evcil-hayvanlar-ile-bebekler-ayni-evde-yasayabilir-mi

Evcil Hayvanlar ile Bebekler Aynı Evde Yaşayabilir mi?

Evinizde evcil bir hayvanınız var ve siz hamile olduğunuzu öğrendiniz ya da bir bebeğiniz var ve bir hayvan sahiplenmeye mi karar verdiniz? Durum her ne olursa olsun bebek ve evcil hayvanın aynı evde olma fikri kafa karıştırıcı olabilir.

“Çocuk olan evde hayvanın ne işi var, tüyünü yutar, pistir o!” gibi söylemler en sık karşılaşacağınız tepkiler olacaktır. Unutmamanız gereken hem evcil hayvan hem de bebeğin bir arada olması büyük sorumlulukları beraberinde getireceğidir. Bu sebeple sizlere yardımcı olabilmek adına evcil hayvanlar ile bebekler aynı evde yaşayabilir mi sorusunu pek çok açıdan inceledik. 

Bebek Olan Bir Evde Evcil Hayvan Beslenir mi?

Kediniz ya da köpeğinizle birlikte yaşarken hamile olduğunuzu öğrendiğiniz an ikisine bir arada nasıl bakacağınızı düşünüp paniğe kapılmış olabilirsiniz. Bu durum çoğu zaman hijyen ve sağlık açısından zararlı gibi göründüğünden sizin de huzursuz hissetmeniz çok doğal. Çünkü birçok insan ikisinin aynı evde olmaması gerektiğini savunur. 

Yapılan araştırmalar ise evcil hayvanların sosyal ve psikolojik başta olmak üzere pek çok açıdan çocuklar için faydalı olduğunu savunur. Bu sebeple evet, bebek olan bir evde evcil hayvan besleyebilirsiniz. 

Evcil Hayvan Beslemenin Faydaları Nelerdir? 

Evde beslenen hayvanlar, bu kedi, köpek, balık ya da başka bir hayvan olsun, çocukların gelişimine katkı sağlayan canlılardır. Bu canlılar ihtiyaç duydukları bakımı gördükleri takdirde evin birer bireyi gibi olurken evde hayvan beslemenin faydaları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Evcil hayvanınız çocuğunuzun en yakın arkadaşı olacaktır. Siz ev işleriyle ilgilenirken o kediniz ya da köpeğinizle keyifli vakit geçirir.
  • Çocukların hayvanlarla birlikte vakit geçirmesi onun dil gelişimine katkı sağlar. Tüm gün onunla konuşur, çünkü hayvanlar iyi bir dinleyicidir. Hatta çocuğunuz okul çağına geldiğinde evde bulunan hayvana kitap okuyabilir. Böylece okul hayatına da katkı sağlamış olurlar. 
  • Evcil hayvanla büyüyen çocuk daha ılımlı, doğaya ve diğer hayvanlara karşı daha saygılı ve anlayışlı olur. 
  • Çocuğunuz empati yapmayı hayvanlar sayesinde daha kolay ve kısa sürede öğrenir. Çünkü karşısında konuşamayan ve bir şekilde derdini anlatmaya çalışan bir varlık vardır ve çocuk onu gözlemleyerek bakışları ya da davranışları ile ne demek istediğini anlar. 
  • Evcil hayvan olan evde büyüyen çocukların daha az alerji ve astım gibi hastalıklara sahip olduğu yapılan araştırmalarla desteklenmektedir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve çocukların daha az hastalandıklarını söylemek de mümkündür. 
  • Çocuklar hayvanlar sayesinde sorumluluk almayı küçük yaşlarda öğrenirler. Örneğin evinizde kedi besliyorsanız kedinin mamasını çocuğunuz verebilir. Böylece sorumluluk bilincini daha bebek sayılabilecek yaşlarda öğrenmeye başlar. 
  • Özellikle köpek sahibi olan ailelerin çocukları daha çok egzersiz yapar. Köpekler diğer hayvanlara göre daha enerjiktir ve tuvalet gibi ihtiyaçları için gün içinde bahçede ya da parklarda gezdirilmesi gerekir. Bu da çocuğunuzun daha aktif bir yaşama sahip olmasını destekler. 

evcil-hayvan-beslemenin-faydalari-nelerdir

Bebek / Çocuk Olan Evde Evcil Hayvan Beslerken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Dünyanın en muhteşem varlıkları olan bebekler ve evcil hayvanlar özellikle bir araya geldiklerinde daha da eşsiz bir güzelliğe bürünürler. Ancak ikisi birlikte aynı evde bulunacak ise dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Biz de bu noktaları sizler için araştırdık. 

