Anadolu Sağlık Suadiye Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Canan Öcal Kuzum gebelik döneminde anne adaylarının ve yakınlarının en çok merak ettiği konularla ilgili şu bilgileri aktardı:
1.Aşırı bulantısı olan hamileler nasıl beslenmeli?
Gebelik veya hamilelik döneminde sindirim sistemi yakınmaları en sık rastlanılan sorunlardan biridir. Gebelerin % 50-90’ında bulantı ve %25-55’inde kusma görülür. Yaşın genç olması, şişmanlık, ilk gebelik ve sigara tüketiminin bu sıkıntıları artırdığı bilinmektedir. Gebeliğin %90’ında hamileliğin ilk üç ayında ve özellikle 4-10. Haftalar arasında bulantıya rastlanır.
Gebelik dönemindeki bulantıyı önlemek için:
- Sık ve az porsiyonlarda yemek tercih edilmeli,
- Beslenmede; diyetin içeriği düşük yağlı olmalıdır ve ekmekler kızartılarak tüketilmeli,
- Bulantıyı tetikleyen sigara, yemek, parfüm kokusu gibi faktörlerden uzak durulmalı,
- Öğün sayısını 6’ya çıkararak midenin boş kalmasına izin verilmemeli,
- Uyandıktan sonra yataktan kalkmadan önce (galeta kızarmış ekmek gibi) kuru bir şeyler yiyip, bir süre yatakta dinlendikten sonra kalkılmalı,
- Yemek aralarında yeterli sıvı alınmalı,
- Gün ışığında ufak molalar vererek dinlenilmeli.
2.Hamileler gaz sorunu yaşamamak için nasıl beslenmeli?
Gebelikte görülen şişkinlik ve gaz problemleri için azar azar ve sık sık beslenmek gerekir. Bunun ışında hızlı yemek yemek de şişkinliğe neden olmaktadır. Gebelikte gaz sorunu için yapılabilecek bir başka şey de gaz yapan besinlerden uzak durmaktır. Genel olarak her insana gaz yapan yiyecekler; kuru baklagiller (kuru fasülye, nohut, mercimek), karnabahar, lahana, brokoli ve soğandır.
3.Reflüsü olan hamileler nasıl beslenmeli?
Hamilelikte oldukça sık karşılaşılan problemlerden biri de reflü dediğimiz ve midedeki asitin yemek borusuna doğru kaçması olarak tarif edebileceğimiz durumdur. Hamile bayanların yaklaşık üçte ikisi reflü belirtilerinden şikayetçi olurlar. Hamile bayanlar bu durumda göğüs kemiğinin arkasında bir yanma ve acı hissi duyarlar. Bazı durumlarda asitli mide sıvısının daha da yukarı kaçması sonucu bu his boğaza yakın bölgelerde dahi hissedilebilir.
Gebelik döneminde olan reflüyü azaltmak için az ve sık yemek, yatak başını kaldırmak ve yatmadan son üç saat içinde yemek yemekten kaçınmak gerekir. Mide asidi salgılanmasını arttırıcı özellik taşıyan alkol ve kahve gibi içecekler, çikolata ve yağ miktarı yoğun yiyecekler daha sınırlı tüketilmelidir. Sigaranın da, hamilelikteki birçok zararının yanı sıra, mide asidini arttırarak reflüye katkıda bulunacağı unutulmamalıdır.
4.Hamileler bitki çayı içerken nelere dikkat etmeli?
Gebelikte sıvı kaybı ve düşük riski nedeniyle bitki çayı içilmesi önerilmemektedir.
5.Hamilelikte ne kadar kilo alınmalı?
Gebelikte ağırlık kazanmanın izlenmesi önemlidir. Gebelikte yetersiz beslenme gibi fazla beslenme de anne ve bebek sağlığına zararlıdır. Gebe kadın ilk üç ayda; her ayda 0,5-1 kg. Sonraki aylarda ise ayda ortalama 1,5-2 kg ağırlık kazanmalıdır. Gebelik süresince annenin toplam ağırlık artışı (10-14 kg) ortalama 12,5 kg olmalıdır.
Anne adaylarına beslenme önerileri:
- Fazla kilo alımını önlemek için şekerli, unlu yağlı besinler az tüketilmeli
- Beyaz et (tavuk, balık) tercih edilmeli
- Kırmızı et tüketildiğinde yağsız olmal
- Şarküteri ürünleri, sosis, salam, sucuk, pastırma gibi ürünlerin tüketimi bırakılmalı
- Kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme tercih edilmeli
- Yiyecekler az tuzlu olmalı, sofrada tuz kullanılmamalı, tuz iyotlu olmalı.
- Sebze/meyve, kurubaklagil ve tahıllar birtakım kimyasal maddeler (pestisit) içerebildiğinden iyice yıkanmalı.
- Kahve-çay tüketimi azaltılmalı ve yemeklerden en az 45 dk. önce veya sonra içilmeli
- Bulantı ve kusma durumlarında; azar azar ve sık sık öğünler tüketilmeli ve sabah yataktan kalkmadan kızarmış ekmek, galeta ve grissini gibi besinler tüketilmeli. Bu besinler tüketildikten sonra 15 dk dinlenip kalkılmalı
Hamilelikte beslenme ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-beslenme/