Anne adayları hamilelik dönemlerinde evcil hayvan besleyebilirler mi? Bu doğru mudur? Evcil hayvanlar hamilelik döneminde bebeğinize zarar verebilir mi? Hamilelik döneminde evcil hayvanınızdan ayrılmak zorunda mısınız?
Siz de kendinize bu soruları mı soruyorsunuz? Eğer öyleyse doğru adrestesiniz! Sizler için gerekli araştırmaları tamamladık ve uzman bilgisi ile bu konuda nasıl hareket etmeniz gerektiğini aşağıda sıraladık. Keyifli okumalar ! 😍
Doğru tedbiri aldıktan sonra hamilelik döneminde evcil hayvanınızdan ayrılmak zorunda değilsiniz.
Aylarca hatta yıllarca vakit geçirdiğiniz sevimli dostundan hamilelik döneminde ayrı mı kalmak zorundasınız? Değilsiniz. Doğru tedbir, hassasiyet ve teknik bilgi ile evcil hayvanınız ile yaşamaya devam edebilirsiniz.
Fakat bu konuda yerine getirmeniz gereken bazı şeyler var. İlk olarak evcil hayvanınızın dışarı ile temasını tamamen kesmelisiniz. Bu eve dışarıdan herhangi bir hastalık taşımasını önleyebilir.
Ayrıca evcil hayvanınızı kuru mama dışındaki besinlerle beslemeyi de bırakmalısınız. Kuru mamalar ile onun besin ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Bu parazit bulaşma ihtimalini de en aza indirecektir.
Astım ve Alerji Problemlerine Önlemler Almalısınız
Evcil hayvanlar astım ve alerji gibi bazı rahatsızlıkları tetikleyebilir. Bu noktada yapmanız gereken ilk şey kendinizi basit bir teste sokmak olacaktır. Duruma göre alacağınız aşı tedavisi ile durumu bertaraf edebilirsiniz.
Böylece evcil hayvanınızdan uzak kalmamış olacaksınız. Hele bir de bebeğiniz doğduktan sonra onunla ne kadar eğleneceğinizi düşünün. Şimdiden güzel şeyler vaat ediyorlar.
Mutlaka “toksoplazma” testi yaptırmalısınız.
Evcil hayvan denilince akla ilk kedi ve köpek gelir. Özellikle de ülkemizde evcil hayvan olarak en fazla kediler tercih edilir. Fakat hamilelik döneminde kediler bazı problemler meydana getirebilir. Bunun önlemini almak da yine sizin elinizdedir.
Kedilerin insana verebileceği en büyük sorun toksoplazma enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon hem sizin hem de bebeğinizin sağlığına tehdit olabilir.
Hamilelik döneminde toksoplazma;
- Düşük,
- Erken doğum,
- Kusurlu doğum gibi birçok probleme yol açabilir.
Bu nedenle hemen harekete geçmelisiniz. Kendinize yaptıracağınız toksoplazma testi ile buna önlem alabilirsiniz. Bu noktada korkmamalı ve sadece kendinize test yaptırmalısınız. Sonrasında sevimli dostunuz ile serüveninize devam edebilirsiniz.
Köpekteki Kistlere Mutlaka Dikkat Edin
Ülkemizde en fazla tercih edilen evcil hayvanlardan bir diğeri de köpeklerdir. Fakat köpekler konusunda da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Köpeklerde en fazla hidatik kist ve kuduz enfeksiyonları problem teşkil eder.
Özellikle de hidatik kist ciddi bir hastalıktır. Beyin, akciğer ve karaciğerde problemlere sebebiyet verebilir. Fakat özel olarak hamilelerde başka bir risk oluşturmaz.
Hamilelik döneminde mutlaka köpeğiniz aşılarını yaptırmalısınız. Hidatik kist ilaçlarını da mutlaka vermelisiniz. Tüm bunları yerine getirdikten sonra keyifle onunla dostluğunu sürdürebilirsiniz.
