Hamilelik Haftası Hesaplama

Hamilelik Haftası Hesaplama

Hamilelik (Gebelik) Haftası Hesaplama

Genelde pek çok kadın, hamilelik planlamadan ya da hamile kalmadan önce gebelikle ilgili birtakım konulara hakim olmaz. İçinde bir canlının büyüdüğünü öğrendiklerinde ise süreçle ilgili her detayı derinlemesine öğrenmek, takip etmek isterler.

Özellikle anne adaylarının en çok kafasını karıştıran şeylerden biri de gebelik haftası hesaplama konusudur.

Kadınlar her ne kadar hamile kalmak için yumurtlama günlerini takip etmiş ve o döneme yakın günlerde sıkça ilişkiye girmiş olsalar da tam olarak hangi gün yumurtladıklarını tahmin etmek oldukça güçtür.

Gebeliği sürpriz olan kadınlar içinse durum tamamen bilinmez olabilir.

Peki, hamilelik haftası hesaplama nasıl olur, gelin hep birlikte bakalım.

Kaç Haftalık Hamileyim?

Kendi tahminlerinize göre 2 haftalık hamile olabilirsiniz. Ancak doktor kontrolüne gittiğinizde size 4 haftalık hamile olduğunuzu söyleyebilir. “Bu nasıl olabilir?” dediğinizi duyar gibiyiz. O zaman bu duruma bir açıklık getirelim:

  • Ortalama bir menstrual döngüye sahip bir kadın (28 gün), son adetin ilk gününden itibaren sayılmaya başlanırsa ortalama 14. günü yumurtlar. Ortalama dedik, çünkü kesin o tarihte olacak diye bir şey yoktur.
  • Yumurtlama günü stres, beslenme gibi pek çok faktöre göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle hamile kalmak için tahmin edilen yumurtlama gününün birkaç gün öncesi ve sonrasında ilişki sıklığının artırılması beklenir. Böylece gebelik şansı artırılabilir.
  • Teknik olarak evet, siz yumurtladığınızda döllenme 24 saat içinde gerçekleşmiştir. Peki hangi gün yumurtladığınızı tam olarak biliyor musunuz? Birtakım yumurtlama belirtilerini takip edebilir, ovulasyon kitleri kullanabilirsiniz. Ancak yine de her zaman yüzde yüz olarak emin olmak mümkün olmayabilir.

Literatürde gebelik başlangıcı son adet tarihinizin ilk günü olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, hamile olduğunuzu öğrendikten sonra doktora gittiğinizde size yönelteceği sorulardan biri de son adet tarihiniz olacaktır.

  • Gebelik hesaplama işlemi yapılacaksa, son adet tarihinden bulunduğunuz güne kadarki geçen süreyi baz almanız gerekir. Böylece literatüre uygun gebelik haftanızı bulmuş olursunuz.

Örneğin, son adet tarihiniz 1 Ağustos ise 14 Eylül’de gebelikte 6. haftayı bitirmiş olursunuz.

Adet Düzensizliğinde veya Son Adet Tarihi Hatırlanmadığında Hamilelik Hesaplaması

Bazı kadınların adetleri düzenli olmayabilir.

Dikkat! Genellikle 21-35 gün arasındaki adet döngüleri normal sayılır.

Eğer her ay döngü uzunluğunuz bu rakam aralıklarının dışında farklı sayılar gösteriyorsa adet düzensizliğiniz var demektir. Bu durumda yumurtlama gününü tahmin etmek oldukça güçtür.

Son adet tarihinizin üzerinden 6 hafta geçmiş ve siz gebeliğinizi yeni öğrenmiş olabilirsiniz. Bu durumda 6 haftalık gebe olduğunuzu, bebeğinizin 4 haftalık olduğunu söylemek her zaman doğru olmayabilir. Belki siz son adet tarihinizden 4 hafta sonra yumurtladınız ve karnınızdaki bebek henüz 2 haftalık.

Bunun dışında adet günlerinizi takip etmiyor ve sürpriz bir gebelik yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda net bir hamilelik hesaplaması yapabilmek oldukça güçtür. Bunu net bir şekilde öğrenebileceğiniz zaman ise ilk ultrasonunuza gittiğiniz zamandır.

Doktor ultrasonda kafa çapı, bacak uzunluğu gibi ölçümler yaparak bebeğin gelişimi ile ilgili birtakım tahminlerde bulunur ve size bebeğinizin kaç haftalık olduğunu söyleyebilir.

Hamilelik Haftası HesaplamaHamilelik Kaç Hafta Sürer?

