü saç boyatma sonrası bebeğinde herhangi bir anomali yaşayan vaka yoktur. Ancak tedbiri elden bırakmamak adına bu işlemi 3 ay sonrasına ertelemeniz daha sağlıklı olacaktır. 

Emzirme Döneminde Saç Boyatma  

Hamileliğinizi tamamladınız ve bebeğinizi sağlıkla kucağınıza aldınız, biraz da kendinize zaman ayırmak istemeniz oldukça doğaldır. Özellikle oldukça hassas bir dönem olan lohusalıkta bu tarz istekleriniz olabilir. Bu noktada annelerin aklına hemen acaba saç boyasındaki kimyasallar sütüme geçer mi sorusu gelir.

Hamilelikte olduğu gibi emzirme döneminde de saç boyatma ile ilgili birbirine karşıt görüşler olsa da bu fikirleri destekleyici çalışmalar kesin kanıtlara dayanmamaktadır. Hali hazırda saç boyaları içerdiği kimyasallar sebebiyle hamile olmasanız bile bir alerjik reaksiyona sebep olabilir ve sağlık açısından sorun teşkil edebilir. Bu sebeple aldığınız boyaların kullanma talimatlarında bunun olabileceği bu sebeple uygulamadan önce küçük bir alanda deneme yapılması tavsiye edilir. 

Emzirirken Saç Boyatılır mı?

Hamilelik gibi lohusa dönemi de ruhu ve fiziği etkileyen bir süreç olduğu için bazen yeni anneler kendini daha iyi hissetmek adına saç şeklini ya da rengini değiştirmek isteyebilir. Bu daha önce de belirttiğimiz gibi oldukça doğal bir süreçtir. Ancak halk arasında yaygın olan vücuda giren veya alınan her madde süt olarak bebeğe aktarılır inanışı hakim olduğu için anneler bu değişimi yapma konusunda kararsızlık yaşayabilir.

Bu konuda da yine kesin ve net, kanıt niteliğinde bilgiler olmamakla birlikte annenin yediği ve içtiği şeylerin süte aktarılması deriden alınan maddenin aktarılmasına göre daha mümkündür. Bu sebeple annelerin emzirme döneminde beslenmeleri oldukça önemlidir. 

Herhangi bir kanıt olmamakla birlikte içerdikleri kimyasallar toksik maddeler olduğu için sadece deri yoluyla değil çıkardıkları kokulu buharın solunması da sıkıntı yaratabilir. Bu sebeple bitkisel içerikli ya da hamileler için uygundur ibaresi bulunan boyaların kullanılması tavsiye edilir. 

Emzirirken Saç Boyarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinizi emzirirken saçınızı boyatmaya karar verdiyseniz, saç boyama işlemi esnasında dolaşım sistemine kafa derisi vasıtasıyla girecek kimyasallar zarar verecek düzeyde olmasa da dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bu sayede hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz.

Bu noktalar şunlardır:

  • Boyanın içerisinde bulunan kimyasal buhar şeklinde havaya karışır ve bu havanın solunması deri ile temasından daha zararlı olabilir. Bu sebeple saçınızı evde kendiniz boyuyor ya da kuaförde boyatıyorsanız bulunduğunuz ortamın iyi havalandırılıyor olmasına dikkat etmelisiniz. 
  • Saç boyaları içerdikleri kimyasal maddeler sebebiyle alerjik reaksiyonlara sebep olabilirler. Bu sebeple boyayı önce küçük bir bölgede test etmeli ve sonrasında boyama işlemine geçmelisiniz. 
  • Saç boyasının deriden temizlenmesi oldukça önemlidir. Boyanın vücuda geçişinin en asgari seviyede olması için boya sonrası saçınızı çok sıcak olmayan suyla iyice yıkamalı ve durulamalısınız. 
  • Saçınızı boyayacağınız boyanın içeriğinin önemli olduğunu defalarca söylemiş olsak bile tekrar hatırlatılması faydalı olacaktır. İçeriğinde amonyak bulunmayan bitkisel boyaları ya da kına kullanmayı tercih etmelisiniz. Piyasada siyah kına olarak satılan birçok kına bulunur. Bu kınanın içeriğinde de zararlı maddeler olduğu için bitkisel ve saf kına olduğuna emin olmalısınız. 
  • Boyanın sadece saç derisinden değil işlemi yaparken elinizden de nüfuz edebileceğini göz önünde bulundurarak mutlaka eldiven kullanmalısınız. 
  • Her boyanın içinde ya da kutusunun üzerinde kullanma talimatı ve önemli bilgilerin olduğu bir yönerge bulunur. Bu bilgileri dikkatli okumalı ve sonrasında buna göre boyama işlemini yapmalısınız. Eğer hamileler için uygun değildir şeklinde bir ifade varsa bu boyayı kesinlikle kullanmamalısınız. 
  • Saçınızda kullandığınız boya ile kaşlarınızı ve kirpiklerinizi boyamaktan kaçınmalısınız. 
  • Bu bilgiler doğrultusunda saç boyatma konusunda endişeleriniz varsa saç derinize değmeden yapılan röfle gibi işlemleri de tercih edebilirsiniz.

