Gebelik Dönemi Aşıları

Gebelik Dönemi Aşıları

Sağlıklı bir gebelik dönemi için siz anne adaylarının yaptırması gerekli olan aşılar vardır. Bu aşılar, bebeğinizin ve sizin sağlıklı kalmanıza sebep olmaktadır.

Gebelik döneminizde hangi aşıları yaptırmalısınız?

  • Gebelik döneminde hepatit-b aşısı
Hali hazırda bu hastalığı taşıyorsanız, doğumu gerçekleştirdikten sonra ilk 12 saatte mutlaka bebeğinize hepatit-B aşısı yaptırmalısınız.
Bu hastalığı taşıyorsanız doğum sırasında bebeğinize hepatit bulaştırmanız olasıdır. Eğer siz değil, eşiniz hepatit-b taşıyor ise, gebelik döneminizden önce bu aşıyı yaptırmanız gerekmektedir.
Gebelik döneminin öncesinde aşı yaptırmadıysanız, mutlaka gebelik döneminizde bu aşıyı yaptırmanız gerekir. Eşiniz bu hastalığı taşıyor ise, sizin de hepatit-b’ye yakalanma olasılığınız oldukça yüksektir.

 

  • Gebelik döneminde grip aşısı
Kış aylarında grip mutlaka kapımızı çalar. Bu yüzden her yıl gribe karşı yeni aşı geliştirilmektedir.
Gebelik döneminde,  aynı şekilde emzirme döneminiz de dahil,  grip aşısı yaptırmanızın bir sakıncası yoktur. Bu aşıyı yaptırdıktan sonra gribe yakalanma riskiniz neredeyse hiç yoktur.
Grip aşınızı yaptırdıktan sonra üst solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar yaşarsanız,  rastlantısal bir olaydır.
  •  Gebelikte tetanos aşısı

gebelikte-tetanos-asisi

Şayet hayatınızda hiç tetanos aşısı yaptırmadıysanız, muhakkak gebelik döneminizde bu aşıyı yaptırmanız gerekmektir.
Bu aşı genelde gebelik döneminizin 8. haftası ile 12. haftasında yapılmaktadır. 4 hafta ara ile yapılabilen bu aşılardan ikincisini yaptırdığınızda, üçüncü doz için bir 6 ay beklemeniz gerekmektedir.
Gebelik döneminizden önce tetanos aşınızı yaptırdıysanız ve bu aşınızın üzerinden 10 seneden daha az bir zaman geçtiyse bu dönemde aşı yaptırmanıza gerek duyulmaz. Fakat bu süre 10 seneden fazla ise, bir doz tetanos aşısı yaptırmanızda fayda vardır.
Yeni doğan bebeklerde, tetanos %60 oranında hayati tehlike yarattığından, bu aşı bebeğiniz için büyük önem taşır.
  • Gebelikte meningokok aşısı
Meningokok aşısı; gebelik döneminde anne adaylarında ortaya çıkan, menenjit salgısı sebebiyle yapılması gereken aşıdır. Meningokok aşısı anne adaylarına ve bebekler açısından henüz olumsuz bir etki göstermemiştir.
Aksine bu aşı siz anne adaylarını ve bebeklerini iyi bir şekilde koruyabilir. Tüm aşılarda olduğu gibi bu aşıyı da doktorunuzun ışığında yaptırmalısınız çünkü bu aşı doktorunuz tarafında gerekmediği sürece yapılmamaktadır.
  • Gebelikte hepatit-a aşısı
Az gelişmiş ülkelere seyahat edileceği zaman, siz anne adayları hepatit a hastalığına yakalanmamış ise, muhakkak hepatit-a aşısı yaptırılması önerilir. Bunlar hali hazırda bulunan canlı virüsleri taşıyan aşılardır ve bu yüzden gebeliğinizin tüm dönemlerinde zararlı olabilir.
  • Gebelikte kuduz aşısı
Gebeliğiniz süresinde bulunduğunuz hayvan temaslarında sizi şüpheye düşürecek bir durumla karşılaşırsanız kuduz aşısı yaptırmanızda herhangi bir sakınca görülmez.
Bu yüzdendir ki şüphelendiğiniz durumlarda vakit kaybetmeden en yakınınızdaki doktora ve hastaneye giderek aşınızı olun. Bu aşının anne adaylarına ve bebeğe bir olumsuzluk teşkil ettiği henüz görülmemiştir.

Gebelik döneminde hangi aşıları yaptırmalı, hangilerini yaptırmamalı?

gebelik-doneminde-hangi-asilari-yaptirmali

  • Hepatit A aşısı: Sizin ve bebeğiniz için yüksek risk bulunuyorsa, doktor tarafından gerekli görülüyorsa yaptırılmalıdır.
  • HPV aşısı: Kesinlikle önerilmez.
  • Hepatit B aşısı: Bazen önerilmektedir. Gebeliğiniz sırasında hepatit-b hastalığı riski taşıyorsanız mutlaka aşısını yaptırmalısınız.
  • MMR aşısı (kızamık, kızamıkçık, kabakulak gibi hastalıklar için): Bu aşı sakıncalı olduğundan kesinlikle önerilmemektedir.
  • Grip aşısı: Gerek görüldüğünde, yaptırılabilir.
  • MCV4 aşısı (Menenjit durumları için): Sadece doktor tarafından gerek görülürse yaptırabilirsiniz.
  • Polio aşısı: Yaptırılmamalıdır. Ancak çok fazla enfeksiyon durumlarında, doktor tarafından onaylanarak acil korunmanız adına yaptırabilirsiniz.
  • Kuduz aşısı: Süphelendiğiniz durumlarda, doktorunuz tarafından gerek görüldüğünde yaptırabilirsiniz.
  • Tetanoz aşısı(Difteri durumunda): Doktorunuzun önerisiyle muhakkak yaptırmalısınız.
  • Suçiçeği aşısı: Sakınca teşkil eder. Kesinlikle yaptırılmamalıdır.
  • Sarı humma aşısı: Bulaşma ihtimali çok fazla ise yaptırılabilir.
  • Verem aşısı: Sakınca teşkil eder. Kesinlikle yaptırılmamalıdır.
Bebeğinizin ve siz anne adaylarının sağlığı açısından, yukarıda belirtilen aşıların tamamını doktor muayenesinden ve gerekli tetkikleri geçtikten sonra yaptırmanızda fayda vardır. Bu aşıların hiçbirisini yaptırmaya gerek duymadan, sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmeniz dileğiyle.
“Hamilelikte Tetanos Aşısı ile İlgili Her Şey!” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
“Hamilelikte Tetanos Aşısı ile İlgili Her Şey!” https://www.bebek.com/hamilelikte-tetanos-asisi-ile-ilgili-her-sey/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Gebelikte Akıntı Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Hamilelikte Uyku Pozisyonları Neden Önemlidir?

Normal Doğum Hakkında Merak Edilen Her Şey!