Hamilelik, kadının son adet tarihinin ilk gününden itibaren yaklaşık 40 haftadır. Gün olarak belirtecek olursak 280 gün, ay olarak belirtecek olursak da 9 ay 10 güne tekabül eder. Fakat kadınların sadece belli bir kısmı 40. haftada doğum yapabilir. Ayrıca 37. ya da 42. hafta yapılan doğumlar da normal kabul edilir.

Bazen hamilelik haftası yanlış hesaplanmış da olabilir. Yani siz 40 haftalık gebe olduğunuzu düşünürken 39 haftalık gebe olabilirsiniz. Bununla beraber;

  • 37 haftadan önce doğanlar erken doğum
  • 42 haftadan sonra doğanlarsa geç doğum, yani miad aşımı olarak adlandırılır.

Gebelikte Trimester Dönemleri Ne İfade Eder?

Trimester kelimesi Latince kökenli bir kelime olup “3 aylık dönem” anlamına gelmektedir. Gebeliğin 40 haftalık, yani 9 ay 10 günlük dönemi de üçe bölünerek ele alınır. Bunun sebebi, bebeğin gelişim dönemini daha iyi kavramak ve ifade etmektir.

1-13. haftalar arası – 1. Trimester

İlk 3 aylık dönemi ifade eder. Bebeğin döllendiği, organ gelişimlerinin başladığı ve anne adayının gebelik semptomlarını yaşadığı bir dönemdir.

14-26. haftalar arası – 2. Trimester

İkinci 3 aylık dönemi ifade eder. Bu dönemde bebeğin organ gelişimi devam eder. Annenin gebeliğe daha fazla adapte olduğu bir dönemdir.

15-40. haftalar arası – 3. Trimester

Bebeğin anne karnında dış dünyaya daha iyi uyum sağlayabilecek düzeyde büyüdüğü ve geliştiği dönemdir. Bu dönem sonunda doğum gerçekleşir.

Hamilelikte Hafta ve Ay Hesabı Nasıl Olur?

Bir diğer kafa karışıklığı ise hamilelik haftası ile hamilelik ayı arasında ilişki kurmada yaşanmaktadır. Bunun sebebi ise bir ay içerisinde 4 haftadan fazla gün sayısı olmasıdır.

Hal böyle olunca “Acaba kaç haftalık hamileyim?” ya da “Kaç aylık hamileyim?” diye merak edilebilir.

Burada esas alınması gereken takip etme yöntemi hafta hesabı olmalıdır. Çünkü, doktor kontrollerinde de bebek gelişimi haftalık olarak takip edilmektedir. Bir ayı 30 gün olarak düşünerek gebelik haftanızı ay olarak hesaplayabilirsiniz.

Örneğin, 20 haftalık gebesiniz. Bir hafta 7 güne tekabül ettiğinden 20×7=140 gün hamilesiniz demektir.

Bir ayı 30 gün olarak alırsak da 140/30= 4 ay 20 günlük hamilesiniz denebilir. Daha detaylı belirtmek gerekirse;

  • 5. haftanın sonunda 1. ay tamamlanmış,
  • 9. haftanın sonunda 2. ay tamamlanmış,
  • 13. haftanın sonunda 3. ay tamamlanmış,
  • 17. haftanın sonunda 4. ay tamamlanmış,
  • 21. haftanın sonunda 5. ay tamamlanmış,
  • 25. haftanın sonunda 6. ay tamamlanmış,
  • 29. haftanın sonunda 7. ay tamamlanmış,
  • 33. haftanın sonunda 8. ay tamamlanmış,
  • 36. haftanın sonunda 9. ay tamamlanmıştır.

40. hafta tamamlandığında ise bebek 10 aylık olur. Esasen gebelik süresinin 9 ay 10 gün olduğundan bahsetmiştik. Yani 9. ay tamamlandığında bebek 10. ayının içerisinde doğmuş oluyor. Gün olarak hesap edildiğinde ise 280 gün etmektedir.

Gebelik haftası hesaplama yapılırken son adet tarihinin önemini unutmamak, gebelik başlangıcı döllenmenin olduğu zamandan itibaren başlamış olsa da gebelik takibinin bu şekilde yapılmadığını iyi bilmek gerekir.

Post navigation

  • Geri bildirim: Hamilelik Nasıl Hesaplanır?

Bir yanıt yazın

Gebelikte Röntgen Çektirmek Neden Riskli?

Hamilelikte Süt Gelmesi

Kısırlık Riskini Artıran Gıda ve Maddeler Nelerdir?