Gebelik döneminde, bu döneme uygun bir şekilde kalbe pompalanan kan miktarında artış olur. Yine bu döneme bağlı olarak anne adaylarının küçük tansiyonunda yaklaşık 2 birime kadar düşüş meydana gelir. Örneğin küçük tansiyonunuz 9 iken 7 olabilir. Bu durum doğum sonrası normale dönmektedir.
Anne adaylarının aynı şekilde kan basıncı değişkendir çünkü bebeğin gelişimi içi gereken besini ve oksijeni anne sağlar. Anne adaylarının kan basınç durumu bu noktada önemlidir çünkü kan basıncı seviyesi yükse ise bebeğe yeterli miktarda kan akışı sağlayamayabilir. Bu durum da bebeğe gerekli olan oksijen ve besin az seviyelerde aktarılıyor demektir. Dolayısıyla bebeğin gelişimi yavaşlıyor olur.
Gebelik döneminde hiper tansiyon yani yüksek seviyede atardamar basıncı, annenin ve bebeğinin sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Ciddi bir rahatsızlıktır.
Hiper tansiyon ile normal tansiyon nasıl ayırt edilir?
Tüm bireylerin, parmak izlerinin kendine özgü olması gibi, tansiyonları da kendisine özgüdür. Dolayısıyla herhangi bir tansiyon şikayeti olmadan ölçülmüş tansiyonlar bireyin ortalama tansiyon değerini yansıtır. Fakat genel olarak bilinir ki en olağan tansiyon 12’ye 8’dir. Yaklaşık olarak 15 anne adayının 5’inde hipertansiyon görülebilmektedir. Genellikle anne adaylarının rutin muayenesinde tespit edilen hipertansiyon, 5-6 saat içinde iki kere ölçüm yapılarak muayene edilir. Ölçümlerde anne adaylarının tansiyonu 14’e 9’dan büyük ise kan basıncı yüksektir ve bu durum hipertansiyon olarak adlandırılır. Genel olarak anne adaylarının tansiyonu doğumdan sonraki 12 haftalık zaman dilimi içerisinde düzelme gösterir fakat bu durum devam ediyorsa uzun vadede hipertansiyon olasıdır.
Uzun vadede devam eden hipertansiyon anne ya da bebek için tehlike midir?
Bahsettiğimiz gibi bebeğin gelişiminde annenin tansiyon durumu, kan basıncı etkilidir. Bu yüzden uzun soluklu devam eden hipertansiyon durumunda bebeğin gelişiminin gerilemesi, annenin erken doğurması, bebeğin plasentadan erkenden ayrılma göstermesi, böbrekte yetersizlik gibi durumlar doğabilmektedir. Ailede genetik olarak kronik hipertansiyon varsa düzenli olarak tansiyon ölçümü yapılması gerekmektedir.
Hipertansiyon önemli bir konudur ve bu durumda, kalp krizinden kalp yetmezliğine kadar tehlikeli sonuçlar oluşabilmektedir. Dolayısıyla şikayetlerinizin devamı halinde lütfen doktorunuza başvurmayı unutmayın, sağlıkla kalın.
Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/