Hayvan Temizliğine Mini Bir Ara
Hamilelik döneminde evcil hayvanların temizliğine mini bir ara vermelisiniz. Hamilelik döneminde özellikle de kedi kumu ile temas etmemelisiniz.
Bu dönemde hayvanın dışkısından olabildiğince uzak durmalısınız. Ailenin diğer bireyleri bu konu ile ilgilenebilirler.
Kedi Tırmalamasının Bir Zararı Yok
Minik evcil dostlarımız asla rahat durmazlar. Bizimle sürekli oyun oynamak isterler. Bazen onları kızdırdığımız zamanlar da olmaz değil. Onlar da bizi minik tırnakları ile cezalandırmaya çalışırlar.
Hamilelik döneminde kedi veya köpeğinizin tırmalamasından bir zarar gelmez. Diğer taraftan tırmalanan bölgenin enfeksiyon kapmaması için o bölgeyi mutlaka sabunlu su ile yıkamalısınız.
Elleriniz Tertemiz Olmalı
Hamilelik döneminde kedi ve köpeğiniz ile dilediğinizce oynayabilirsiniz. Onları okşayabilir ve elleriniz ile onlar sevebilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gerek en önemli şey ellerinizin temizliğidir. Onlarla temas ettikten sonra ellerinizi kesinlikle ağzınıza götürmemelisiniz. Mutlaka sabunlu su ile ellerinizi yıkamalısınız.
Evcil Hayvanlarınızın Aşılarını Düzenli Olarak Yaptırın
Sadece hamilelik döneminde değil evcil dostlarınızın aşılarını düzenli olarak yaptırmalısınız. Bu hem onların hem de sizin sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
Hamilelik döneminde ise bu konuda daha dikkatli ve hassas olmalısınız. Evcil hayvanlarınızın aşı takibine hâkim olmalısınız. Onların tek bir aşısını bile aksatmamalısınız.
Köpeğinizin Yol Arkadaşlığına Hazır Olun
Köpeğiniz hamilelik döneminde size ve bebeğinize inanılmaz iyi gelecektir. Bu dönemde köpeğiniz size karşı oldukça hassas ve korumacı olacaktır.
Bu noktada bazı problemler de ortaya çıkabilir. Çünkü köpeğiniz eve gelen misafirlere karşı biraz agresif olabilir. Sizi korumak adına onları sizden uzak tutmaya çalışacaklardır. Bu konuda onları eğitmelisiniz.
Ayrıca sizinle de doyasıya eğlenmeye çalışacaklardır. Bu konuda özellikle de karnınız ile yüksek şiddetli temaslar kurmasına izin vermeyin. Ona doğru eğitimleri vererek bu süreci huzurla geçirebilirsiniz.
Bebeğinize Alışması İçin Ufak Hazırlıklar Yapın
Evcil dostunuzun bebeğinizin varlığına alışması için bazı ufak hazırlıklar yapabilirsiniz. Kedi veya köpeğiniz aileye yeni katılacak bireyi garipsememelidir. Bu noktada bebek ağlaması ve gülmesi içeren bazı videolar ile evi şenlendirebilirsiniz.
Ayrıca bebeğinize süreceğiniz pudraları evin belirli noktalarına da sürebilirsiniz. Böylece onun kokusuna da alışacaklardır.
Oyuncak bebekleri kucağınızda taşımanız da onları bu sürece hazırlayacaktır.
Minik bebeğiniz yoldayken evcil hayvanlarınız ile ilgili gerekli önlemleri almalısınız. Bizim tavsiyelerimiz şimdilik bu kadar.
”Evcil Hayvanlar ile Bebekler Aynı Evde Yaşayabilir mi?” adlı makalemizi okumak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Evcil Hayvanlar ile Bebekler Aynı Evde Yaşayabilir mi?: https://www.bebek.com/evcil-hayvanlar-ile-bebekler-ayni-evde-yasayabilir-mi/
Daha fazlası için de bizi takip etmeye devam edebilir, soru ve görüşleriniz için de yorumlar kısmından bize ulaşabilirsiniz. Sağlık ve huzurla kalın.
Sevgiler,
İçerik Editörü
Ramazan Çakmak