  • Evde bir hayvanınız varsa ve hamile olduğunuzu öğrendiyseniz evcil hayvanınızı bu duruma hazırlamalısınız. Örneğin; kediniz ya da köpeğinizle aynı odada uyuyorsanız ve doğum sonrası bebeğiniz sizinle birlikte kalacaksa evcil hayvanınızı bu duruma alıştırmalısınız. Doğumdan çok önce odanızda uyumasına izin vermemelisiniz. 
  • Kediniz ya da köpeğinizin bebeğinizle bir aradayken dikkatli olmalısınız. Çünkü kötü niyeti olmadığına emin olabilirsiniz ama istemeden de olsa bebeğinize zarar verebilir. Örneğin; 5 kiloluk bir köpek yeni doğan bir bebeğin neredeyse iki katıdır. Bu durumda köpeğiniz bebeğiniz üzerine yattığında tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple ikisi bir arada olduklarında dikkatli olmalısınız. 
  • Ortamı gözetim altında tutmalısınız. Evcil hayvanınız istemeden çocuğunuza zarar verebileceği gibi çocuğunuz da istemeden ona zarar verebilir. Çok sevdiği için ona çok sıkı sarılırsa bu kedinizin canını yakabilir ve istemeden zarar vermesine sebep olabilir. Bu durumları yaşamamak için çocuğunuza ve evcil hayvanınıza birbirlerine karşı davranışlarını gözlemlemelisiniz. 
  • Evinizde beslediğiniz hayvanın aşılarını eksiksiz yaptırmalı ve düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmelisiniz.  
  • Eğer kedi besliyorsanız kedi kumunu bebeğinizin ulaşamayacağı bir yerde muhafaza etmelisiniz. 
  • Evcil hayvanınızın tırnaklarını ve tüylerini düzenli olarak kesmelisiniz. 
  • Çocuğunuza kedinizin ya da köpeğinizin kuyruğunu ya da bıyıklarını çekmemesi gerektiğini aksi takdirde onu istemeden tırmalayabileceğini anlatmalısınız. 

Evcil Hayvan Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Evde hayvan beslemenin faydalarını biliyor ve ailenize yeni bir üye katmak istiyorsanız evcil hayvan sahiplenirken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar var:

  • Öncelikle evinizin büyüklüğünün ne tür bir hayvan için müsait olduğuna karar vermelisiniz. Eviniz yeterince büyükse bir kedi ya da köpek sahiplenebilirsiniz. Ancak eviniz bu tür hayvanlar için yeterli büyüklüğe sahip değilse kuş ya da balık gibi daha az alana ihtiyaç duyan canlıları tercih edebilirsiniz. 
  • Bir hayvanı sahiplenmeye karar vermeden önce türüne ve huyuna dair bilgi edinmeniz sizin ve çocuğunuz için faydalı olacaktır. Bu sebeple çocuğunuzla uyum sağlayabilecek daha sakin ve sabırlı hayvanları tercih edebilirsiniz. 
  • Sahiplenmeyi düşündüğünüz hayvanın cinsiyeti de önemlidir. Dişi köpeklerin erkek köpeklere göre daha sakin olduğu düşünülürken bu kedilerde tam tersidir. Eğer çocuğunuz çok küçükse bu bilgiyi göz önünde bulundurmalısınız. 
  • Ailenizde yer açacağınız yeni üyenin yaşı da oldukça önemlidir. Sahiplenmeyi düşündüğünüz hayvanın yavru olması çocuğunuzla birlikte büyümesi ve aralarında kuvvetli bir bağ oluşması için önemli bir husustur. Böylece hem bebeğinizi hem de evcil hayvanınızı birlikte büyütebilirsiniz. 
  • Tüm bu noktaların yanı sıra sizin bebeğinizle birlikte başka bir canlının bakımına hazır olup olmadığınız oldukça önemlidir. Bu bir köpekse onu günün belirli saatlerinde dışarıda gezdirmeye ya da kediyse düzenli olarak kumunu değiştirmeye, eskisine nazaran daha sık evi süpürmeye vakit ayırabileceğinize emin olmalısınız. 

Gebelikte Evcil Hayvan Bakımı

Evcil bir hayvanınız var ve siz hamilesiniz. Bu noktada hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça dikkatli davranmalısınız. Belki yıllardır size arkadaşlık eden kedinizin bebeğiniz için tehlikeli olduğunu düşündünüz ve istemeseniz de aklınızdan ondan nasıl vazgeçerim gibi düşünceler geçmiş olabilir. Bazı konularda dikkatli olduğunuz sürece endişelenecek bir durum yok. İşte gebelikte evcil hayvan bakımı sırasında dikkat etmeniz gerekenler.

  • Öncelikle kedi ya da köpeğin tüyü kist yapar fikri oldukça yanlıştır. Kist yapan tüy değil, tüyde oluşabilecek parazitlerdir. Eğer evcil hayvanınızın aşılarını düzenli yaptırırsanız böyle bir sorun yaşamazsınız. 
  • Toksoplazma, hamilelikte endişe duyulan konulardan biridir. Özellikle kedilerin toksoplazmaya yol açtığı düşünülse de buna kedi değil dışkısı sebep olur. Kaldı ki evcil hayvan sokağa çıkmadığı için bu durumdan da muaftır. Çünkü toksoplazma genel olarak çiğ yenen etlerden kaynaklanır. Yine evdeki kedinizin kumunu evdeki diğer kişilerin değiştirmesi doğru olacaktır. Böylece toksoplazma riskinden korunabilirsiniz. 

Bebeğinizi Hayvanlar ile Birlikte Yetiştirmeniz için 12 Sebep: https://www.bebek.com/bebeginizi-hayvanlar-ile-birlikte-yetistirmeniz-icin-12-sebep/

Dilerseniz “Anne Adayları Evcil Hayvan Besleyebilir mi?” Konulu yazımızı bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz: https://www.bebek.com/anne-adaylari-evcil-hayvan-besleyebilir-mi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Corona ve Psikoloji

Waldorf Yaklaşımı Nedir?

Kız Çocuk Saç Kesim Modelleri!