Saç Boyama İşlemi için Alternatifler

Saç boyama işlemi gerek hamilelik ve emzirirken gerekse de bu dönemlerin dışında alerjik reaksiyonlara sebep olabilir ve sağlığınız açısından risk oluşturabilir. Bu sebeple özellikle hamilelik ve emzirme döneminde saç boyama işleminde mutlaka bitkisel boyaları tercih etmelisiniz. Ancak doğa ananın bize sunduğu bazı alternatif renklendirme yöntemleri de vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Kahve çekirdekleri: Eğer saçınız kahverenginin tonlarında ise kahve çekirdekleriyle saçınızı boyamayı deneyebilirsiniz. Bu saçların uzama hızını artırırken aynı zamanda da saç dökülmesini azaltır ve keratin üretimine destek olur. 
  • Adaçayı: Adaçayı canlandırıcı ve sıkılaştırıcı etkisinin yanı sıra beyazları kapatma konusunda da oldukça iyi bir bitkidir. Bu sebeple adaçayı saçınızın doğal rengine dönmesine yardımcı olurken bir yandan da melanin dolaşımına katkı sağlar. 
  • Kakao: Kahve çekirdekleri gibi kakao da saçınızı doğal çikolata rengine boyamanıza yardımcı olur. Kakao ve balı kuru saçınıza uygulayarak hem bakım yapabilir hem de saçınızın rengi ile oynayabilirsiniz. 
  • Siyah Çay: Daha koyu bir saç rengine sahip olmak istiyorsanız kullanabileceğiniz diğer bitki siyah çaydır. Bir bakım kürü hazırlayıp içine siyah çay ekleyebilirsiniz. 
  • Papatya: Çocukken hangimiz papatya suyuyla saç rengimizi açmak istemedik ki? Kurutulmuş papatyaları ezerek elde edeceğiniz tozu saç renginizin açılması ve sarı tonlarının ortaya çıkmasında kullanabilirsiniz. Bu uygulama için açık renk saç rengi daha uygundur. 

Sonuç olarak, anne olarak dünyanın en önemli işini yaptığınızı düşünürsek iyi hissetmek en doğal hakkınızdır. Artık neredeyse her kadının ister beyazlarını kapatmak isterse de rengini değiştirmek adına erken yaşlarda saçını boyattığı bir dönemdeyiz. Bu sebeple hamilelik ve lohusalık derken saçlarınız yıpranmış ve boya zamanı gelmiş olabilir.

Kendinizi aynaya baktığınızda iyi hissetmek için bu süreçte ihtiyaç duyduğunuz şeyler arasında ilk sırada yer alabilir. Saç boyama konusunda endişeleriniz varsa doktorunuzla bu konuyu mutlaka görüşmelisiniz. Sonrasında endişelerinizden arınmış bir pozisyona geldiğinizde boyama işlemi konusunda gerekli noktalara dikkat ederek bu işlemi yaptırabilirsiniz. 

Hamilelikte Saç Boyatılır mı? : https://www.bebek.com/hamilelikte-gebelikte-sac-boyanir-mi/

Bebek Yatağı Nasıl Olmalıdır?

Doğum Sonrası Pilates Egzersizleri

Babalık İzni Kaç Gündür? Nasıl Kullanılır?