Annenin Psikolojik Durumu Anne Sütünü Nasıl Etkiler?
Emzirme döneminde rol oynayan hormonlardan biri olan oksitosin hormonu sütün kanallardan akışından sorumludur. Oksitosin hormonu aynı zamanda annenin duygu ve düşüncelerinden oldukça etkilenir.
Bu sebeple emzirme döneminde ister istemez yaşadığınız stres durumlarında sütünüzde azalmalar olması oldukça normaldir.
Aynı zamanda bebeğiniz sizdeki stresi ve huzursuzluğu hissederek emmek istemeyebilir ve memeyi reddedebilir.
Neler Yapabilirsiniz?
Öncelikle kaygılı, üzgün ve stresli hissetmeniz çok normal. Bu süreçte kendinizi yalnız hissetmeyin, şu an çoğu kişi sizinle aynı hisleri paylaşıyor.
Bu sürecin geçici olduğunu kendinize sık sık hatırlatın. Hem bebeğiniz hem sütünüz için rahatlamanız çok önemli.
Yaşadığımız durumda iyi hissetmek, stres ve kaygı seviyemizi azaltmak pek kolay olmayabiliyor. Size bu süreçte daha iyi hissettirecek, sütünüzün salınımını kolaylaştıracak öneriler paylaşmak istiyorum.
Bebeğinizi Sık Sık Emzirin!
Bu süreçte hem sizi hem de bebeğinizi en çok rahatlatan eylem emzirmedir. Emzirmek hem sizin için hem de bebeğiniz için doğal bir sakinleştirici görevi görür. Aynı zamanda emzirmeye devam etmek, süt üretimini sağlayan prolaktin hormonunu uyararak süt üretimini de artıracaktır.
Oksitosin Uyarıcı Sırt Masajını Uygulayın!
Oksitosin uyarıcı sırt masajı özellikle de stres durumunda anneyi en çok rahatlatan tekniklerden biridir. Emzirmeden ya da sağımdan önce bir yakınınızdan destek alarak bu masajı uygulayabilirsiniz. Tercihen üstünüz çıplak olacak şekilde bir masa vb. yükseltiyi kullanarak öne doğru eğilip başınızı masanın üzerine yerleştiriyorsunuz ve yakınınızın da iki kürek kemiğinizin arasına baş parmaklarıyla yuvarlak hareketlerle masajı 15 dakika uyguluyor.
Bu hareketler hem sizi rahatlatır hem de süt kanallarındaki akışı uyararak sütün salınımını kolaylaştırır.
Bebeğiniz ile Ten Tene Temas Uygulayın!
Sütün salınımını kolaylaştıran yöntemlerden biri de ten tene temastır. Ten tene temas yöntemi oksitosin refleksinizi harekete geçirir. Aynı zamanda bebeğinizde güven duygusu destekleyerek sakinleşmesini ve rahat hissetmesini sağlar.
Emzirirken ten tene temasın maksimum olabilmesi için bebeğinizin elini göğsünüze koyabilir veya çıplak şekilde emzirebilirsiniz.
Aynı zamanda ara ara bebeğinizi göğsünüze yatırıp ten tene temas uygulamanız hem stres hormonu seviyesini düşürür hem de güven duygusunu pekiştirerek anne bebek arasındaki güvenli bağlanmayı güçlendirir.
Bunlar gibi basit yöntemlerle stres düzeyinizi biraz olsun azaltabilir, kendiniz ve bebeğiniz için en iyisini düşünmeye odaklanabilirsiniz.
Anne sütünün bir damlası bile mucize… Bebeğinize bir damla daha fazla anne sütü verebilmeniz için ebebek hep yanınızda!
61 kişilik ekibimiz ile 81 ildeki bebeveynlerimize emzirme konusunda BİREBİR ve ÜCRETSIZ emzirme danışmanlığı veriyoruz.
Siz de birebir ve ücretsiz danışmanlık almak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
https://www.bebek.com/emzirme-destek-projesi/
Çokça sevgiler.
Dyt. Seray Tekin
Beslenme ve Diyet Uzmanı / Emzirme Danışmanı